Bouw ik pensioen op als uitzendkracht?

Door: Nico de Jong
Pensioen uitzendkrachten
8 december 2020
5 minuten lezen

Pensioen.. Zorgen voor later, toch? Nou, niet helemaal! Je pensioen is namelijk enorm belangrijk. Het is tenslotte de spaarpot voor je oude dag. En juist dan willen we allemaal gaan genieten. Maar hoe is het pensioen geregeld voor uitzendkrachten?

Wat is pensioen?

Je pensioen is, kort gezegd, de spaarpot voor je oude dag. Deze spaarpot ga je gebruiken wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt (op dit moment is dat 67 jaar). Het is je inkomen voor later, belangrijk dus :-) Je pensioen bestaat uit 3 onderdelen. 

1 - Algemene Ouderdomswet (AOW)

Dit is de uitkering die je sowieso van de overheid krijgt wanneer je de pensioenleeftijd bereikt.

2 - Pensioen via je werkgever

Het kan ook zijn dat je pensioen via je werkgever opbouwt. Je werkgever legt een bepaald bedrag voor je in, dat je later kan gebruiken. Maar let op, niet alle werkgevers maken gebruik van een pensioenregeling. In dat geval zal je zelf moeten sparen.

3 - Zelf sparen

Je kan dus ook zelf sparen. Dat kan op meerdere manieren zoals op een spaarrekening of met een lijfrentepolis.

Maar hoe zit het dan met uitzendkrachten? Bouwen die pensioen op via hun werkgever? Zéker weten! 

StiPP

De uitzendbranche heeft namelijk een cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Dat is een overeenkomst waar alle bedrijven binnen de uitzendbranche zich aan moeten houden. Hier staan bijvoorbeeld salarisschalen, opzegtermijnen en dus ook pensioenen in vastgelegd. In de cao voor de uitzendbranche staat dat uitzendbureaus een pensioenregeling moeten aanbieden voor hun uitzendkrachten. Er is hiervoor een vast pensioenfonds waar elk uitzendbureau verplicht bij aangesloten moet zijn. Dit pensioenfonds heet Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP).

De pensioenpremie wordt door de werkgever betaald aan StiPP. StiPP beheert dit geld vervolgens en doet hier allerlei ingewikkelde dingen mee die ervoor zorgen dat jij op je oude dag een goed bedrag krijgt uitgekeerd :-) Welke voorwaarden zitten hier dan aan? Ten eerste, je moet ouder dan 21 jaar zijn om pensioen op te bouwen. Ten tweede, je bouwt pas pensioen op nadat je 26 weken gewerkt hebt als uitzendkracht.

Er zijn twee ‘smaken’ in de pensioenregeling, namelijk de Basisregeling en Plusregeling. In welke regeling je zit, hangt af van je type contract. Standaard stroom je in bij de Basisregeling. Jij en je opdrachtgever kunnen er echter wel altijd voor kiezen om de Plusregeling te gebruiken.

Basisregeling

Je valt onder de Basisregeling als je 26 weken werkzaam bent geweest voor één uitzendbureau en 21 jaar of ouder bent. De premie die wordt afgedragen aan StiPP bedraagt binnen deze regeling 2,6% over het bruto loon.  

Plusregeling

De Plusregeling geldt voor uitzendkrachten die meer dan 78 weken werkzaam zijn voor hetzelfde uitzendbureau. Ook hierbij geldt dat je 21 jaar of ouder moet zijn. De premie is hiervoor een hoger dan bij de Basisregeling, namelijk 12%. Hiervan wordt 8% betaald door de opdrachtgever en 4% ingehouden op je loon. Je legt in de Plusregeling dus zelf ook een bedrag in.

werkgeluk_vergroten-_de_vier_pijlers

Werkgeluk vergroten: de vier pijlers

Aangezien een groot deel van ons leven in het teken staat van werk, zijn werkplezier en werkgeluk zeer belangrijk aspecten. Geluk op het werk is dan ook een van de meest uitdagende gebieden waarmee managers worden geconfronteerd. Lange tijd werd aangenomen dat een bevredigend salaris ook een hogere productiviteit voor werknemers betekent, maar het is aangetoond dat er een veel nauwere relatie is tussen productiviteit op het werk en werknemersgeluk. En op de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig is het belangrijk om mensen aan je organisatie verbonden te houden, anders vertrekken medewerkers nog voordat ze echt bijdragen aan de organisatie.

Hoeveel pensioen heb ik dan nodig?

Tja. Da’s een lastige. Dat hangt natuurlijk veel af van je persoonlijke situatie en wat je plannen zijn voor je pensioen. Ben je van plan om een wereldreis te gaan maken na je pensioen? Of wil je nog een keer je huis verbouwen? Dan heb je waarschijnlijk meer pensioengeld nodig. Heb je iets minder wilde plannen? Dan kom je waarschijnlijk wel uit met wat minder pensioengeld. Je zal daarnaast ook rekening moeten houden met wel/geen partner, je hypotheek en maandelijkse uitgaven. De hoeveelheid pensioen is dus voor iedereen verschillend. 

Hoe krijg je dat dan uitgekeerd?

Je pensioen krijg je uitgekeerd wanneer je de pensioenleeftijd bereikt. Op dit moment is dat 67 jaar. Je krijgt vanaf die leeftijd dus je AOW-uitkering + je opgebouwde pensioen. Daarnaast kan het zijn dat je zelf spaargeld hebt opgebouwd wat je gaat gebruiken voor je oude dag. Heb je pensioen opgebouwd bij meerdere werkgevers? En wil je zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en bij welke pensioenfondsen? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Door: Nico de Jong
8 december 2020
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

rvc_maqqie

Maqqie krijgt Raad van Commissarissen

De groei van online werkplatform Maqqie is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. De organisatie expandeerde in zowel productaanbod, medewerkers als in omzet. Grote groei vraagt om een breder kijkveld en daarom is er per september 2022 een Raad van Commissarissen (RvC) aangesteld om de onderneming te ondersteunen, inspireren en te toetsen. Per 15 september vormen Kjeld Cornelissen, Bjorn Stolte en Wim Stuij de Raad van Commissarissen van Maqqie.

Lees verder