Een LinkedIn-profiel waar werkgevers warm van worden

Door: Anne van der Rest
linkedin
26 oktober 2021
6 minuten lezen

Iedereen weet inmiddels de kracht van het internet en vooral ook de snelheid waarmee daar informatie rondgaat. Geen smoesjes meer voor een stoffig LinkedIn-profiel. Voor jou dus de hoogste tijd om je profiel op te poetsen! En het is zelfs nooit te laat om een LinkedIn-profiel aan te maken. We laten graag jouw online visitekaartje shinen aan de hand van deze tips. Klaar voor de start in één, twee, drie…? 

Waarom is LinkedIn zo belangrijk?

Omdat LinkedIn het grootste online netwerk heeft. Je kan niet alleen je netwerk vergroten, er staan ook nog een miljoenen vacatures op. Voor zowel studenten als werknemers is het gebruik van LinkedIn belangrijk. Het opbouwen van een netwerk: je kan er niet vroeg genoeg aan beginnen.

Er is nog een reden waarom LinkedIn zo belangrijk is. Wanneer jij een sollicitatie hebt verstuurd is de kans heel groot dat een recruiter naar jouw LinkedIn-profiel zoekt. En je wilt natuurlijk een goede eerste indruk achter laten.

platformeconomie_

Wanneer moet een platform met werknemers werken?

Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.

Tip 1 - lachen naar het vogeltje

Wat is het eerste waar het oog van een recruiter of werkgever op valt? Je profielfoto natuurlijk. En een profiel zonder profielfoto is geen profiel. Daarom starten we met een geschikte profielfoto. Vast en zeker staat jouw telefoon vol met toffe vakantiefoto’s met een heerlijk zonnetje en een lekkere cocktail in je hand. Maar... helaas, dit is niet de juiste foto voor LinkedIn. Die mogen op Insta of Facebook ;-) Pak een iets serieuzere foto: je bent tenslotte op zoek naar een nieuwe uitdaging.

We weten nu wat voor foto je niet moet plaatsen, maar wat voor foto dan wel? Nou… een foto waarin jij laat zien hoeveel zin je hebt en dat je helemaal ready bent voor een nieuwe job. Dat is natuurlijk een makkie - je hoeft namelijk geen fotoshoot te houden. Er is vast wel een vriend of familielid met een goede camera op zijn of haar telefoon - die jou wilt helpen.

Nog wat extra tips:

 • Kleed je aan zoals je naar een sollicitatiegesprek zou gaan
 • Zorg dat de aandacht van de ‘kijker’ naar jou uit gaat en ga dus voor een effen of rustige achtergrond staan
 • Er gebeurt ongetwijfeld van alles om je heen, maar blijf recht naar de cameralens kijken
 • Denk aan iets vrolijks en lach naar het vogeltje. Dan kan toch niemand jou weerstaan?
 • Voordat we het vergeten: selfies zijn verboden terrein!

 

Tip 2 - Opvallende achtergrond foto (header)

Opvallen! Dat is natuurlijk het doel. Maar hoe doe je dat dan met een achtergrondfoto? Dit is voor velen dan ook een lastig onderdeel. Zo erg zelfs dat veel mensen op LinkedIn zich er niet aan wagen. En nu komt ‘ie: extra kansen dus voor jou om op te vallen.

De header is ideaal te gebruiken als plek om te laten zien wat jouw skills zijn en waar creativiteit ligt. Of de plek waar je nog even kan benadrukken in welk vakgebied of functie je werkzaam bent. Zoek je werk als schilder? Plaats dan vooral een foto van schilderwerk waar jij helemaal blij van wordt. Je kan het beste heel specifiek zijn. Schilder jij het liefst deuren? Plaats dan een foto en een hele mooie geschilderde en karakteristieke deur.

Tip 3 - Pak de aandacht met een creatieve header

Als je niet op zoek bent naar werk, zet je in de headline meestal je huidige functie. Maar wat nou wanneer je op zoek bent naar werk? Laat dan hier vooral aan iedereen op LinkedIn weten dat je zin hebt in een nieuwe uitdaging. Hoe moet je dat dan doen?

Dat kan op meerdere manieren. Belangrijk hierbij is dat je altijd je functie vermeldt en dus ook dat je weer beschikbaar bent. Voorbeelden:

 • Ervaren schilder staat met de kwast in de aanslag
 • Energieke schoonmaakster zoekt vloer om te laten shinen
 • Sportinstructeur staat in de startblokken

Tip 4 - korte omschrijving

Jezelf voorstellen: wat typeert jou? Wat zijn je sterke punten? Waar sta je om bekend? Probeer uit te leggen wat jij te gek vindt aan jouw werk, waar je trots van wordt en wat je motivatie is.

Je kan hier ook iets vertellen over waarom je voor dit vakgebied hebt gekozen. Om terug te komen op het voorbeeld van de schilder, vertel je bijvoorbeeld:

“Als klein jochie ging ik in de weekenden met mijn vader mee om de deuren en kozijnen te schuren, schilderen en schoon te maken. Hij is jarenlang schilder geweest en die passie voor kwasten en verf heb ik 100% van hem. Tot op de dag van vandaag vind ik het heerlijk om ’s avonds de verf van mijn handen te schrobben wetende dat mensen weer blij zijn met het schilderwerk in hun huis.”

Tip 5 - Werkervaring

Is jouw cv op orde? Mooi! Want dit werkt namelijk hetzelfde: zet je werkervaring op een rij. Makkie dus. Maar zorg wel dat je alles goed vermeld. En wees ook niet te zuinig!

Bijbaantjes, vrijwilligerswerk, stages, cursussen… zet het op je profiel. En best wel handig: wanneer je verschillende functies hebt gehad bij één bedrijf, kan je deze netjes onder elkaar zetten. Door de verschillende functies bij één bedrijf los van elkaar toe te voegen, zal LinkedIn ze automatisch ordenen.

Dus heb je 6 jaar gewerkt bij hetzelfde verpleeghuis? Dit moet je dan niet doen: 6 jaar gewerkt bij verpleeghuis Het Parkhuis in de functie van zorghulp en verpleegkundige. Wat je wel moet doen: vermeld de functies los van elkaar. Dus je hebt 3 jaar gewerkt als zorghulp bij verpleeghuis Het Parkhuis en 3 jaar als verpleegkundige bij verpleeghuis Het Parkhuis. Je zal zien hoe netjes LinkedIn dit voor je neerzet.

Tip 6 - Vermeld je schoolprestaties

Hoogstwaarschijnlijk spreekt dit deel van je LinkedIn-profiel voor zich: vermeld je opleidingen, diploma’s en cursussen. Hier geldt ook weer: wees niet te zuinig. Heb je speciale (school) opdrachten/projecten gedaan? Heb je meegedaan aan competities op school? Ben je een specifieke richting opgegaan met je opleiding? Bijvoorbeeld met een minor. Hier kan je het allemaal kwijt.

Tip 7 - Vaardigheden en competenties

Ook hier mag je uitpakken. Welke vaardigheden moet je hebben om jouw werk te doen? Ben je bijvoorbeeld:

 • Kok: Leidinggeven, koken
 • Salarisadministrateur: ordelijk, met cijfers kunnen omgaan
 • Customer Care: Sociaal, vriendelijk

Hoe maak je je profiel nog sterker? Door in je netwerk te vragen naar aanbevelingen. Vraag bijvoorbeeld je directe collega’s of zij een aanbeveling willen doen.

Tip 8 - Pas je URL aan

En niet geheel onbelangrijk: pas de URL van je profiel aan. De URL die LinkedIn automatisch voor je aanmaakt is heel lang en bestaat uit letters en getallen. Heel stoffig dus. Dit is ongeveer hetzelfde als jij nog steeds mailt met flipperdeflapje@gmail.com. Dus pas ‘m aan naar bijvoorbeeld je naam. Maar je kan ook je beroep vermelden. Voorbeeld:

linkedin.com/melvindejong-loodgieter

Hoe pas je je URL aan?

 • Ga naar je profiel
 • Klik vervolgens op het potloodje
 • Scroll naar beneden en klik op contactgegevens
 • Klik bovenaan op je URL
 • In het nieuwe venster kan je rechtsboven je URL aanpassen.

Tip 9 - Wees actief

Hoppa! Nu je LinkedIn profiel opgepoetst is, is het tijd dat je actief wordt. Besteed regelmatig aandacht aan je online netwerk door te reageren op berichten van anderen. Of feliciteer mensen met hun nieuwe functie. Vriendschappen moet je onderhouden maar je onlinenetwerk ook ;-)

Check ook regelmatig het profiel van mensen, die in jouw branche belangrijk zijn. Waar reageren zij op? Wat voor berichten plaatsen zij? Doe dus actief mee. En hoe actiever jij bent, hoe groter je netwerk wordt.

Op zoek naar een baan?

Je LinkedIn-profiel helemaal ready? Mooi! En met onze cv-templates. kan je aan de slag met solliciteren. Via Maqqie op zoek naar jouw droombaan? Check dan onze vacatures.

Door: Anne van der Rest
26 oktober 2021
6 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder