Een strak cv maken in 6 stappen

Door: Anne van der Rest
Cv maken
12 oktober 2021
6 minuten lezen

Je wilt solliciteren? Dan is één van de onmisbare sleutels tot succes een cv. Solliciteren en een cv horen bij elkaar als peper en zout. En hoe leuker & opvallender je cv, hoe beter je sollicitatie. Maar hoe maak je een parel van een cv? Een goed begin is het halve werk. Stop met staren en gaan met die banaan. En met onze gratis te downloaden voorbeelden wordt het maken van een cv een Maqqie.

Een cv is belangrijk, maar waarom?

Curriculum vitae oftewel cv betekent letterlijk levensbeschrijving. En nu in begrijpelijke termen: het levenspad dat je al hebt bewandeld. Dus… in je cv zet je je opleidingen, diploma’s en je werkervaring op een rijtje. En niet te vergeten schrijf je iets over jou als persoon, bijvoorbeeld je skills en hobby’s.

Waarom is een cv nou superbelangrijk? Omdat je cv boordevol informatie staat waar een recruiter nieuwsgierig naar is. Wanneer je gesolliciteerd hebt voor die mega toffe job - kijkt de recruiter in 9 van de 10 gevallen eerst naar je cv. Hij kan namelijk in één oogopslag checken of jouw werkervaring en studieachtergrond passen bij het bedrijf en de functie. Daarom is het heel belangrijk dat je een overzichtelijk cv hebt waarin je je opleidingen en vorige jobs benoemd. Maar hoe maak je dan een goed cv? Volg dit stappenplan en maak een knaller van een cv.

Stap 1 - Begin met je contactgegevens samen met een profielschets

Haal eens even diep adem, want we gaan beginnen met de eerste stap! Een kop, foto, contactgegevens en een kleine stukje tekst - waarin je jezelf voorstelt - vormen het begin van je cv. Ook wel een profielschets genoemd. Dit is je eerste kans om op te vallen. Deze kan je dus niet laten liggen.

Niet onbelangrijk: een recruiter kan jou moeilijk uitnodigen voor een sollicitatiegesprek als je telefoonnummer ontbreekt ;-) Het delen van contactgegevens is daarom een must. Je mogelijke werkgever is geïnteresseerd in wanneer je geboren bent, je woonplaats, en dus ook je telefoonnummer en je e-mailadres. Hierbij is het wel belangrijk dat je het enigszins zakelijk houdt. Als je e-mail nog steeds flapperdeflipje@gmail.com is, dan kan je beter een nieuw e-mailadres aanmaken. Heb je je rijbewijs? Vermeld dan welk type. Ook de link naar je LinkedIn-profiel mag op je CV niet ontbreken.

Inzet van freelancers: 4 voordelen

Inzet van freelancers: 4 voordelen en waar je op moet letten

De kennis en skills van zelfstandige professionals kunnen veel toevoegen aan je onderneming. Er zijn daarbij ook een aantal dingen waar je op moet letten als je samenwerkt met freelancers. In deze blog bespreken we de voordelen van samenwerken met freelancers, en waar je op moet letten als je een opdracht afspreekt. 

Stap 2 - Vermeld je werkervaring

Hebben we nu je aandacht? Dat is mooi! Dan kunnen we nu doorpakken. Het belangrijkste onderdeel van je cv is misschien wel samen met je opleiding(en) je werkervaring. Een cv zonder werkervaring kan niet. Dat is als aardbeienvlaai zonder aardbeien.

Bijbaantjes, stages, vrijwilligerswerk - veel is nuttig. Maar waar kijkt een recruiter naar als hij jouw cv onder zijn neus heeft? Relevante werkervaring! Prop je cv dus zeker niet vol met die baantjes, waar je het maar één maand volhield. Benoem en beschrijf banen op je cv waar de recruiter van denkt: wauw, die is echt wel geschikt voor deze job. Als je dit dan ook nog op volgorde van nu naar het verleden zet - dan is dit onderdeel van je cv helemaal top.

Kom je net uit de schoolbanken gerold? Geen paniek. Dan kan je je cv vullen met opdrachten, stages, projecten, vrijwilligers- of verenigingswerk, die relevant en interessant kunnen zijn.

Stap 3 - Vermeld je opleiding(en)

Het zwoegen op school verdient natuurlijk ook een prominente plek op je cv. Begin ook hier weer met je meest recente opleiding waarna je vervolgens steeds verder gaat naar het verleden. Denk niet te klein! Ook die BHV-cursus - die je via de voetbalvereniging hebt gevolgd - is het vermelden waard. Start met de naam van je opleiding, opleidingsinstantie en locatie. Oh - vergeet trouwens de periode - waarin je de opleiding of cursus volgde - niet.

Heb je toevallig ook een relevante scriptie geschreven of een interessante minor gedaan? Vermeld deze dan ook zeker op je cv.

Stap 4 - Competenties en vaardigheden

We weten het - je bestaat uit meer dan alleen je werk en diploma’s. Met competenties en vaardigheden maak je nog duidelijker wat voor persoon je bent. Competenties en vaardigheden zijn net als stroopwafels: recruiters smullen ervan! En niet te vergeten, je kan ze ook nog eens ontwikkelen. Bijvoorbeeld:

 • Talen en de mate waarin je deze taal beheerst
 • Maar ook vaardigheden die je niet van je docent hebt geleerd, maar juist wel heel goed kan. Wat dacht je bijvoorbeeld van Microsoft Office of het contentmanagementsysteem dat jij onder de knie hebt.

Stap 5 - Zet de puntjes op de i

Klaar? Top! Ben je ready om je cv op te sturen? Loop voordat je dat doet deze checklist nog even na. Zo weet je zeker dat een recruiter denkt “hoppa, dit is een parel van een cv”.

 • Zorg voor een goede foto
  Say cheese!
 • Contactgegevens
  Je naam (voor- en achternaam), geboortedatum, adres, e-mail, telefoonnummer. En eventueel een link naar je LinkedIn-profiel.
 • Profielschets
  Stel jezelf voor in een korte alinea in maximaal vijf zinnen. Laat zien wie je bent.
 • Werkervaring
  Vermeld je relevante werkervaring. Stages, bijbaantjes maar zeker ook vrijwilligerswerk.
 • Opleidingen
  Vermeld cursussen, studies en middelbate school die je gevolgd hebt. En eventueel scriptie en of minor.
 • Competenties en vaardigheden
  Maak duidelijk dat je meer bent dan alleen je werkervaring en opleidingen.
 • Talen
  Heb jij een talenknobbel? Mooi! Vermeld ze samen met het niveau.
 • Twee A4’tjes
  Zorg ervoor dat je cv maximaal uit twee A4’tjes bestaat. Zo hou je het overzichtelijk en relevant voor de lezer.
 • Zorg dat het design on point is
  Heb jij een pareltje van een cv? Mooi! Dit is namelijk het eerste verdiend. Geen inspiratie? Download dan gratis onze cv-voorbeelden.
 • Hyperlinks
  Zet hyperlinks in je cv. Bijvoorbeeld een linkje naar je LinkedIn-profiel. Zo is de kans groter dat hij naar je profiel en netwerk kijkt.
 • Final check
  Laat je cv checken door een tweede paar ogen. De kans bestaat namelijk dat je zelf iets over het hoofd ziet.
 • Pdf
  Sla je cv op als pdf-bestand. Zo weet je zeker dat alles op de juiste plek blijft staan. Oh, en vergeet niet je cv op te slaan met een duidelijke naam.

Stap 6 – Voorbeeld cv’s

Waarom het wiel uitvinden als het al bestaat? Wij helpen je graag met onze cv-voorbeelden. Hiermee maak jij met gemak een parel van een cv. Dus downloaden maar!

Het maken van een goed cv kan veel tijd in beslag nemen. Maar één voordeel: het is maar eenmalig. Eén keertje kost het je dus iets meer tijd, maar daarna is het alleen nog een kwestie van invullen en aanvullen met nieuwe werkervaringen, opleidingen of vaardigheden. Je zal dus vaker in je leven profijt hebben in je leven.

Op weg naar die droombaan

Je cv helemaal ready? Mooi, dan kan je gaan solliciteren. Via Maqqie op zoek naar jouw droombaan? Check dan onze vacatures.

Vacatures via Maqqie

Door: Anne van der Rest
12 oktober 2021
6 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder