Freelancen met de nieuwe opdrachtgeversverklaring

Door: Nico de Jong
Freelancen met de nieuwe opdrachtgeversverklaring
16 maart 2021
3 minuten lezen

Ben je freelancer? Dan zal je misschien wel eens gehoord hebben van de Wet DBA. Deze wet moest voorkomen dat freelancers als het ware in loondienst hun opdrachten uitvoerden (schijnzelfstandigheid). Dit gaat in 2021 veranderen met de opdrachtgeversverklaring. Je leest hier wat deze inhoudt. 

Schijnzelfstandigheid? Wet DBA?

Logisch als je daar niet het fijne van af weet ;-) Schijnzelfstandigheid is iets dat de overheid wil tegengaan. Klinkt ingewikkeld, maar dit betekent dat een freelancer niet in 'schijn' loondienst mag zijn bij een opdrachtgever. Als freelancer ben je zelfstandig ondernemer en daarom moet je het werk ook zelfstandig uit kunnen voeren, zónder gezagsverhouding. Bepaalt de opdrachtgever wanneer, waar en hoe je werkt? Dan lijkt het verdacht veel op loondienst. En daar komt de term schijnzelfstandigheid vandaan.

De Wet DBA stelde daarvoor een modelovereenkomst in. Hierin staan afspraken tussen de opdrachtgever en de freelancer. Deze overeenkomst moest aantonen dat er geen sprake was van schijnzelfstandigheid. Maar de modelovereenkomst zorgde voor veel onrust en vandaar dat er nu dus een vervanger komt: de opdrachtgeversverklaring.

Wat is de opdrachtgeversverklaring?

De opdrachtgeversverklaring moet uitsluitsel geven over eventuele schijnzelfstandigheid. Hiervoor is een webmodule in het leven geroepen (door de regering/overheid). Deze module wordt door de opdrachtgever ingevuld. Hieronder een overzicht van de huidige regels. Je bent een freelancer/zzp'er als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  1. Je hebt meerdere opdrachtgevers en wisselende inkomsten
  2. Jij bepaalt hoe je het werk uitvoert. Er is dus geen sprake van een gezagsverhouding
  3. Je onderneemt acties om ervoor te zorgen dat je bedrijf blijft bestaan
  4. Je investeert in je bedrijf voor bijv. marketing of bedrijfsmiddelen
  5. Je loopt zelf risico als er iets mis gaat. Bijvoorbeeld bij schade
  6. Je hebt als doel winst te maken

Pilot webmodule

Er is in het najaar van 2020 een pilot van de webmodule gelanceerd. De opdrachtgever kan hem online invullen. Zijn alle vragen beantwoord? Dan genereert de module een opdrachtgeversverklaring. Deze opdrachtgeversverklaring zal de modelovereenkomst uiteindelijk moeten vervangen. 

De eerste signalen van de module zijn helaas nog niet heel positief. Het zijn tientallen vragen die moeilijk en gedetailleerd zijn. Maar 25% van de ingevulde modules zou tot nu toe een opdrachtgeversverklaring genereren. Werk aan de winkel dus. 

5 musts om jouw vacatures te laten shinen

5 musts om jouw vacatures te laten shinen

We zien allemaal die verschuiving in de maatschappij. Alles wordt zo makkelijk mogelijk gemaakt voor de gebruiker. Je herkent het misschien zelf ook wel. De supermarkt of je werk is echt niet zo ver van je huis, maar ach… die auto heb je ook niet voor niets aangeschaft. Dit geldt ook voor het zoeken van een nieuwe job. Alles moet in een oogopslag duidelijk zijn, niemand heeft zin om extra moeite te doen. Maar hoe doe je dit dan precies? Wat zijn 5 musts om jouw vacature op te laten vallen?

Conclusie

De pilot webmodule is van start gegaan. En deze module zal waarschijnlijk ergens in 2021 definitief ingaan. Natuurlijk pas als de resultaten veelbelovend zijn. In de loop van 2021 zal er meer bekend zijn over de ingangsdatum én hoe de module er definitief uit komt te zien. Tot die tijd adviseren wij om het nieuws goed in de gaten te houden. En onze blogs natuurlijk ;-)

Freelance van Maqqie

Heb je onze freelance-module al gezien? Regel de samenwerking met je opdrachtgever op de goede manier. Helemaal gratis.

Door: Nico de Jong
16 maart 2021
3 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

Maqqie vs. Van Beest

Afgelopen maandag kwamen de toppers van Maqqie weer in actie om de allerlaatste competitiewedstrijd tegen Van Beest te spelen. Deze keer met een nieuwe aanwinst voor het team, Tim speelde namelijk zijn debuutwedstrijd. Eerdere potten tegen Van Beest lieten uitblijken dat Maqqie de sterkere partij was. De laatste onderlinge ontmoeting eindigde in een 5-0 overwinning voor onze sterren.

Lees verder