Freelancer worden - de 4 meest voorkomende valkuilen

Door: Nico de Jong
Freelancer worden
10 augustus 2021
4 minuten lezen

Wil jij freelancer worden? Nice! Dat betekent dat je de ambitie hebt om eigen baas te worden. Da's ook wel spannend, want als freelancer krijg je hele andere verantwoordelijkheden. We bespreken hier de 4 meest voorkomende valkuilen.

1 - Te snel willen beginnen

We snappen dat je in je enthousiasme zo snel mogelijk aan de slag wilt gaan ;-) Maar haastige spoed is zelden... Juist! Als je freelancer wilt worden, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Je krijgt namelijk best wat verantwoordelijkheden waar je mee moet 'dealen'. Tuurlijk, de vrijheid van ondernemen is aantrekkelijk. Maar je moet ook rekening houden met een zakelijke administratie, balans tussen werk en privé, klanten vinden (en tevreden houden), de Belastingdienst en de financiële gevolgen.

Belangrijk dus dat je dit allemaal meeneemt in een plan. Dit hoeft heus geen plan te zijn van 500 kantjes, maar probeer wel overal goed in te duiken. Zo voorkom je dat je na 3 maanden weer kunt stoppen omdat je geen rekening had gehouden met het aantal uren dat je kwijt was. Of je staat nét ingeschreven bij de KvK maar hebt te weinig klanten om je leveranciers te betalen.

2 - Geld reserveren voor de Belastingdienst

Als je freelancer wilt worden, dan krijg je te maken met de Belastingdienst. Klinkt spannend, maar als je je zaakjes goed op orde hebt is er niks aan de hand. Een veel voorkomende valkuil van startende freelancers is de inkomstenbelasting. Vaak zie je dat freelancers fraaie bedragen op hun rekening gestort krijgen. Je bent in een hosanna-stemming want financieel gezien gaat het je voor de wind. Wat vergeten wordt, is dat een deel van deze bedragen nog moet worden afgedragen aan de Belastingdienst in de vorm van inkomstenbelasting.

Bij mensen in loondienst wordt dit automatisch al verrekend bij het loon. Als freelancer moet je dit zelf fixen. Daarbij komt ook nog 21% BTW (in de meeste gevallen) die je moet afdragen. Zorg er dus voor dat je werkt met verschillende 'potjes'. Eén van die potjes kan je gebruiken voor de Belastingdienst. Scheelt je een hoop stress achteraf.

Inzet van freelancers: 4 voordelen

Inzet van freelancers: 4 voordelen en waar je op moet letten

De kennis en skills van zelfstandige professionals kunnen veel toevoegen aan je onderneming. Er zijn daarbij ook een aantal dingen waar je op moet letten als je samenwerkt met freelancers. In deze blog bespreken we de voordelen van samenwerken met freelancers, en waar je op moet letten als je een opdracht afspreekt. 

3 - Te weinig klanten

Yes! Je hebt alles gefixt wat je moest fixen: inschrijving bij de KvK, een zakelijke rekening, je boekhouding en je splinternieuwe website. Aan de slag! Maar dan... die ene klant die je had, geeft aan geen opdrachten meer te kunnen geven aan je. En die klant die over 3 maanden een mooie klus voor je had klaarstaan gaat failliet. 

Helaas komt de situatie hierboven regelmatig voor. Geen enkele klant kan je áltijd de garantie geven dat hij eindeloos opdrachten voor je heeft. Ga je starten als freelancer? Bekijk dan goed of je wel genoeg klanten hebt, mochten er één of meerdere wegvallen. Niks is vervelender dan zorgen om financiën, zeker als je bijvoorbeeld een gezin en/of hypotheek hebt.

4 - Onderschatting van aantal uren

Ook deze horen we vaak. Startende freelancers geven bijna altijd wel aan dat ze de vrijheid van het ondernemen zien zitten. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar het is niet alleen maar lang leve de vrijheid. Startende ondernemers zijn vaak wel 60 uur of meer per week aan werk. Dat zit 'm vaak in het werk zelf natuurlijk, maar ook aan alles wat eromheen geregeld moet worden.

Je werkdag stopt niet om 17:00, zoals bij veel mensen in loondienst. Je kan in de avond gebeld worden, je administratie moet je nog fixen en oh ja, die ene bestelling moest je nog betalen. Genoeg werk te verzetten dus. Hou hier van tevoren dus rekening mee. Zeker als je ook rekening hebt te houden met de mensen om je heen. Startende ondernemers krijgen het vaak lastig omdat ze de balans tussen werk en privé moeilijk vinden te combineren.

Ben je er klaar voor?

We hopen dat je na het lezen van deze blog de meest voorkomende valkuilen gelijk gaat aanpakken. Want freelancer worden is natuurlijk hartstikke tof! Wees daarom scherp op wat je te wachten staat en anticipeer hierop. Dan komt alles helemaal goed. 

Wist je dat wij ook je debiteurenbeheer, contracten en facturatie kunnen verzorgen? Check freelance-factoring van Maqqie.

Door: Nico de Jong
10 augustus 2021
4 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

Hoe houd je freelancers tevreden/

Hoe houd je jouw freelancers tevreden?

Steeds meer mensen kiezen voor een carrière als zelfstandige ondernemer of freelancer. Inmiddels zijn er ruim 1,6 miljoen mensen met inkomsten als zzp’er. En dat aantal groeit nog steeds fors. Als werkgever kan je niet om dat fenomeen heen, zeker als je op zoek bent naar ervaren arbeidskrachten. Freelancers kunnen van enorme toegevoegde waarde zijn voor je onderneming - door hun kennis en skills. Maar werken met freelancers of zzp’ers kan ook veel uitdagingen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld de vraag: hoe kan ik freelancers binden, boeien en tevreden houden binnen mijn organisatie? In deze blog bespreken we waar je op moet letten.

Lees verder