Hoe houd je jouw freelancers tevreden?

Door: Anne van der Rest
Hoe houd je freelancers tevreden
15 september 2021
4 minuten lezen

Steeds meer mensen kiezen voor een carrière als zelfstandige ondernemer of freelancer. Inmiddels zijn er ruim 1,6 miljoen mensen met inkomsten als zzp’er. En dat aantal groeit nog steeds fors. Als werkgever kan je niet om dat fenomeen heen, zeker als je op zoek bent naar ervaren arbeidskrachten. Freelancers kunnen van enorme toegevoegde waarde zijn voor je onderneming - door hun kennis en skills. Maar werken met freelancers of zzp’ers kan ook veel uitdagingen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld de vraag: hoe kan ik freelancers binden, boeien en tevreden houden binnen mijn organisatie? In deze blog bespreken we waar je op moet letten.

1 - Gelijkwaardigheid

De basis van elke relatie is gelijkwaardigheid. Dus ook voor de samenwerking tussen jou als opdrachtgever en je zelfstandige professionals. Zie elkaar als partners! Op deze manier zal er een win-win situatie ontstaan. Hoe bouw je een gelijkwaardige relatie op? Wees eerlijk en communiceer transparant. En natuurlijk mag jij als opdrachtgever verwachten dat je freelancers nieuwsgierig zijn. Maar blijf ze vooral ook voeden met informatie. Dit hoeft zeker niet moeilijk te zijn. Stel bijvoorbeeld samen duidelijke doelen en stel ook bij als de koers veranderd. Alleen samen krijg je het voor elkaar. Des te duidelijker de opdracht, des te succesvoller en leuker de samenwerking :-)

Het werd net al even benoemd: partnerschap. Stiekem droomt iedere freelancer ervan om een volwaardige samenwerking neer te zetten dat staat als een huis. Wees positief, maar ook kritisch en neem je freelancer ook mee in het voortraject van de opdracht. Dan is het zowel voor jou als je freelancer veel makkelijker en zal de sfeer ook veel leuker zijn. Tenslotte hebben jullie hetzelfde doel: jouw bedrijf naar de next level brengen.

De coronatijd heeft er nog eens extra voor gezorgd dat de standaard patronen van onze communicatie zijn veranderd. Collega’s hebben minder (persoonlijk) contact met elkaar. Ook jouw freelancers hebben hier last van. Zorg dus als opdrachtgever ervoor dat je ze betrekt bij de organisatie. Organiseer bijvoorbeeld een virtueel koffie-momentje. Laat blijken dat je dankbaar bent voor de samenwerking.

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

2 - Uitdagende opdrachten

Freelancers zijn vaak specialist in hun vakgebied. Dus benut het unieke talent van jouw freelancers optimaal. Doordat een freelancer veel van zijn of haar tijd besteedt aan specifieke werkzaamheden, is er meer tijd en ruimte om daarin echt een expert te worden. Dit is dé gunfactor van freelancers in het geval van specifieke en complexe opdrachten. Wees ervan bewust dat een succesvol afgrond project kan leiden tot efficiëntere bedrijfsprocessen, een hoger rendement en groei van jouw bedrijf.

Jouw freelancers kunnen tot grote hoogte stijgen als jij je als opdrachtgever bewust bent van hun kwaliteiten. Wees concreet in de eisen en vraagstukken waarvoor je staat. Zorg dus voor uitdagende opdrachten of projecten, zodat je freelancers meer tevreden zullen zijn. En niet te vergeten: geef een blijk van waardering.

Bij Maqqie zorgen we ervoor dat jouw freelancers/zpp'ers direct hun factuur gestort krijgen

Pieter Lagendijk
Pieter Lagendijk
Accountmanager Maqqie

Hoe werkt het bij Maqqie?

Hoe je freelancers tevreden houdt? Als je het aan ons vraagt: snel uitbetalen ;-) Nee, even zonder grappen: een freelancer wordt er niet heel vrolijk van als hij lang op zijn geld moet wachten. Dus om jouw freelancers tevreden te houden is snel uitbetalen de key! Bij Maqqie zorgen we ervoor dat jouw freelancers/zpp'ers direct hun factuur gestort krijgen. Wij betalen 'm en jij betaalt ons binnen 30 dagen. Meer weten? Ontvang binnen één uur een offerte.

Start je aanvraag

Door: Anne van der Rest
15 september 2021
4 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder