Hoe vind ik mijn droombaan?

Door: Bram van Lent
Hoe vind ik mijn droombaan?
17 november 2020
3 minuten lezen

We willen allemaal een baan hebben die we vroeger – of nu – als droombaan zien. Toch heeft een groot deel van de mensen niet de baan die ze zouden willen hebben. Hoe vind je dan wél die droombaan? Lees onze 4 stappen zodat jij direct aan de slag kan ;-) 

1 - Weet wat je wil

Voordat je je zoektocht begint naar je droombaan, is het belangrijk om jezelf eerst wat vragen te stellen. Wat is je droombaan? Heb je überhaupt wel een droombaan? En zo ja, welke wensen heb je? Denk bijvoorbeeld aan de branche, of het een profit of non-profit organisatie moet zijn en natuurlijk welke werkzaamheden je gaat uitvoeren. Misschien wil je wel een maatschappelijk doel dienen en ben je op zoek naar een baan waar je dit kan doen. Het begint allemaal bij weten wat je wil en dus ook bij een stukje zelfreflectie. Zorg dat je goed in kaart hebt wat je wil voordat je verder gaat met je zoektocht.

Vind je het lastig om te bedenken wat je wil? Bedenk dan in ieder geval wat je niet wil. Wees daarnaast ook voorbereid op teleurstellingen. Er zijn namelijk altijd dingen die minder leuk zijn en minder bij je passen.

Extra tip: vraag eens aan mensen om je heen wat ze denken dat jouw droombaan is en wat er bij je past volgens hen.

2 - Creëer een goede basis

Een goede basis is belangrijk voor alles, en dus ook voor het zoeken naar je droombaan. Zorg dat je al je belangrijke documenten en kanalen op orde hebt zoals je cv, aanbevelingen en LinkedIn-profiel.

  • Maak een overzichtelijk cv. Begin met je meest recente werkervaring, studies en trainingen. Laat ook zien wat je bereikt hebt bij je werkgevers of tijdens je studies. Pas wel op voor een te lang cv waarin je álles wil vertellen. Houd het kort en relevant.
  • Verzamel aanbevelingen van (oud-)collega’s, (oud-)studiegenoten of andere zakelijke relaties. Deze kun je prima op je cv zetten of je kunt ze vragen om je een aanbeveling op LinkedIn te geven.
  • Je LinkedIn-profiel kan enorm belangrijk zijn in de zoektocht naar je droombaan. Maak je profiel dus up-to-date met o.a. een goede foto, duidelijke kopregel, relevante werkervaring en vaardigheden.
werkgeluk_vergroten-_de_vier_pijlers

Werkgeluk vergroten: de vier pijlers

Aangezien een groot deel van ons leven in het teken staat van werk, zijn werkplezier en werkgeluk zeer belangrijk aspecten. Geluk op het werk is dan ook een van de meest uitdagende gebieden waarmee managers worden geconfronteerd. Lange tijd werd aangenomen dat een bevredigend salaris ook een hogere productiviteit voor werknemers betekent, maar het is aangetoond dat er een veel nauwere relatie is tussen productiviteit op het werk en werknemersgeluk. En op de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig is het belangrijk om mensen aan je organisatie verbonden te houden, anders vertrekken medewerkers nog voordat ze echt bijdragen aan de organisatie.

3 - Zorg voor een duidelijk doel

Je weet nu wat je wil en je hebt een goede basis neergezet. Dan is het tijd om een doel voor jezelf te stellen. Wanneer wil je die droombaan scoren? Wees hierin realistisch. Is het je droom om CEO te worden van een multinational en ben je 25 jaar oud? Dan is het waarschijnlijk niet realistisch dat je deze droombaan binnen twee jaar hebt. Een logischere stap zou zijn om eerst te kijken welke tussenstappen je moet nemen om toe te werken naar die droombaan. Anderzijds kan je natuurlijk ook te ‘relaxed’ om gaan met je doel. Kan jij binnen twee jaar wél de baan scoren die je graag wilt? Wees dan ook niet bang om hier vol voor te gaan.

4 - Zoek in je netwerk

Hoe ga je uiteindelijk die droombaan vinden? Vaak wordt dit als grootste uitdaging gezien. Je netwerk kan een belangrijke rol spelen. Het kan namelijk makkelijker zijn om een opening te vinden via iemand in je netwerk dan eindeloos te speuren op vacaturebanken. Je netwerk moet dan natuurlijk wel weten dat je op zoek bent naar jouw droombaan. Laat dus aan ze weten dat je op zoek bent en waarnaar je op zoek bent. Stel je familie, vrienden, kennissen en online netwerk op de hoogte. Dan kunnen zij mooi een oogje in het zeil houden.

Droombaan gevonden?

Dan is het wel zo makkelijk als alles voor je is geregeld zoals de basis- en contractgegevens. Daarom nog één extra tip: werk via Maqqie ;-).

Door: Bram van Lent
17 november 2020
3 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

rvc_maqqie

Maqqie krijgt Raad van Commissarissen

De groei van online werkplatform Maqqie is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. De organisatie expandeerde in zowel productaanbod, medewerkers als in omzet. Grote groei vraagt om een breder kijkveld en daarom is er per september 2022 een Raad van Commissarissen (RvC) aangesteld om de onderneming te ondersteunen, inspireren en te toetsen. Per 15 september vormen Kjeld Cornelissen, Bjorn Stolte en Wim Stuij de Raad van Commissarissen van Maqqie.

Lees verder