Bepaal jouw stip op de horizon in 4 stappen

Door: Nico de Jong
Bepaal jouw stip op de horizon in 4 stappen
18 januari 2021
5 minuten lezen

Herken je de volgende uitspraken? ‘’Ik weet niet zo goed wat ik wil’’, of ‘’Waar sta ik over 5 jaar?’’, of ‘’Geen idee of dat wat voor mij is’’. Je hebt het jezelf vast wel eens horen zeggen. En dat is niet iets om je voor te schamen. Want maar weinig mensen weten wat ze precies willen in hun carrière. Hoe vind en behaal je dan wél die stip op de horizon? We geven je daarvoor 4 stappen.

1 - Hier ben ik goed in

Dat is iets waar je misschien niet altijd meteen het antwoord op hebt. Toch is het heel belangrijk om te weten. Ga dus voor jezelf na waar je goede resultaten mee hebt gehaald in het verleden. Of vraag aan je collega’s wat jouw sterke punten zijn. Ben je iemand die gestructureerd is? Of iemand die met de meest creatieve ideeën komt? Iedereen heeft wel een talent. Het is alleen de kunst om erachter te komen wat dit precies is.

Het kan ook helpen om te bedenken waar je niet goed in bent. Misschien een beetje confronterend, maar dit kan zeker helpen in de zoektocht naar jouw talenten. Ben je erachter waar je goed en minder goed in bent? Schrijf het voor jezelf op!

2 - Hier haal ik energie uit

Misschien wel het belangrijkste van alles. Want je kunt wel ergens heel goed in zijn, maar als je er geen energie uit haalt wordt het lastig vol te houden. Ga maar voor jezelf na: wil ik iets wat ik goed kan maar waar ik altijd tegenop zie? En wil ik dit over 5 jaar nog steeds doen? Nee, toch?

Ga daarom op zoek naar datgene waar je positief tegenover staat en waar je altijd zin van krijgt. Vertel je thuis vaak over die ene taak of dat spannende project? En merk je dat je een opgetogen gevoel hiervan krijgt? Dan is het waarschijnlijk iets wat je op de lange termijn goed zal volhouden.

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

3 - Maak het concreet

Goed, nu je weet waar je goed in bent en waar je energie uit haalt is het zaak om dit concreet te maken. Door concrete doelen op te stellen creëer je als het ware die stip op de horizon voor bijvoorbeeld de komende 5, 10 of 20+ jaren. Hoe je dit concreet maakt? Maak je wens SMART. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Voorbeelden van SMART-doelen zijn:

  • Ik wil over 5 jaar teamleider zijn bij Bedrijf X en een team van 5 – 10 personen aansturen
  • Ik wil binnen 10 jaar 80% van mijn werktijd bezig zijn met het ontwerpen van websites
  • Ik wil binnen 3 jaar een opleiding verpleegkundige hebben afgerond

Je kan best meerdere doelen hebben, maar hou het beperkt. Het moet immers wel realistisch zijn :-) 

4 - Zo ga ik die stip behalen

Heb je je stip(pen) geformuleerd? Dan ben je al verder dan de meeste mensen ;-) Nu is de vraag hoe je dit gaat bereiken. Dit vergt natuurlijk doorzettingsvermogen en focus aangezien die stip wel heel ver weg kan lijken. Daarom kan het helpen om een aantal ‘sub-stippen’ te maken die bijdragen aan het behalen van de ‘grote’ stip(pen). Plan deze sub-stippen in voor een bepaalde tijdsperiode en beloon jezelf wanneer je iets gehaald hebt.

Het kan ook helpen om je directe omgeving op de hoogte te stellen van je doelen. Dat kan zorgen voor nóg meer motivatie. Daarnaast kan je omgeving ook rekening houden met wat je wilt bereiken.

Wees ook niet bang voor een beetje tegenslag. De route naar die stip op de horizon zal heus niet vlekkeloos verlopen. Je zal vast en zeker een paar momenten hebben waarin je het niet meer ziet zitten. Niet getreurd, maar de volgende dag gewoon weer lekker aan de slag!

Zo.. en nu aan de slag!

We hopen dat je met dit stappenplan wat dichter bij jouw stip op de horizon komt. Benieuwd wat we verder voor je kunnen betekenen? Wanneer je via Maqqie werkt krijg je namelijk de mogelijkheid om allerlei online trainingen te volgen die kunnen bijdragen aan jouw stip. Bekijk onze vacatures en scoor die job!

Door: Nico de Jong
18 januari 2021
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder