Kantoorjobs na Corona: thuiswerken of juist niet?

Door: Bram van Lent
Wat is bedrijfscultuur, en hoe creƫer ik het in mijn bedrijf?
26 augustus 2021
4 minuten lezen

Sinds begin 2020 is er voor bijna ieder bedrijf van alles veranderd. De wereld ging op slot, nieuwe omgangsregels moesten ad hoc werden afgesproken, en dat riedeltje werd nog eens herhaald met de tweede golf. Intussen is het anderhalf jaar nadat we ineens massaal binnen moesten blijven. En nu? Terug naar kantoor, of het thuiswerken aanhouden voor de toekomst? We bespreken de afwegingen op drie vlakken, zodat je voor jouw bedrijf de beste structuur kan bepalen voor nĆ” de Corona-fase.

Productiviteit

De eerste afweging voor ieder bedrijf bij veranderingen is zĆ³ natuurlijk dat het een denkreflex is: wat betekent het voor de productiviteit? Je wil zo efficiĆ«nt mogelijk draaien met je bedrijf, dat spreekt voor zich. Bij thuiswerken is de angst vaak dat de productiviteit vermindert, omdat werknemers eerder afgeleid kunnen zijn of tussendoor andere zaken zouden doen. Ook heb je als ondernemer of manager minder zicht op je werknemers als ze thuis aan het werk zijn. Maar wat blijkt: thuiswerken zorgt juist voor meer productiviteit!

Tenminste, als je het aan de thuiswerkers zelf vraagt. Het is aan jou als werkgever om te checken of dat ook in jouw situatie het geval is. Ieder team is tenslotte anders, en zelfs per medewerker kan de productiviteit bij thuiswerken behoorlijk verschillen. Zorg dat je goed in de gaten hebt wie er productief is Ć©n blijft bij thuiswerken, en wie juist de kantoorsetting nodig heeft om het beste uit zichzelf te halen.

Er is geen gouden regel: het is belangrijk om de productiviteit zo veel mogelijk per persoon te monitoren. Lukt dat niet? Kies dan voor een algemeen beleid ā€“ een middenweg is in zo'n geval een goede optie.

platformeconomie_

Wanneer moet een platform met werknemers werken?

Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.

De geldkwestie

Laten we er niet omheen draaien: het financiƫle verhaal is een kernpunt van bijna ieder bedrijfsbesluit. Een nieuwe klant binnenhalen, extra personeel werven, een nieuwe regeling voor overwerk: de financiƫle consequenties vormen bij al dat soort zaken de basis. Waarom zou dat bij je thuiswerkbeleid anders zijn?

Een kantoorpand is een flinke kostenpost. Die kosten zou je kunnen besparen als je met jouw medewerkers volledig over gaat op thuiswerken. Als je de mogelijkheid wil behouden voor mensen om op kantoor te werken, bijvoorbeeld de helft van de week, dan gaat die vlieger ook op: je kan dan met je bedrijf in een kleiner pand trekken. Voorwaarde is wel dat mensen verspreid over de dagen op kantoor zijn, zodat werkplekken kunnen worden benut voor meerdere werknemers.

Vraag 1 is daarom: wil je mensen de kans (blijven) geven om fulltime op locatie te werken? Als het antwoord ja is, dan is de potentiĆ«le besparing op kantoorruimte misschien klein. Toch kan het alsnog interessant zijn om de geldkwestie eens onder de loep te nemen. Volgens accountancygigant PwC zou het jaarlijks 4 miljard euro besparen als we als kantoorwerkend Nederland met zā€™n allen Ć©Ć©n dag in de week thuis zouden werken. Die besparing zit ā€˜m grotendeels in twee aspecten: de kosten voor woon-werkverkeer van werknemers nemen af, en de werkgever kan (zoals genoemd) besparen op zijn bedrijfshuisvesting. Win-win!

Werkgeluk, teamspirit en beleving

Vraag je het aan ons? Dan is dit de Ć”llerbelangrijkste factor bij je besluit! Werkgeluk, betrokkenheid, inzet voor de doelstellingen: ze zijn lastig te meten, maar o zo belangrijk voor een goedlopend bedrijf. Daarom is het cruciaal dat je scherp hebt hoe (al dan niet) thuiswerken jouw team beĆÆnvloedt. In veel ondernemingen heeft de teamspirit directe impact op de prestaties. Hoe voelen werknemers zich als die teamspirit grotendeels via videobelletjes tot stand moet komen? Hoe zorg je dat die altijd zo gezellige borrel op vrijdag een waardig alternatief krijgt? Dat zijn zaken om goed over na te denken bij je overweging.

Bij Maqqie op kantoor treffen collegaā€™s van verschillende afdelingen elkaar regelmatig voor een potje tafeltennis of een wedstrijdje op FIFA. Dat doet wonderen voor onderlinge communicatie en een relaxte sfeer op de werkvloer. Het is niet te doen om dat in een getal uit te drukken, maar het maakt zeker een verschil. Plus: een gezellig team collegaā€™s is ook een grote plus voor iedereen die betrokken is: het is gewoon leuker! Die dynamiek is over het algemeen veel beter te merken als de teamleden regelmatig in Ć©Ć©n ruimte/kantoor aanwezig zijn.

Hoe zit het binnen jouw bedrijf? Is thuiswerken gewoongoed geworden, of ben je blij dat iedereen weer op locatie aan de slag is? Laat het ons weten. Tips voor een onvergetelijke Teams-borrel horen we natuurlijk ook graag :-)

Door: Bram van Lent
26 augustus 2021
4 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder