Sinds begin 2020 is er voor bijna ieder bedrijf van alles veranderd. De wereld ging op slot, nieuwe omgangsregels moesten ad hoc werden afgesproken, en dat riedeltje werd nog eens herhaald met de tweede golf. Intussen is het anderhalf jaar nadat we ineens massaal binnen moesten blijven. En nu? Terug naar kantoor, of het thuiswerken aanhouden voor de toekomst? We bespreken de afwegingen op drie vlakken, zodat je voor jouw bedrijf de beste structuur kan bepalen voor ná de Corona-fase.
Productiviteit
De eerste afweging voor ieder bedrijf bij veranderingen is zó natuurlijk dat het een denkreflex is: wat betekent het voor de productiviteit? Je wil zo efficiënt mogelijk draaien met je bedrijf, dat spreekt voor zich. Bij thuiswerken is de angst vaak dat de productiviteit vermindert, omdat werknemers eerder afgeleid kunnen zijn of tussendoor andere zaken zouden doen. Ook heb je als ondernemer of manager minder zicht op je werknemers als ze thuis aan het werk zijn. Maar wat blijkt: thuiswerken zorgt juist voor meer productiviteit!
Er is geen gouden regel: het is belangrijk om de productiviteit zo veel mogelijk per persoon te monitoren. Lukt dat niet? Kies dan voor een algemeen beleid – een middenweg is in zo'n geval een goede optie.
Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.
De geldkwestie
Laten we er niet omheen draaien: het financiële verhaal is een kernpunt van bijna ieder bedrijfsbesluit. Een nieuwe klant binnenhalen, extra personeel werven, een nieuwe regeling voor overwerk: de financiële consequenties vormen bij al dat soort zaken de basis. Waarom zou dat bij je thuiswerkbeleid anders zijn?
Een kantoorpand is een flinke kostenpost. Die kosten zou je kunnen besparen als je met jouw medewerkers volledig over gaat op thuiswerken. Als je de mogelijkheid wil behouden voor mensen om op kantoor te werken, bijvoorbeeld de helft van de week, dan gaat die vlieger ook op: je kan dan met je bedrijf in een kleiner pand trekken. Voorwaarde is wel dat mensen verspreid over de dagen op kantoor zijn, zodat werkplekken kunnen worden benut voor meerdere werknemers.
Vraag je het aan ons? Dan is dit de állerbelangrijkste factor bij je besluit! Werkgeluk, betrokkenheid, inzet voor de doelstellingen: ze zijn lastig te meten, maar o zo belangrijk voor een goedlopend bedrijf. Daarom is het cruciaal dat je scherp hebt hoe (al dan niet) thuiswerken jouw team beïnvloedt. In veel ondernemingen heeft de teamspirit directe impact op de prestaties. Hoe voelen werknemers zich als die teamspirit grotendeels via videobelletjes tot stand moet komen? Hoe zorg je dat die altijd zo gezellige borrel op vrijdag een waardig alternatief krijgt? Dat zijn zaken om goed over na te denken bij je overweging.
Hoe zit het binnen jouw bedrijf? Is thuiswerken gewoongoed geworden, of ben je blij dat iedereen weer op locatie aan de slag is? Laat het ons weten. Tips voor een onvergetelijke Teams-borrel horen we natuurlijk ook graag :-)
Transitievergoeding, je hebt er vast wel van gehoord. Maar wat is het eigenlijk? En wanneer heb je recht op een transitievergoeding? En wat is dan de hoogte van die transitievergoeding? Veel vragen die bij ondernemers spelen. In deze blog geven we antwoorden op de meest voorkomende vragen over transitievergoeding. Â