Werkdruk: hoe ga je ermee om?

Door: Anne van der Rest
Werkdruk
24 september 2021
6 minuten lezen

Ga jij weleens vol gedachten - over dingen die je nog moet doen - naar het werk? Of stort je soms aan het einde van de dag in met een rode kop en stoom uit je oren? Herken je dit? Schaam je niet, want veel Nederlanders ervaren met regelmaat het gevoel van hoge werkdruk of stress. Om te voorkomen dat je hierdoor scheel gaat kijken en tegen collega’s opbotst, hebben we een aantal tips voor je. Bestrijd de werkdruk en battle tegen de stress. Want niet vergeten: werken moet leuk blijven!

Een stresssysteem - dat overuren maakt - is iets waar veel mensen tegenwoordig last van hebben. Dat maakt dat we moeite hebben met ontspannen. Terwijl dat nu juist zo belangrijk is. Heel gek is het natuurlijk niet: we zaten de afgelopen twee jaar in een soort rollercoaster en kregen veel op ons bordje. Hierdoor zijn veel mensen een hoge werkdruk gaan ervaren. Anderen hebben juist minder energie of moeite met focussen: op school, werk of stage. Maar goed om te weten: er zijn genoeg handvatten die je helpen om te gaan met stress, werkdruk en dat vervelende gevoel van onrust.

Tip 1 - Stop met alles tegelijk willen doen

Wij zijn hele slechte multitaskers. Sterker nog, onze hersenen kunnen helemaal geen meerdere dingen tegelijk doen. Ben je hier nog niet van overtuigd? Probeer dan maar eens rondjes te draaien met je linkerhand en vierkantjes te maken met je rechterhand. Lukt je niet ;-)

Maar wat moet je dan wel doen? Single tasking! Het zal je heel wat discipline kosten - maar als jij ervoor kan zorgen dat je maar met een taak tegelijk bezig bent - scheelt dat heel veel. Namelijk een hele hoop energie en een boel frustratie. Dit is een goede stap om mee te beginnen: zet je wekker of timer voor een uurtje en zet in je agenda waar je in die tijd aan gaat werken. Doe ook echt alleen maar dat. Dit zal jou veel minder het gevoel geven alsof je continu overal achteraan aan het rennen bent. Try it out!   

Tip 2 - Stop met je druk maken

Stop met je druk maken: zorg dat je comfortabel bent met wie je zelf bent. Veel redenen - die werkdruk of stress veroorzaken - maken nou eenmaal deel uit van het leven. Misschien heb je wel een veeleisende leidinggevende of ben je elk weekend aan het werk terwijl je liever met je vrienden wilt stappen. Misschien moet je door weer en wind op de fiets naar het werk. Of misschien wordt er wel heel de tijd verschrikkelijke muziek op kantoor gedraaid. In sommige gevallen ligt het in jouw vermogen om iets te veranderen aan je omstandigheden. Maar in veel situaties is dat niet mogelijk. Dan kan je het beste maar accepteren dat de wereld nou eenmaal niet gebouwd is om het jou zo comfortabel mogelijk te maken.

Stip niet elke keer je eigen tekortkomingen aan, maak je niet druk over wat anderen mogelijk over je denken, wees jezelf en vooral niet bang om te falen. Maak jezelf sterk en laat je niet zomaar uit het veld slaan. Voel je goed ondanks die vreselijke muziek op kantoor. Je zal je lekkerder, zelfverzekerder en uiteindelijk gewoon gelukkiger voelen, in je werk maar ook thuis.

Tip 3 -Work hard, play harder

We zeggen niet dat je moet stoppen met werken. Integendeel, hard werken is goed – maar vergeet niet dat je leuken dingen moet doet. Dus bel na het lezen van deze blog gelijk je vriend(in) om vanavond lekker een drankje te doen. Sporten is ook een goed middel. Dat zorgt namelijk dat je lichaam een heleboel stressverlagende hormonen aanmaakt. De volgende dag zal je je beter kunnen concentreren. En je ontwikkelt uithoudingsvermogen en spieren, wat kan helpen als je iemand aan de haak wilt slaan of er juist heel hard voor wil wegrennen. Allebei handig dus.

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Tip 4 - Vermijd en voorkom chaos

Bende in huis, chaotische werkplek en verliezen van het overzicht zijn ingrediënten die makkelijk stress veroorzaken. Waar heb je die spullen ook alweer neergelegd, die je morgen nodig hebt? Wat moet ik vandaag als eerste doen? Je kan het beste die chaos voorkomen. En dat wil dan niet zeggen dat – wanneer je lekker op de bank zit met een zak M&M’s - je de kleurtjes moet sorteren. Maar stel wel je prioriteiten op een realistische manier. Zo kan je dagelijks een lijstje maken van de dingen die je nog moet doen. En die vervelende klusjes: stel ze niet uit. Je kan hier het beste aan het begin van je werkdag aan beginnen. Van uitstel komt afstel en dat zorgt weer voor stress.

Het volgende klinkt vast als muziek in je oren: sla geen koffie- en lunchpauzes over! Op deze manier gun je jouw lichaam en vooral je brein de rust die beide nodig hebben. Je zal weer nieuwe energie krijgen en met een frisse blik tegen dingen aankijken. Je zal hierdoor veel beter om kunnen gaan met stress.

Tip 5 - Luister naar muziek

Gestresst? Geen focus? Chagrijnig? Muziek luisteren helpt. Dat muziek luisteren nog geen verplichting is, is bijna raar. Muziek heeft namelijk op heel veel verschillende aspecten van je geestelijke gezondheid een positieve invloed. Wanneer je muziek luistert die een sterke beat heeft, zullen je hersengolven in de pas van de beat lopen. Muziek met een snelle beat zorgt ervoor dat je alerter en geconcentreerder bent. Een rustige beat zorg er juist weer voor dat je kalmer wordt en dat je gemakkelijker kan ontspannen. Het zal voor veel mensen voor de hand liggen: muziek luisteren, heerlijk! Maar wat je misschien nog niet wist, is dat de effecten van muziek ook nog invloed op je hebben nadat je gestopt bent met luisteren.

Dus wat ga jij doen? Zet je favo playlist aan tijdens het werk. Doe dit ook lekker in de auto op weg naar huis, waarbij je de volumeknop af en toe best wat harder mag zetten. Maar vergeet dan ook vooral niet keihard mee te zingen.

Tip 6 – lach veel en feest 

Een mogelijke oorzaak van werkdruk of stress kan zijn dat je misschien wel alles te serieus neemt. Dat terwijl er om je heen zo veel kleine geluksmomentjes te pakken zijn. Je moet wel een beetje je best er voor doen. Dus pak alle stoelen op kantoor in met inpakpapier. Ga met je paard naar je werk. Verschijn met een mand biggetjes op kantoor. Kortom: het leven is kort, dus maak er een feestje van!

Door: Anne van der Rest
24 september 2021
6 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder