Kennismigranten in dienst nemen, kan dat?

Door: Anne van der Rest
kennismigrant_in_dienst_nemen
19 april 2022
5 minuten lezen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen… Ja, in Nederland kan je onder bepaalde voorwaarden een kennismigrant aantrekken. Het aannemen van een kennismigrant kan veel verschillende redenen hebben. Misschien is de kennis die jij zoekt wel helemaal niet te vinden in Nederland. Misschien ben je wel op zoek naar het ontbrekende puzzelstukje voor de communicatie tussen Nederland en buitenlandse klanten of vestigingen. Welke reden je als onderneming ook hebt, het moet goed en snel gefixt worden en dat snappen wij als geen ander.

Waarschijnlijk heb jij je ook al in dit onderwerp verdiept. En dus ook gezien hoeveel tijd en moeite het kost om jouw highly skilled migrant aan te trekken. Maar we hebben goed nieuws: Maqqie is door de Immigratie- en Naturalisatiedienst benoemd tot erkend referent. En dus kunnen we goed en snel helpen met het aannemen van kennismigranten en hoef jij je dus geen zorgen meer te maken over wet- en regelgeving, de voorwaarden en administratie. Lees vooral verder als je precies wilt weten hoe je versnelt een kennismigrant in dienst wilt nemen.

platformeconomie_

Wanneer moet een platform met werknemers werken?

Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.

Achtergrond

Waarom kan ik niet zomaar een ‘kennismigrant’ voor mijn onderneming laten werken? Dat komt omdat de Nederlandse overheid ten aanzien van buitenlandse werknemers een beperkt toelatingsbeleid heeft. Dit gebeurt vanuit de gedachte dan dat Nederlandse werknemers en EU-werknemers voorrang dienen te krijgen op onze eigen arbeidsmarkt. Hiervoor is dan ook op 15 september 1995 de Wet arbeid vreemdeling (Wav) in werking getreden.

Binnen de EU en dus ook in Nederland geldt dus dat lokale werkzoekenden bij wet voorrang genieten bij de invulling van vacatures. Maar wat als dat laatste nu niet het geval is? Wat als het Concertgebouworkest een Aziatische topdirigent wil contracteren of PSV een Afrikaanse goalie of het Erasmus MC een briljante Amerikaanse neurochirurg? Voor deze specifieke en aansprekende gevallen maar ook van tal van andere functies en omstandigheden geldt onder voorwaarden specifieke uitzonderingsregelingen, zoals de kennismigrantenregeling.

Kennismigrantenregeling

Een kennismigrant is dus een immigrant die buiten een EU/EER-lidstaat of in Zwitserland woont en die toestemming heeft om in een land te werken waar zijn of haar kennis nodig is. Om kennismigranten makkelijker naar Nederland te halen heeft Nederland de kennismigrantenregeling in het leven geroepen. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. De laatste jaren wordt het in Nederland steeds populairder om slimme koppen uit landen buiten de EU hierheen te halen om bijvoorbeeld als IT-specialist aan de slag te gaan.

"Wist je dat bijna de helft van de kennismigranten uit Azië komt en dat 75% van deze migranten man is?"

Voorwaarden

 • Zonder een erkend IND-referent is het onmogelijk om een kennismigrant aan te trekken. Hier hebben we dan ook gelijk de belangrijkste voorwaarde te pakken. Om dit voor je eigen bedrijf te fixen is een behoorlijk gedoe. Maar Maqqie is door de Immigratie- en Naturalisatiedienst benoemd tot erkend referent en kunnen we gebruik maken van de versnelde toelatingsprocedure.

  De kennismigrant kan hierdoor binnen een mum van tijd aan de slag bij jouw bedrijf. Wij fixen het gehele proces van begin tot het einde. Wel zo fijn, want dan hoef jij je dus geen zorgen meer te maken over wet- en regelgeving, de voorwaarden en administratie. Dus als je versnelt een kennismigrant in dienst wilt nemen, moet je bij Maqqie zijn.

 • De tweede voorwaarde is dat de kennismigrant een verblijfsvergunning heeft. Wil de kennismigrant hiervoor in aanmerking komen, moet hij aan alle algemene voorwaarden voldoen plus een aantal extra voorwaarden.

 • Daarnaast moeten kennismigranten een marktconform salaris ontvangen. Dit wordt ieder jaar weer opnieuw vastgesteld door de overheid. In 2022 is dat:
  Kennismigrant 30 jaar of ouder                     € 4.840 bruto per maand
  Kennismigrant jonger dan 30 jaar                 € 3.549 bruto per maand
  Verlaagd salariscriterium                              € 2.543 bruto per maand

Voordelen

Zoals genoemd is Maqqie een door de IND erkend referent en zijn wij ook helemaal thuis in de regelgeving en procedures rondom het aantrekken van kennismigranten. Wij fixen het hele proces van A tot Z: voor zowel jou als ondernemer als voor de kennismigrant zelf.  Dat geeft dan ook behoorlijk wat voordelen.

Daarnaast regelen wij namelijk ook alles rondom de verloning en arbeidscontracten. Je nieuwe specialist en jij hebben hier dus geen omkijken meer naar. Verhuizen naar een ander land brengt vaak al genoeg drukte met zich mee. Laat de cijfertjes en regeltjes daarom maar aan ons over. Naast de zaken voorafgaand aan het werk, regelen we tijdens jullie samenwerking ook de begeleiding bij eventuele ziekte; van contact met de bedrijfsarts tot re-integratie op de werkvloer.

Neem nu contact op

Door: Anne van der Rest
19 april 2022
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

rvc_maqqie

Maqqie krijgt Raad van Commissarissen

De groei van online werkplatform Maqqie is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. De organisatie expandeerde in zowel productaanbod, medewerkers als in omzet. Grote groei vraagt om een breder kijkveld en daarom is er per september 2022 een Raad van Commissarissen (RvC) aangesteld om de onderneming te ondersteunen, inspireren en te toetsen. Per 15 september vormen Kjeld Cornelissen, Bjorn Stolte en Wim Stuij de Raad van Commissarissen van Maqqie.

Lees verder