Loonsverhoging vragen? Zo doe je dat

Door: Anne van der Rest
loonsverhoging_vragen
22 maart 2022
5 minuten lezen

Misschien wel de moeilijkste vraag om aan je baas of werkgever te stellen: “mag mijn loon omhoog?” Waarschijnlijk heb je het gevoel dat je recht hebt om een loonsverhoging te krijgen. Maar of je er ook daadwerkelijk klaar voor bent om het te vragen… Stiekem nog niet helemaal. En dan weet je ook nog niet zeker hoe je werkgever gaat reageren. Is hij er wel klaar voor om een verhoging te geven? Spannend hè? Dan ben je zeker niet de enige die daar moeite mee heeft. En dat vinden wij niet zo gek.

We zijn en blijven toch gewoon mensen. En van dit soort dingen kunnen we best wel zenuwachtig worden. Ook die mega zelfverzekerde collega. Misschien wel een geruststellende gedachten: ook jou leidinggevende heeft vast wel eens om een loonsverhoging gevraagd. Stel het je maar eens voor, jouw leidinggevende die met klamme handjes aan de tafel zit om een verhoging af te spreken. Geef toe… deze gedachte helpt, hè.

Wellicht kan je het nu ook al een beetje beter relativeren. Laten we je niet langer in spanning houden en checken hoe je het beste om een loonsverhoging kan vragen.

Hoeveel wil je vragen?

Als je niet zeker weet wat voor bedrag je wilt vragen, dan weet je bijna zeker dat je niet dat bedrag gaat krijgen wat je denkt te verdienen. En dus wil je bij deze stap zeker het lot niet in iemand anders zijn handen leggen. En daarom is het belangrijk dat je precies weet wat je wil. Bedenk bij wijze van spreken wel bedrag jij op je loonstrookje wilt hebben.

Wat nou als je werkelijk geen idee hebt? En niet weet wat een passend bedrag is? Wat kan je dan doen? Je kan bijvoorbeeld zoeken naar vergelijkbare vacatures. Op deze manier kan je een redelijk goede indicatie krijgen van salarissen die bij jouw functie passen. Daarnaast kan je ook altijd gebruik maken van een loonwijzer. Hier kan je zien wat andere mensen binnen jouw vakgebied gemiddeld verdienen.

Oké, je hebt een bedrag voor ogen. Dan kan je best nog wat hoger zitten voor tijdens het gesprek. De kans is namelijk aanwezig dat je werkgever met een tegenbod zal komen. Het is dan wel zo fijn als het voorstel dicht bij jouw wens blijft liggen.

platformeconomie_

Wanneer moet een platform met werknemers werken?

Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.

Waarom heb je recht op een loonsverhoging?

Mooi, je weet nu precies wat je wilt. Dan is de volgende stap misschien nog wel net zo belangrijk. Wat is die stap? Nou, nu is het tijd om op te schrijven waarom jij die salarisverhoging verdient. Tip: schijf je argumenten op. Je zal namelijk merken dat je dan tijdens het gespreken beter uit je woorden komt. Je kan bijvoorbeeld denken aan de kwaliteit van je werk, groeiende verantwoordelijkheden of je uitstekende prestaties. En denk ook zeker aan de huidige arbeidsmarkt. Heel veel bedrijven zijn op dit moment op zoek naar mensen zoals jij. Dat verstevigt je onderhandelingspositie nog meer.

Kies het juiste moment

Wat is het juiste moment? Dat zal je ook een beetje moeten aanvoelen. Maar een goed moment kan bijvoorbeeld een beoordelingsgesprek zijn. Waarschijnlijk heeft je leidinggevende de inhoud van het gesprek al vrijwel klaarliggen. En misschien ook wel een loonsverhoging. Bijvoorbeeld door een cao-verhoging. Maar die verhoging kan anders zijn dan jij in gedachten had. Hoe zorg je er dan toch voor dat je zelf de touwtjes in handen houdt? Dit kan je doen door bijvoorbeeld tijdens een ander overleg met je leidinggevende al afspraken te maken over een loonsverhoging. Zo wordt de kans steeds groter dat je tijdens je beoordelingsgesprek toch krijgt wat je wilt.

Hopelijk heb je nu genoeg zelfvertrouwen om het gesprek aan te gaan. En lukt het niet? Geef dan zeker niet zomaar op.

Door: Anne van der Rest
22 maart 2022
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder