Minimumloon 2022: wat gaat veranderen?

Door: Anne van der Rest
minimumloon_2022_t
21 december 2021
4 minuten lezen

De hoogte van het minimumloon wordt ieder half jaar opnieuw vastgesteld. Zo ook per 1 januari 2022. Dus heb jij werknemers die beloond worden volgens de minimumloonstaffel, dan is het wel handig om te weten wat zij vanaf 1 januari 2022 gaan verdienen. Hoeveel stijgt het minimumloon? Check ’t hier.

Minimumloon, wat is het ook alweer?

Dat het fijn is, dat je in Nederland minimaal iets verdient wanneer je werkt, mag duidelijk zijn. Want hoe leuk zij hun werk ook vinden, je werknemers willen natuurlijk wel iets verdienen. Zo kunnen zij de pakketbezorgers ook weer aan ’t werk zetten ;-)

In Nederland werken we dus met een wettelijk minimumloon. En als werkgever moet jij je dus altijd minimaal aan het minimumloon houden. Voor jouw werknemers is dat genieten. Zij zijn daardoor altijd verzekerd van een redelijk salaris. Je mag ze natuurlijk wel altijd een hoger salaris geven. Het wettelijk minimumloon geldt voor al jouw werknemers die ouder zijn dan 21. Hoe zit dat dan met werknemers die jonger zijn dan 21? Nou, daarvoor geldt het minimumjeugdloon. Tussen het 15e en 21e levensjaar is het minimumloon gestaffeld en stijgt de beloning naarmate je werknemer ouder wordt. Vanaf 21 jaar blijft de staffel hetzelfde (100%).

Om ervoor te zorgen dat het minimumloon reëel is, wordt de hoogte ieder half jaar opnieuw vastgesteld, waarbij vooral de loonontwikkelingen in de cao’s gevolgd wordt.

Benieuwd wat de nieuwe minimumlonen precies zijn? Scroll dan snel verder!

platformeconomie_

Wanneer moet een platform met werknemers werken?

Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.

Verhoging minimumloon 2022

De bedragen van het minimumloon worden per 1 januari 2022 verhoogd. Het wettelijk brutominimumloon (WML) voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband wordt per 1 januari 2022 :

  • Minimum maandloon: € 1.725,00 (was €1.701);
  • Minimum weekloon: € 398,10 (was €392,55);
  • Minimum dagloon: € 79,62 (was €78,51).

Maar let op! Het wettelijk minimumloon is niet altijd het minimale wat jouw werknemers horen te verdienen. Maar hoe zit dat dan? De lonen in een cao vallen vaak hoger uit dan dat minimumloon. Pas jij dus een cao toe? Check dan goed wat de lonen en andere arbeidsvoorwaarden zijn. 

Wat is het minimum uurloon in 2022?

Dan is het nu toch echt tijd voor een duidelijk overzicht van het wettelijk minimumloon per leeftijd. Hierbij moet je wel in je achterhoofd houden dat deze lonen zijn gebaseerd op een fulltime werkweek. Oh, en daarnaast zijn deze bedragen bruto.

minimumloon-2022
minimumuurloon-2022

Reserveringen 2022

Niet alleen het minimumloon verandert in 2022. Ook de reserveringen voor 2022 zijn weer bekend gemaakt. Check hier de blog.

Door: Anne van der Rest
21 december 2021
4 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder