Minimumloon 2023

Door: Anne van der Rest
minimumloon_2023
25 november 2022
5 minuten lezen

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

platformeconomie_

Wanneer moet een platform met werknemers werken?

Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.

Minimumloon 2023

Als werkgever ben je in Nederland verplicht om je werknemers tenminste het wettelijk minimumloon (WML) te betalen. Dit verandert ieder jaar per 1 januari en 1 juli. Voor iedere werknemer van 21 jaar of ouder geldt het minimumloon. Werknemers van 15 tot en met 20 jaar vallen onder het minimumjeugdloon. Dit jeugdloon is een percentage per leeftijd, gekoppeld aan het minimumloon voor volwassenen.

Bedrag minimumloon 2023

De bedragen van het minimumloon worden per 1 januari 2023 verhoogd. Het minimumloon zal in 2023 met 10,15 procent omhoog gaan:

  • Minimum maandloon: € 1.934,40;
  • Minimum weekloon: € 446,40;
  • Minimum dagloon: € 89,28.

Wat is het minimum uurloon in 2023?

Dan is het nu toch echt tijd voor een duidelijk overzicht van het wettelijk minimumloon per leeftijd. Hierbij moet je wel in je achterhoofd houden dat deze lonen zijn gebaseerd op een fulltime werkweek. Oh, en daarnaast zijn deze bedragen bruto.

minimumloon_2023_

Betaal jij je werknemers per uur? Dan helpt onderstaande tabel bij het bepalen van hun nieuwe minimum uurloon per 1 januari 2023.

minimumuurloon_2023

CAO gaat boven wettelijk minimumloon

Let op! Het wettelijk minimumloon is niet altijd het minimale wat jouw werknemers horen te verdienen. Maar hoe zit dat dan? De lonen in een cao vallen vaak hoger uit dan dat minimumloon. Pas jij dus een cao toe? Check dan goed wat daar de (minimale) lonen en andere arbeidsvoorwaarden zijn of gaan worden.

Door: Anne van der Rest
25 november 2022
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

jonge_vrouwen_verdienen_ook_al_minder

Jonge vrouwen verdienen ook al minder

De afgelopen jaren is het loonverschil tussen mannen en vrouwen verder afgenomen schrijft het CBS. In 2021 was het gemiddelde bruto-uurloon van vrouwen 13 procent lager dan het gemiddelde bruto-uurloon van mannen. Wij hebben deze cijfers vergeleken met onze eigen database en zien dat het verschil tussen jonge mannen en vrouwen (15-25 jaar) die via Maqqie werken een stuk lager is, namelijk 4 procent. Hoe komt het dat mannen en vrouwen anno nu nog steeds niet hetzelfde verdienen en kunnen we daar wat aan doen? 

Lees verder