De payroll cao: hoe zit dat nou eigenlijk? Bestaat er überhaupt zoiets als de payroll cao? En hoe zit het dan met de arbeidsvoorwaarden van werknemers die op de payroll-lijst staan? Heel logisch als deze vragen jou als ondernemer bezighouden. Maar niet alleen voor jou spelen deze vragen. Sta jij op het punt van het tekenen van een payrollcontract, dan zullen ook je werknemers deze vragen hebben. En die onzekerheid snappen we best wel. In deze blog vertellen we je alles over de payroll cao en hoe wij dit bij Maqqie fixen.
Bestaat de payroll cao?
De simpele versie: nee, er bestaat geen payroll cao. De moeilijke versie: sinds de invoering van de WAB vallen payrollwerknemers van ‘traditionele payrollbedrijven’ niet meer onder de cao voor uitzendkrachten. Dit betekent dat de ketenregeling weer van toepassing is en dat payrollwerknemers maar drie tijdelijke contracten in drie jaar mogen krijgen. En daarmee verlies jij als ondernemer weer flexibiliteit. En dat wil je natuurlijk niet!
Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.
Geen eigen cao?
Door het unieke concept van Maqqie (payroll in een uitzendjasje) vallen wij nog steeds onder de cao voor uitzendkrachten. Valt jouw onderneming niet onder een eigen of branche cao, dan geldt deze cao. Hierdoor ontstaat er voor jou als ondernemer een voordeel, namelijk meer flexibiliteit. Je kan namelijk meer contracten aanbieden over een langere periode. Wil je weten hoe dat zit? Check dan de blog ‘uitleg fasensysteem’.
Bij Maqqie hebben we dat probleem ook ingezien en er een oplossing voor bedacht. In onze app hebben we inmiddels ruim 50 van de meest voorkomende cao’s doorgespit en versimpeld tot hapklare vragen. De app regelt met behulp van een algoritme op basis van die vragen áltijd een cao-proof contract voor jouw nieuwe samenwerking. En dat is uniek in Nederland!
Onze cao-specialisten updaten waar nodig de algoritmes wekelijks. Wij zitten er bovenop, zodat jij dat zelf niet hoeft te doen. En... we zijn constant bezig om nieuwe cao's te verwerken, zodat we het voor steeds meer werkgevers een makkie kunnen maken.
Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.