Payroll cao: hoe fixt Maqqie dat?

Door: Anne van der Rest
payroll_cao
8 maart 2022
5 minuten lezen

De payroll cao: hoe zit dat nou eigenlijk? Bestaat er überhaupt zoiets als de payroll cao? En hoe zit het dan met de arbeidsvoorwaarden van werknemers die op de payroll-lijst staan? Heel logisch als deze vragen jou als ondernemer bezighouden. Maar niet alleen voor jou spelen deze vragen. Sta jij op het punt van het tekenen van een payrollcontract, dan zullen ook je werknemers deze vragen hebben. En die onzekerheid snappen we best wel. In deze blog vertellen we je alles over de payroll cao en hoe wij dit bij Maqqie fixen.

Bestaat de payroll cao?

De simpele versie: nee, er bestaat geen payroll cao. De moeilijke versie: sinds de invoering van de WAB vallen payrollwerknemers van ‘traditionele payrollbedrijven’ niet meer onder de cao voor uitzendkrachten. Dit betekent dat de ketenregeling weer van toepassing is en dat payrollwerknemers maar drie tijdelijke contracten in drie jaar mogen krijgen. En daarmee verlies jij als ondernemer weer flexibiliteit. En dat wil je natuurlijk niet!

platformeconomie_

Wanneer moet een platform met werknemers werken?

Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.

Geen eigen cao?

Door het unieke concept van Maqqie (payroll in een uitzendjasje) vallen wij nog steeds onder de cao voor uitzendkrachten. Valt jouw onderneming niet onder een eigen of branche cao, dan geldt deze cao. Hierdoor ontstaat er voor jou als ondernemer een voordeel, namelijk meer flexibiliteit. Je kan namelijk meer contracten aanbieden over een langere periode. Wil je weten hoe dat zit? Check dan de blog ‘uitleg fasensysteem’.

Daarnaast moeten wij ons ook houden aan de zogenaamde inlenersbeloning. Wat betekent dat? We leggen het je uit aan de hand van een voorbeeldje. Verdienen je werknemers, die niet op de payroll-lijst staan, méér dan in de cao is aangegeven? Dan moeten je payrollwerknemers even veel verdienen. Zij hebben zogezegd dezelfde rechten op goede arbeidsvoorwaarden. Wel zo eerlijk, toch?

Wel een eigen cao?

Oké, dus even terug naar het begin. Cao’s zijn collectieve afspraken tussen organisaties van werkgevers en werknemers in een bepaalde sector of bedrijfstak. Een goede zaak, want zo worden de rechten van werknemers beschermd en zijn afspraken helder. Het kan dus zijn dat jouw onderneming onder een cao valt. Deze zal je dan dus ook moeten naleven.

Er is alleen één dingetje dat het lastig maakt: cao’s zijn ingewikkeld. Want hoe weet je als werkgever of je alle regeltjes in dat document van 60 kantjes hebt nageleefd? En dan nog iets: cao’s veranderen met enige regelmaat.

Bij Maqqie hebben we dat probleem ook ingezien en er een oplossing voor bedacht. In onze app hebben we inmiddels ruim 50 van de meest voorkomende cao’s doorgespit en versimpeld tot hapklare vragen. De app regelt met behulp van een algoritme op basis van die vragen áltijd een cao-proof contract voor jouw nieuwe samenwerking. En dat is uniek in Nederland!

Onze cao-specialisten updaten waar nodig de algoritmes wekelijks. Wij zitten er bovenop, zodat jij dat zelf niet hoeft te doen. En... we zijn constant bezig om nieuwe cao's te verwerken, zodat we het voor steeds meer werkgevers een makkie kunnen maken.

Meer over payroll

Door: Anne van der Rest
8 maart 2022
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

rvc_maqqie

Maqqie krijgt Raad van Commissarissen

De groei van online werkplatform Maqqie is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. De organisatie expandeerde in zowel productaanbod, medewerkers als in omzet. Grote groei vraagt om een breder kijkveld en daarom is er per september 2022 een Raad van Commissarissen (RvC) aangesteld om de onderneming te ondersteunen, inspireren en te toetsen. Per 15 september vormen Kjeld Cornelissen, Bjorn Stolte en Wim Stuij de Raad van Commissarissen van Maqqie.

Lees verder