Payrolling voor zzp. De verschillen én oplossing

Door: Nico de Jong
zzp payroll, payrolling zzp, Payroll voor freelancers
29 juni 2021
5 minuten lezen

Freelancers en zzp'ers werken regelmatig via een payroller. Dat biedt voordelen, maar kan ook nadelen hebben. En daarbij is het wettelijk een groot verschil tussen een freelancer die zelfstandig onderneemt en een payroller die mensen in dienst heeft. In deze blog leggen we je uit wat de verschillen tussen payroll en zzp zijn, wat de voor- en nadelen van payroll + zzp zijn en welke oplossing Maqqie biedt.

Wat is payroll?

Bij payroll neemt een payroller de loonadministratie en afdrachten (bijv. loonbelasting, sociale premies etc.) voor een bedrijf uit handen. Stel je voor dat Bedrijf X haar werknemers bij een payroller onderbrengt, dan komen deze werknemers bij de payroller op de loonlijst. De dagelijkse leiding en aansturing van de werknemers blijft wel in handen van Bedrijf X. Voor Bedrijf X vervalt alle personeels- en loonadministratie en de payroller ontvangt hier een fee voor van Bedrijf X. 

Conclusie: bij payroll is er dus sprake van een werkgever/werknemer-relatie.

Hoe werkt payroll en zzp?

Sommige freelancers / zzp'ers kiezen ervoor om een gedeelte van hun opdrachten via een payroller te laten verlopen. In dat geval ben je dan niet meer als zzp'er aan de slag, maar als werknemer die in dienst is bij de payroller. Dit biedt een aantal voordelen:

  • Je krijgt sneller je geld
  • Je krijgt via een payroller een sociaal vangnet (denk aan WW, ZW en WIA)
  • Minder administratie, want dit ligt bij de payroller

Kortom, meer zekerheid en meer tijdsbesparing. Het kan dus zeker interessant zijn om ook via een payroller aan de slag te gaan.

Zijn er dan ook nadelen?

Absoluut ;-) Want werk je in een jaar minder dan 1225 uur aan je eigen onderneming (dus merendeels via een payroller)? Dan kom je niet meer in aanmerking voor de ondernemers- en startersaftrek. En dus profiteer je niet van fiscale voordelen. Goed om te onthouden dat het werken via een payroller vaak makkelijker is, maar dus ook gevolgen heeft voor je financi√ęn als zelfstandig ondernemer.

Wat past het best bij je?

Of je via payroll of via zzp aan de slag moet, is dus afhankelijk van je persoonlijke situatie en de relatie tussen jou en je werkgever/opdrachtgever. Iets dat je zelf zal moeten nagaan. Daarbij is het belangrijk dat je nadenkt over de voor- en nadelen van het werken via een payroller of als freelancer / zzp'er. Gelukkig hebben we bij Maqqie allebei! Je kan zowel als payroll-werknemer en freelancer / zzp'er aan de slag met onze payroll-dienst en freelance-module.

Interne transfers binnen Maqqie

Interne transfers binnen Maqqie

Binnen Maqqie gaan er twee interne transfers plaatsvinden. En dat is mooi nieuws natuurlijk! Bram van Lent gaat aan de slag als Product Owner en Yke Kooistra mag zich vanaf nu Manager Sales noemen. 

Hoe werkt payroll en zzp bij Maqqie?

Bij Maqqie - de werk-app van Nederland - hebben we voor alle vormen van samenwerken een oplossing. Of je vast in dienst bent, een flexibele kracht bent, als freelancer te werk gaat of een combinatie van die drie. Wij zorgen ervoor dat je met één app alles hebt geregeld op één plek. Solliciteren, contracten, urenregistratie, administratie… alles! En allemaal gewoon via je smartphone. Zodat jij vrijer en flexibeler kunt werken dan ooit. 

Payroll 'a la Maqqie'

Alle voordelen van payroll, gecombineerd met alle andere voordelen van Maqqie. Wil je behalve als zzp'er dus ook via payroll aan de slag? Dan kan dat gewoon via Maqqie!

Check payroll 'a la Maqqie'

Freelance

Maar ook voor al je freelance-klussen kan je bij ons terecht. Onze freelance-module fixt de samenwerking tussen jou en je opdrachtgever. En je facturen? Die genereert onze app voor je. Makkie, toch? ;-)

Check de freelance-module

Door: Nico de Jong
29 juni 2021
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder