Reserveren en uitbetalen van feestdagen voor uitzendkrachten

Door: Nico de Jong
Reserveren en uitbetalen van feestdagen voor uitzendkrachten
16 december 2020
5 minuten lezen

Het einde van het jaar is weer in zicht. En dat betekent dat er door uitzendbureaus gekeken moet worden naar het reserveren en uitbetalen van feestdagen voor uitzendkrachten. Hoe doet Maqqie dit in 2020? En wat verandert er in 2021?

Hoe doen we dit in 2020?

Maqqie werkt volgens de cao voor uitzendkrachten van de NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen). In 2020 is er een onderscheid tussen Fase A en Fase B/C voor de uitbetaling van feestdagen. En daarmee hanteren we dus verschillende regelingen hiervoor. 

Fase A

Wanneer een uitzendkracht in Fase A zit, dan wordt er gebruik gemaakt van de reserveringssystematiek. Duur woord, maar dit is vrij simpel :-) Het betekent namelijk dat de feestdagen per gewerkt uur direct uitbetaald worden als percentage van het uurloon. Dit percentage kan jaarlijks verschillen. Het hangt namelijk af van het aantal feestdagen en werkbare dagen in een jaar. Voor 2020 is het reserveringspercentage voor feestdagen 3,04%. Dit wordt dus bij elk gewerkt uur opgeteld en direct uitbetaald aan de uitzendkracht.

Stel je voor dat Jan een bruto uurloon van €10,- verdient. Bij de reserveringssystematiek wordt er dus 3,04% opgeteld bij dit bruto uurloon = 10 * 1,0304 = 10,304. Jan krijgt dus een bruto uurloon van €10,304 inclusief vakantiereserveringen.

Dit staat ook vermeld op de loonstrook. Uitbetaling van een feestdag wordt dus als het ware 'gereserveerd' en direct bij het loon uitbetaald. Op feestdagen krijgt een uitzendkracht niet doorbetaald omdat de reservering voor feestdagen al ontvangen is. Werkt de uitzendkracht op een feestdag? Dan krijgt hij zijn normale loon + de voor hem geldende toeslag voor werken op een feestdag.

In 2020 betekent dit concreet voor de inlener het volgende: het tarief voor de uitzendkracht is wat hoger. Dit komt omdat de uitbetaling van de feestdagen dus al in het uurtarief is opgenomen. Máár er hoeft dus ook niet op feestdagen doorbetaald te worden. Gevalletje 'rechtsom of linksom'. 

5 musts om jouw vacatures te laten shinen

5 musts om jouw vacatures te laten shinen

We zien allemaal die verschuiving in de maatschappij. Alles wordt zo makkelijk mogelijk gemaakt voor de gebruiker. Je herkent het misschien zelf ook wel. De supermarkt of je werk is echt niet zo ver van je huis, maar ach… die auto heb je ook niet voor niets aangeschaft. Dit geldt ook voor het zoeken van een nieuwe job. Alles moet in een oogopslag duidelijk zijn, niemand heeft zin om extra moeite te doen. Maar hoe doe je dit dan precies? Wat zijn 5 musts om jouw vacature op te laten vallen?

Fase B en C

Wanneer een uitzendkracht in Fase B of C zit, dan wordt er altijd gekeken naar de feestdagen die moeten worden doorbetaald. Wanneer krijgt de uitzendkracht dan doorbetaald? Wanneer duidelijk is dat de feestdag een dag is waarop gebruikelijk gewerkt wordt. 

Er is namelijk recht op uitbetaling wanneer de uitzendkracht in 13 aaneengesloten weken voorafgaand aan de feestdag minimaal 7 keer op de desbetreffende dag heeft gewerkt. Is er geen 13 weken aaneengesloten gewerkt? Dan wordt er gekeken naar het aantal gewerkte weken voorafgaand aan de feestdag. Als er meer dan de helft van het aantal weken op de desbetreffende dag is gewerkt, dan is er recht op doorbetaling van de feestdag (zie het voorbeeld hieronder).

Voorbeeld 

Een overeenkomst duurt pas 6 weken en daarvan zijn er 4 weken gewerkt op de desbetreffende dag. Dan is er dus recht op doorbetaling. 

Is er nog geen arbeidsverleden voordat de feestdag plaatsvindt? Maar is het contract al wel ingegaan? Dan bepalen we of er doorbetaald wordt op basis van het ingegeven rooster.

Puntje van aandacht: opvolgende overeenkomsten worden samengesteld, mochten ze elkaar binnen een maand opvolgen. Onderbrekingsperiodes worden niet meegeteld.

Hoeveel uur moet er worden uitbetaald?

Bij Maqqie kijken we naar het aantal uren wat een uitzendkracht daadwerkelijk gewerkt heeft op de dag wat een feestdag had geweest. Is er nog geen arbeidsverleden op die dag? Maar is het contract al wel ingegaan en is er recht op doorbetaling? Dan kijken we naar het ingegeven rooster van die dag. 

Voorbeeld

Een uitzendkracht heeft 9 van de 13 weken gewerkt. In deze 9 weken heeft hij in totaal 45 uur gewerkt op de desbetreffende dag. De berekening voor het aantal uit te betalen uren is dan: 45 uur / 9 weken = 5 uur.

Wat verandert er in 2021?

In 2021 gaan wij het 'doorbetaling van het feitelijk loon op feestdagen' zoals hierboven beschreven bij Fase B/C óók toepassen op Fase A. Voor Fase B/C verandert er niks.

Concreet betekent dit voor inleners dat het uurtarief voor een uitzendkracht lager uitvalt in Fase A. Máár er is dus wel een kans dat er doorbetaald moet worden wanneer duidelijk is dat de feestdag een dag is waarop gebruikelijk gewerkt wordt. Je kan als inlener 'de rekening' dus ook later krijgen.

De uitzendkracht krijgt in eerste instantie dus ook minder geld op zijn of haar rekening. Maar ook hierbij geldt, dat ze dus doorbetaald kunnen krijgen op feestdagen. 

Welke dagen worden gezien als feestdagen?

Bij Maqqie hanteren we dus de cao voor uitzendkrachten van de NBBU. En in deze cao staan de feestdagen die mee tellen voor ons hele verhaal :-) De volgende dagen worden gezien als feestdag, mits ze niet op een zaterdag of zondag vallen:

  • Nieuwjaarsdag
  • Tweede Paasdag
  • Hemelvaartsdag
  • Tweede Pinksterdag
  • Beide Kerstdagen
  • Koningsdag of daarvoor in de plaats tredende dag
  • Bevrijdingsdag in lustrumjaren (dus 1 keer in de 5 jaar)

Vragen?

We snappen dat het allemaal ingewikkeld kan klinken ;-) Daarom staat onze support-afdeling klaar om al je vragen te beantwoorden. Neem dus vooral contact wanneer je meer informatie wilt over dit onderwerp. 

Door: Nico de Jong
16 december 2020
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

Maqqie vs. Van Beest

Afgelopen maandag kwamen de toppers van Maqqie weer in actie om de allerlaatste competitiewedstrijd tegen Van Beest te spelen. Deze keer met een nieuwe aanwinst voor het team, Tim speelde namelijk zijn debuutwedstrijd. Eerdere potten tegen Van Beest lieten uitblijken dat Maqqie de sterkere partij was. De laatste onderlinge ontmoeting eindigde in een 5-0 overwinning voor onze sterren.

Lees verder