Eigen salarisadministratie versus payroll: voor- en nadelen

Door: Anne van der Rest
salarisadministratie versus payroll
22 november 2021
6 minuten lezen

Groei: dat klinkt voor iedere ondernemer als muziek in de oren. Met stijgende lijn groeit ook je organisatie meestal mee en daarbij horen ook groeiende verantwoordelijkheden en uitdagingen. Ook op het personele vlak. Zo zal je meer tijd kwijt zijn aan bijvoorbeeld loon- en salarisadministratie, beheren van ziekteverzuim en boekhouding. Zaken die je prima zelf kan fixen, maar die veel tijd en energie kosten. Het kan dus ook zeker een goede optie zijn om je salarisadministratie uit te besteden aan een payroll organisatie. Daarom helpen we je graag een weloverwogen keuzes te maken. In deze blog vergelijken we een eigen salarisadministratie versus payroll. Hebben we je aandacht? Mooi, scroll dan vooral verder.

Salarisadministratie: wat komt erbij kijken?

Wat is salarisadministratie? Veel zullen wel een antwoord paraat hebben. En dat is ergens wel logisch. Zeker als je personeel in dienst hebt. Je betaalt toch iedere maand weer de euro’s die je werknemers toekomen. Misschien klinkt dit als een makkie, maar bij een goede salarisadministratie komt er meer bij kijken dan alleen het overmaken van salaris. Zo moet je bijvoorbeeld ook:

 • Loonheffing premie afdragen
 • Loonstrookjes versturen
 • Aangifte doen
 • Verwerken van gewerkte uren
 • Verlof- en ziektedagen bijhouden en
 • Declaraties verwerken.

Hoe je het ook ziet: salarisadministratie is een tijdrovende en ingewikkelde klus. Dat terwijl jij eigenlijk gewoon wilt ondernemen. Want dat waar je als ondernemer het meeste plezier en energie uithaalt.

Maar er is ook nog een andere optie: je salarisadministratie uitbesteden aan een payroll bedrijf. En dus komt de vraag naar voren: hoe doe ik dat dan? Wanneer je oog valt op een loonadministratiekantoor wordt alleen de salarisadministratie uit handen genomen. Maar payroll organisaties doen meer! Wij verzorgen namelijk al het regelwerk rondom jouw personeel. Voordat we alle voor- en nadelen voor je opsommen, is het op z’n plaats je iets wijzer te maken wat betreft payroll in het algemeen.

platformeconomie_

Wanneer moet een platform met werknemers werken?

Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.

Payroll: wat is het?

Als ondernemer hoeven wij jou natuurlijk niet uit te leggen dat flexibiliteit een must is voor groei. Net als blij en vakkundig personeel. Hier komt een payroll organisatie om de hoek kijken. Want met payroll heb je geen meer aan je personeelsadministratie en heb je meer ruimte om te ondernemen. Dat klinkt goed, toch? Maar laten we eerst even teruggaan naar het begin. Wat is payroll? Omdat we rekening willen houden met jouw kostbare tijd houden we het kort: bij payrolling wordt Maqqie de juridische werkgever van jouw werknemers. En ben jij in één klap verlost van alle verplichtingen die jij als werkgever hebt.

Dit wil onder andere zeggen dat wij de arbeidsovereenkomsten en salarisstroken maken. Maar ook zorgen wij ervoor dat jouw werknemers hun salaris op tijd ontvangen. En het risico dat iemand ziek wordt is voor onze rekening. Dus als je werkt met een payroll organisatie geef je die vervelende administratieve rompslomp uit handen.

En wat doet een payroll organisatie dan? Wij regelen bijvoorbeeld deze zaken voor jou:

 • Arbeidscontracten afsluiten
 • Salarisadministratie bijhouden
 • Salaris- en vakantietoeslag uitbetalen
 • Werknemers- en werkgeverspremie afdragen
 • Pensioenpremies betalen
 • Verzuimbeleid voeren

Voordelen uitbesteden salarisadministratie

Het uitbesteden van de salarisadministratie heeft zeker een aantal voordelen. Zeker ook voor middelkleine ondernemingen die geen eigen HR- en salarisafdeling hebben. Wat zijn de belangrijkste voordelen van het uitbesteden van je salarisadministratie? Dat zullen we je nu vertellen.

 • Het bespaart je enorm veel tijd - Wil je zelf je salarisadministratie beheren, dan vereist dit onder andere veel kennis. Misschien kennis die je ook niet altijd paraat hebt. Tijd is een zeer kostbaar begrip. En in het zelf regelen van je salarisadministratie gaat veel tijd zitten. Daarnaast is het ook nog eens een maandelijks terugkerende bezigheid. Vaak gaat er dan ook nog eens meer tijd in zitten dan dat je had verwacht en je lief is.
 • Je hoeft je niet telkens opnieuw te verdiepen in complexe leerstof - Nee waarschijnlijk zit je niet meer in de schoolbanken. Maar wil je de salarisadministratie zelf doen, dan zal je zeker de boeken weer open moeten slaan. De wet- en regelgeving rondom dit thema verandert namelijk continu. En dan is het vaak nog complexe leerstof ook. Dat wordt dus blokken ;-) Nee, even zonder dollen: valt jouw keuze op het zelf beheren van de salarisadministratie? Dan zal je serieus moeten omgaan met deze veranderingen. Je wilt natuurlijk niet eventuele subsidies mislopen of juist een boete pakken, omdat je fouten hebt gemaakt.
 • Je hoeft niet te investeren in salarissoftware - Zijn je software skills niet helemaal top? Dan ben je niet de enige. Namelijk niet iedereen is zo handig met software; en uiteindelijk dus ook niet met het voeren van een administratie. Wil je alles zelf fixen, dan zal je ook hier echt even aan moeten wennen en tijd investeren om bepaalde systemen te begrijpen.
 • Kosten van payroll vallen vaak enorm mee - In veel gevallen zijn de kosten voor payroll vaker lager dan je had verwacht. Weten hoeveel je kwijt bent met Payroll ‘a la Maqqie’? Check dan onze rekentool.

Nadelen uitbesteden salarisadministratie

Je hebt nu dus kunnen lezen dat er een tal van voordelen zijn voor het uitbesteden van je salarisadministratie. Misschien kijken wij wel door een roze bril. Maar ook wij weten, elk voordeel heeft z’n nadeel. Dat geldt dus ook hiervoor.

 • Er zitten kosten aan verbonden - Payroll kost nog steeds geld. Wil je zelf je salarisadministratie beheren kost het vooral jouw eigen tijd.
 • Je bouwt geen kennis op - Kennis is macht. Ook in dit geval kan het handig zijn om kennis in huis te hebben op vlak van boekhouden en belasting. Kies je voor het uitbesteden van je administratie, ontwikkel je dus in mindere mate je kennis op dit gebied.
 • Je hebt niet meer de volledige controle - Ben jij een echte control freak? Dan zal je met het uitbesteden toch iets meer moeite hebben. Je bent namelijk in bepaalde mate afhankelijk van de payroll organisatie. Even snel een wijziging doorvoeren gaat niet zomaar. Dan zal je eerst contact op moeten nemen.

Payroll ‘a la Maqie’

Er is voor zowel uitbesteden als zelf beheren van je salarisadministratie iets te zeggen. Beide kennen voor- en nadelen. Bij Maqqie zijn we ervan overtuigd dat we betrouwbaar zijn, de optimale prijs-kwaliteitsverhouding hebben en er áltijd een makkie van maken (dat laatste kan ook niet anders met onze naam). Wil je weten hoe we dit doen? We vertellen je er graag alles over in een persoonlijk of online gesprek.

Payroll 'a la Maqqie'

Door: Anne van der Rest
22 november 2021
6 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder