Wat is onboarding en hoe pak je dit goed aan?

Door: Anne van der Rest
Wat is onboarding
2 augustus 2022
5 minuten lezen

Een nieuwe collega verwelkomen is altijd even spannend. Je nieuwe werknemer ontmoet zijn of haar collega’s, leert je bedrijf kennen en moet een enorme hoeveelheid informatie verwerken. En dat allemaal ook nog eens binnen een korte periode. Je wil uiteraard dat iemand een goede onboarding doorloopt. Je nieuwe werknemer moet zich echt verbonden voelen met jouw organisatie. Een goede onboarding speelt hier een belangrijke rol in. Maar wat is onboarding precies en hoe richt je dit proces als organisatie goed in?

Betekenis onboarding

Veel mensen denken dat onboarding hetzelfde is als inwerken, maar het zijn wezenlijk andere dingen. Je kan inwerken zien als het vertrouwd maken van de werkwijze van je bedrijf. Hierbij gaat het vooral over praktische zaken: waar is de kantine of hoe kom je het kantoor binnen?

Onboarding gaat vooral overbrengen van de bedrijfsstrategie. Wat is de missie en visie van jouw bedrijf, de bedrijfscultuur, het talentmanagement en de gewenste samenwerking met collega’s? Is je onboarding goed, dan zorgt het voor een volledige integratie van nieuwe werknemers met het bedrijf. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Enerzijds voelen nieuwe werknemers zich sneller thuis en zijn sneller productief. Anderzijds zorgt het ook voor dat werknemers meer werkplezier en waardering ervaren en dus minder snel weer vertrekken.

platformeconomie_

Wanneer moet een platform met werknemers werken?

Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.

Waar moet een goede onboarding aan voldoen?

De mate van succes van een goed onboarding programma verschilt per organisatie. Zo hangt het bijvoorbeeld af van de grootte van het bedrijf, de bestaande cultuur en bepaalde branche-specifieke eigenschappen. Maar een goed onboarding-proces moet altijd aan de vier C’s voldoen:

  • Compliance
  • Cultuur
  • Collega’s
  • Connectie

Compliance
Compliance betekent letterlijk ‘naleving’. Bij deze C gaat het om de basisregels waar een werknemer zich aan moet houden. Het kan gaan om wettelijke regels, maar ook om huisregels zoals bijv. over ziekmelding, gedrag en omgangsnormen.

Culture
Een goede onboarding ademt de cultuur van het bedrijf. Nieuwe werknemers worden als het ware volledig ondergedompeld in de bedrijfscultuur. De missie, visie en waarden van de organisatie moet bekend zijn bij iedereen. Hoe gaan collega’s met elkaar om? Hoe zien de bedrijfsuitjes en de lunchpauzes eruit? Met deze informatie geef je alvast een eerste beeld van de cultuur van je bedrijf. En ja, het is cruciaal dat nieuwe werknemers de bedrijfscultuur ook als zodanig ervaren. Dus schets niet alleen een ideaal beeld maar maak ook daar prioriteit van! Wil je meer weten over bedrijfscultuur? Lees dan deze blog.

Bedrijfscultuur 

Clarification
Een belangrijk onderdeel van de onboarding is dat je duidelijk bent over de rol die de nieuwe werknemer gaat vervullen. Wat zijn de verwachtingen? Wat zijn de persoonlijke doelen die iemand moet halen? En wat mag de nieuwe werknemer van de organisatie verwachten?

Connection
Hoe is de werksfeer van de organisatie en hoe ziet de sociale structuur eruit? Ieder bedrijf kent namelijk groepen en netwerken. Het is belangrijk dat de nieuwe werknemer ook deze kant van het bedrijf leert kennen. Zo kan je ervoor zorgen dat de hij of zij direct goede connectie maakt door bijvoorbeeld een gezellige vrijmibo

Tips om een succes te maken van jouw onboarding-programma

Oké, nu weten we welke onderdelen minimaal in een onboarding horen. Maar hoe zet je dan een onboardingsproces op? Met deze tips helpen we je alvast op weg.

  1. Met een pre-boarding kan een nieuwe werknemer zich op zijn of haar werkzaamheden voorbereiden. Tussen het tekenen van het contract en de eerste werkdag, is het belangrijk om het contact goed warm te houden. Zo kan je de nieuwe werknemer al kennis laten maken met zijn collega’s.
  2. Maak een programma. Wat past bij jouw bedrijf? Misschien wil je allemaal uitjes organiseren, of wil je het juist professioneler. Hierbij is het belangrijk dat ook je huidige personeel op de hoogte het onboarding-programma. Op deze manier weten zij ook waar ze hun steentje kunnen bijdragen. Ook is het goed het programma heel dynamisch te maken, zodat mensen die intern van baan wisselen ook een passende onboarding krijgen.
  3. Vraag feedback over je onboarding-programma. Hoe meer werknemers nadenken over de onboarding, hoe dynamischer en beter ‘ie wordt.
  4. Op wat voor manier wordt er gewerkt? Neem dit zeker mee in de onboarding. Je nieuwe werknemer weet gelijk wat hij of zij kan verwachten.
  5. Koppel nieuwe werknemers aan een buddy: iemand waar ze gemakkelijk vragen aan kunnen stellen.
  6. De onboarding is niet na één maand voorbij! Na de eerste maand weet de werknemer natuurlijk alle praktische zaken, maar gesprekken voeren daarna over hoe het gaat, is heel belangrijk.

Kortom: onboarding is meer dan inwerken alleen. Maak werk van het onboarden van nieuwe medewerkers en je krijgt er loyale, productieve en betrokken collega’s voor terug!

Door: Anne van der Rest
2 augustus 2022
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder