Werkgeluk vergroten: de vier pijlers

Door: Anne van der Rest
werkgeluk_vergroten-_de_vier_pijlers
16 augustus 2022
5 minuten lezen

Aangezien een groot deel van ons leven in het teken staat van werk, zijn werkplezier en werkgeluk zeer belangrijk aspecten. Geluk op het werk is dan ook een van de meest uitdagende gebieden waarmee managers worden geconfronteerd. Lange tijd werd aangenomen dat een bevredigend salaris ook een hogere productiviteit voor werknemers betekent, maar het is aangetoond dat er een veel nauwere relatie is tussen productiviteit op het werk en werknemersgeluk. En op de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig is het belangrijk om mensen aan je organisatie verbonden te houden, anders vertrekken medewerkers nog voordat ze echt bijdragen aan de organisatie.

platformeconomie_

Wanneer moet een platform met werknemers werken?

Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.

Het belang van werkgeluk

Waarom is het zo belangrijk dat we werkgeluk ervaren? Daar kunnen we kort in zijn: hoe gelukkiger een werknemer is, hoe succesvoller de organisatie. Mensen, die werkgeluk ervaren, zijn:

  • Sneller en meer gemotiveerd om het maximale uit hun werk te halen;
  • Productiever en presteren beter;
  • In staat om hun motivatie over te brengen op collega’s of anderen in hun omgeving;
  • Minder gestrest en hebben minder last van faalangst;
  • Minder vatbaar voor stress of een burn-out;
  • Meer tevreden over de organisatie en dus betere ‘ambassadeurs’;
  • Beter in het inzichtelijk brengen van hun persoonlijke ontwikkeling.

Werkgeluk onder jouw werknemers levert je organisatie dus veel rendement op als het gaat om (bedrijfs)resultaten, verzuim, instroom en uitstroom. Werkgeluk is geen kostenpost, maar juist een belangrijke investering die je als organisatie kan, nee... moet doen. Je personeel is tenslotte het belangrijkste asset dat je hebt.

De vier pijlers van werkgeluk

Talloze wetenschappers op het gebied van psychologie, leiderschap en neurowetenschappen beweren en bewijzen dat werkgeluk realiseerbaar is én een zinvolle bijdrage levert aan ons geluk in het algemeen. In veel gevallen zit werkgeluk niet zozeer in ‘harde’ factoren zoals salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en een goed ingerichte werkplek. Werkgeluk zit meer in ‘zachte’ factoren, bijvoorbeeld verantwoordelijkheid en vrijheid in het werk, prettige collega's, een motiverende leidinggevende en een gezonde werk-privé balans zijn belangrijk. Daardoor voelen mensen zich voldaan na een lange dag presteren.

Om werkgeluk te bereiken, is het daarom essentieel om onze mindset te veranderen die tegelijkertijd situaties van werkgeluk zoekt en creëert. Het zogenaamde PERK-model kan je hierbij helpen. Dit model illustreert vier belangrijke pijlers die werkgeluk bevorderen:
1. Purpose (doel);
2. Engagement (betrokkenheid);
3. 
Resilience (veerkracht);
4. Kindness (vriendelijkheid).

Door de organisatiecultuur te laten aansluiten op het PERK-model, kunnen werkgever en werknemers in samenspraak tot verhoogd werkgeluk komen.

Purpose: welk doel streef je na met je organisatie

Hierbij gaat het om of iedere werknemer iets doet wat bij hem of haar past; is het iets waar hij/zij van houdt of in gelooft? Je werknemers zijn moeilijker te motiveren en minder productief voor taken of opdrachten waar ze niks mee hebben. Als werkgever kun je op die behoefte inspelen door ervoor te zorgen dat de missie van je organisatie en jullie bijdragen aan klanten, mensen en maatschappij echt zichtbaar en voelbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een duurzame bedrijfsvoering.

Engagement: zijn je werknemers betrokken bij hun werk?

De tweede pijler van werkgeluk gaat over de emotionele betrokkenheid bij het werk, dat je werknemers doen. Die betrokkenheid kan verschillende vormen aannemen, maar betrokkenheid bij beslissingen over welke taken ze op welk moment en op welke locatie kunnen vervullen vinden werknemers belangrijk. Drie elementen spelen hierbij een hoofdrol:

  1. Plezier: hebben je werknemers onderling leuk contact met elkaar?
  2. Autonomie: hebben je werknemers zelf de ruimte en vrijheid om over zijn of haar taken en ontwikkeling mee te denken?
  3. Gaan je werknemers op in hun werk? Of kijken ze om de vijf minuten op hun horloge tijdens het werk?

Resilience: welke veerkracht vertoont jouw organisatie?

Om met teleurstellingen, falen en fouten om te kunnen gaan, hebben werknemers veerkracht nodig. De één leert ervan en de ander ligt er misschien nog meerdere nachten wakker van. Iedere werknemer gaat hier anders mee om. Voor jou als werkgever de taak om iedereen te helpen om er goed mee om te gaan. Creëer een cultuur waar werknemers zich veilig voelen om van hun fouten te leren en geef ze hier ook de ruimte voor. 

Kindness: hoe is de omgang op de werkvloer?

De vierde pijler van werkgeluk gaat over hoe je werknemers met elkaar omgaan? Vliegen ze elkaar aan de haren of zijn ze vriendelijk naar elkaar? Op de werkvloer is respect namelijk heel belangrijk. Je kan ervoor zorgen dat je werknemers zaken met elkaar delen, naar elkaar luisteren en, misschien wel de belangrijkste, complimenten geven aan elkaar. Met dankbaarheid, empathie en respect wordt het voor alle collega’s een stuk leuker op de werkvloer. En dit komt de samenwerking ook nog eens ten goede.

Organisaties moeten naast hun hogere bedrijfsdoel ook een “geluksfabriek” zijn voor werknemers. Investeer je als ondernemer in het werkgeluk van je werknemers, dan word je er zelf ook beter van. Want zoals je hebt kunnen lezen, werkgeluk levert onderaan de streep ook nog eens rendement op. Een win-win situatie. Dus wij adviseren: investeer in werkgeluk!

Door: Anne van der Rest
16 augustus 2022
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder