Zuiver payroll wordt duurder!

Vanaf 1 januari 2021 - al heel snel dus - gaat de nieuwe 'Wet arbeidsmarkt in balans' (WAB) in. Vanaf dat moment hebben werknemers die via een zuivere payroll-constructie werken recht op een ‘adequaat pensioen’. Klinkt ingewikkeld, maar feitelijk komt het erop neer dat de payroll-dienstverlener geen premies meer af kan dragen aan pensioenfonds StiPP. In plaats daarvan zijn er twee mogelijkheden:

  • Iedere werknemer wordt aangemeld in de pensioenregeling van de inlenende werkgever waar de payrollwerknemer werkzaam is;
  • Er wordt een eigen pensioenregeling voor de hele payroll-onderneming opgezet. Deze moet voldoen aan de wettelijke eisen voor een adequate pensioenregeling.

Optie 1 zal niet veel voorkomen, omdat de payrollwerkgever geen overeenkomst heeft met de pensioenuitvoerder van de inlener. En optie 2, een eigen pensioenregeling, kent een wettelijke normpremie van 14,6% van de pensioengrondslag op werkgeversniveau! 

In beide gevallen geldt dat de payrollwerknemer duurder wordt. Het is immers de wet van de communicerende vaten: moet de payrollwerkgever meer betalen, dan wordt dit doorbelast aan jou als inlener!

Open Payroll® biedt de oplossing

In tegenstelling tot de meeste traditionele payroll-aanbieders, verandert er bij Open Payroll® niets wat betreft de pensioenregeling. Je payrollwerknemers blijven pensioen opbouwen bij StiPP wanneer je ze via het Open Payroll®-concept van het Maqqie-platform inzet. 

Met andere woorden: Als jij je werknemers via het Maqqie-platform contracteert, gaat het pensioen je vanaf 2021 niets extra’s kosten. Hoe zit dat?

Verschil tussen zuiver payroll en Open Payroll®

Open Payroll® maakt gebruik van het Maqqie-platform voor een optimale allocatie/match tussen jou en je medewerkers. Ook als jij iemand aandraagt om mee samen te werken, ontvang je vrijblijvend nog een aantal suggesties van vergelijkbare kandidaten. 

Gaat de samenwerking even wat minder soepel, of heb je even wat minder handen nodig? Met Maqqie zijn je medewerkers non-exclusief voor jou aan het werk. Ze kunnen daarom eenvoudig elders aan de slag, mocht dat nodig zijn.

Al met al maken de allocatie en non-exclusiviteit hét verschil waardoor de wetgever Open Payroll® niet bestempelt als zuiver payroll. En dus kunnen inleners met het Maqqie-platform ook ná 2020 de huidige pensioenregeling blijven gebruiken.

Open Payroll®: 2,5 jaar langer flexibele contracten

De Open Payroll®-arbeidsovereenkomsten vallen wettelijk gezien in het fasesysteem. Dat betekent 5,5 jaar flexibiliteit. Een traditionele payroll-dienstverlener valt vanaf 1-1-2020 in het ketensysteem - waar de flexibiliteit beperkt is tot 3 jaar.

Naast dat Open Payroll® jou als ondernemer veel gedoe bespaart met betrekking tot het pensioen van je medewerkers, biedt het Maqqie-payrollplatform dus nog veel meer voordelen. Wil je er meer over weten?

Meer informatie   Contact opnemen