1. Bereid je goed voor.
Zorg dat je fris en fit op je werk komt. Ga op tijd naar bed en zet je wekker wat vroeger dan je normaal doet. Denk voordat je gaat slapen vast na over je kleding. Je hebt tijdens het sollicitatiegesprek een eerste indruk gekregen van het bedrijf, stem je kleding af op je naaste collega’s. Denk vast na over je introductie. Je collega’s zullen graag willen weten wie je bent. Houd het kort en bondig, maar een leuk persoonlijk feitje breekt vaak het ijs. Zorg als laatste dat je weet door wie je zult worden ontvangen. Het is veel leuker voor je collega om iemand op te halen die zijn job serieus neemt!

2. Kom op tijd, maar niet té vroeg.
Ga extra vroeg weg thuis. Je weet uiteraard hoelang de reistijd is zonder (en met) file. Wees erop voorbereid dat het verkeer extra tegen zal zitten of die ene trein precies uitvalt. Het is helemaal niet erg om vroeg op de werkplek te zijn, maar ben je heel vroeg ga dan nog niet naar binnen. Loop of rij nog een extra rondje om het terrein of in de buurt. Zo heb je direct een goed beeld van het bedrijf en de omgeving. Zorg dat je ongeveer 10 minuten voor de afgesproken tijd jezelf aanmeldt.

3. Wees oprecht geïnteresseerd. 
Zorg dat je de eerste uren goed luistert. Tijdens het voorstelrondje door het bedrijf, maar vooral naar je directe collega’s. Lukt het je in de pauze te laten merken dat je de eerste kennismaking niet vergeten bent? Dan kun je niet meer stuk (bijv. Je vertelde dat je in je vrije tijd graag vist, waar ga je vissen?). Soms is het lastig om al die nieuwe systemen te leren kennen. Maak aantekeningen en zeg eerlijk als je iets niet snapt. Probeer de vragen aan je collega’s te verzamelen en laat zien dat je ervoor gaat (ook als de systemen veel ouder zijn dan bij je vorige werkgever). De eerste dag is geen dag voor feedback. Last but not least, zet je telefoon op stil!

4. Doe mee aan gesprekken tijdens de pauze.
Tijdens de pauze leer je de collega’s nog beter kennen. Maar je collega’s zullen ook goed op jou letten. Willen je collega’s een rondje lopen of ergens eten? Zorg dat je mee gaat. Het is erg belangrijk om mee te doen aan de gesprekken. Het is niet slim om gelijk het hoogste woord te hebben, maar zit vooral niet heel de pauze op je telefoon.

5. Ga op tijd naar huis.
Je hebt tijdens je sollicitatiegesprek gehoord wat je werktijden zijn. Je stopt natuurlijk niet voordat de werkdag voorbij is. Maar overwerken op je eerste werkdag is absoluut niet nodig. Het kan voor je collega’s zelfs erg vervelend zijn als je direct veel langer werkt dan afgesproken. Zorg dat je de werkplek netjes achterlaat. Werk je op kantoor? Schuif je stoel aan en laat geen papier of notities achter.