7 tips voor het schrijven van een pakkende vacature

Door: Nico de Jong
7 tips voor het schrijven van een pakkende vacature
27 oktober 2020
4 minuten lezen

Het schrijven van een goede vacaturetekst is vaak nog een uitdaging voor veel bedrijven. En dat terwijl het steeds moeilijker wordt om op te vallen tussen de vele vacatures die er zijn. Het CBS rapporteerde in 2019 maar liefst 1.258.000 ontstane vacatures. Hoewel de coronacrisis dit getal in 2020 drastisch zal laten dalen, blijft het schrijven van een pakkende vacaturetekst natuurlijk belangrijk. Nu, maar ook zeker in de toekomst! We geven je 7 hands-on tips.

1 - Wees eerlijk en transparant

Er is niets zo vervelend dan er achteraf achter komen dat de openstaande vacature mooier is gemaakt dan in werkelijkheid blijkt. Wees daarom eerlijk over wat de kandidaat kan verwachten van de functie. Natuurlijk moet je de vacature zo goed mogelijk aanprijzen, maar hou het zo transparant mogelijk. Dit scheelt je een hoop tijd en gedoe achteraf ;-)

2 - Vermeld het loon

Hoe vaak zie je wel niet staan ‘marktconform salaris’ of ‘passend salaris’? Zonde, aangezien salaris een grote factor is bij veel kandidaten. Bedrijven willen het salaris vaak niet benoemen uit angst voor verkeerde kandidaten. Echter is voor 67% van de kandidaten het salaris bepalend voor de keuze van een baan. Vermeld je wél het salaris? Dan verspil je waarschijnlijk ook minder tijd aan sollicitatiegesprekken. Je voorkomt namelijk dat kandidaten in het tweede gesprek opeens afhaken omdat het salaris vaak dan pas aan bod komt.

werkgeluk_vergroten-_de_vier_pijlers

Werkgeluk vergroten: de vier pijlers

Aangezien een groot deel van ons leven in het teken staat van werk, zijn werkplezier en werkgeluk zeer belangrijk aspecten. Geluk op het werk is dan ook een van de meest uitdagende gebieden waarmee managers worden geconfronteerd. Lange tijd werd aangenomen dat een bevredigend salaris ook een hogere productiviteit voor werknemers betekent, maar het is aangetoond dat er een veel nauwere relatie is tussen productiviteit op het werk en werknemersgeluk. En op de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig is het belangrijk om mensen aan je organisatie verbonden te houden, anders vertrekken medewerkers nog voordat ze echt bijdragen aan de organisatie.

3 - Wees concreet

De spanningsboog van mensen is nog nooit zo kort geweest als nu. Mensen zijn ongeduldig, willen snel informatie opnemen en ook snel tot de kern komen. Wees daarom in je vacaturetekst ook concreet. Zorg voor korte en krachtige teksten, die zo goed mogelijk weergeven wat de inhoud van de functie is. Gebruik een duidelijke functienaam en zorg dat je je eisen helder hebt verwoord. 'Concreet' betekent natuurlijk niet 'onvolledig'. Kandidaten zullen afhaken wanneer het in de vacaturetekst ontbreekt aan praktische informatie zoals sluitingsdatum, locatie van het bedrijf en het aantal contracturen. Plaats dit soort informatie dus ook altijd in je vacaturetekst.

4 - Waar komt de kandidaat te werken?

Kandidaten vinden het erg belangrijk om te werken in een bedrijf waar de werksfeer goed is. Werksfeer hoort dan ook in de top-3 van belangrijke factoren bij het zoeken naar een baan. Geef in de omschrijving dus aan hoe de cultuur is, hoe veel mensen er werken, wat de sfeer op de werkvloer typeert en waarom een kandidaat bij je bedrijf zou willen werken. Pas wel op met standaard termen zoals ‘open cultuur’ of ‘informele werksfeer’. Kies voor originele benamingen die ook écht wat bijdragen aan de vacaturetekst!

5 - Kies de juiste schrijfstijl

Een vacaturetekst wordt vaak gezien als zakelijk, omdat het gericht is op een zakelijke doelgroep. Niets is echter minder waar. Het is namelijk veel belangrijker om te schrijven op een manier die past bij je bedrijf. Werk je bij een jong en hip bedrijf? Laat dit dan terug komen in je vacaturetekst. Een kandidaat zal namelijk sneller geneigd zijn om te solliciteren op een tekst die hem of haar aanspreekt. Daarnaast kan een wat meer informele schrijfstijl ook als persoonlijker worden ervaren. Strakke, zakelijke teksten met dure woorden kunnen als afstandelijker worden beschouwd.

6 - Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris, wegen de secundaire arbeidsvoorwaarden ook zwaar. Zeker onder generatie Z kunnen bepaalde aanvullende voorwaarden een ‘dealmaker’ zijn. In één van onze eerdere blogs schreven we al dat de jongere generatie gemotiveerd wordt door mogelijkheden. Mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen en door te groeien. Biedt je bedrijf de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Vermeld dit dan zeker in de vacature! Daarnaast zijn flexibiliteit en het gebruik van moderne technologie ook zeker een vermelding waard indien van toepassing.

7 - Zorg voor een heldere structuur

Hoe vaak kom je wel niet een vacaturetekst tegen die alleen maar lange lappen tekst bevat? Of waar je geen opsommingstekens ziet? Lezers hebben al weinig geduld, dus zorg voor een overzichtelijke vacature. Gebruik kopjes, opsommingstekens, korte en krachtige omschrijvingen en eventueel afbeeldingen. Zo voorkom je dat kandidaten in de eerste paar seconden al afhaken!

Met bovenstaande tips hopen we dat je praktisch aan de slag kan met het schrijven van jouw pakkende vacature en de juiste kandidaten ziet binnenstromen!

Door: Nico de Jong
27 oktober 2020
4 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

rvc_maqqie

Maqqie krijgt Raad van Commissarissen

De groei van online werkplatform Maqqie is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. De organisatie expandeerde in zowel productaanbod, medewerkers als in omzet. Grote groei vraagt om een breder kijkveld en daarom is er per september 2022 een Raad van Commissarissen (RvC) aangesteld om de onderneming te ondersteunen, inspireren en te toetsen. Per 15 september vormen Kjeld Cornelissen, Bjorn Stolte en Wim Stuij de Raad van Commissarissen van Maqqie.

Lees verder