Wat is payroll? Payrolling heeft de afgelopen jaren een sterke groei meegemaakt. Maar wat is het nou precies? We leggen het stap voor stap uit. Er komt nu een droog stukje aan over payrollen. Maar wel belangrijk om te weten ;-) Hou je vast!
Bij payroll neemt een payroller het juridisch werkgeverschap over van een bedrijf (inlener). Het feitelijk werkgeverschap blijft in handen van die inlener. Door niet meer juridisch werkgever te zijn vervallen een aantal risico's voor de inlener.
Juridisch werkgeverschap
Je bent juridisch werkgever als je je personeel op de loonlijst hebt staan. Het uitbetalen van het loon en de salarisadministratie horen daarbij. Maar ook de werkgeversplichten zoals:
Verzuimbegeleiding
Verzekeringen
Pensioen
Loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid
Feitelijk werkgeverschap
Feitelijk werkgever ben je als je de werknemers op de werkvloer aanstuurt en de dagelijkse leiding hierover hebt. In de praktijk zien we vaak terug dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen payrollwerknemers of werknemers in loondienst.
Wat is payroll? De belangrijkste voordelen
Yes! De voordelen (daar lees je dit artikel waarschijnlijk voor). Payroll heeft meerdere voordelen. Vandaar dat de populariteit de afgelopen jaren dus ook flink is toegenomen. De belangrijkste voordelen zijn:
Je hebt als inlener geen omkijken meer naar personeels- en salarisadministratie. Wat natuurlijk een hoop tijd bespaart
Als inlener heb je minder werkgeversrisico's. Je weet van te voren wat de loonkosten zijn maar hoeft niet op te draaien voor verzuimkosten of loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid
Je bent als inlener flexibeler met je personeelsinzet
Verschil payroll en uitzenden
We schreven al eens eerder een mooie blog over de verschillen tussen payroll en uitzenden. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen op een rijtje:
Arbeidsvoorwaarden
Bij payroll ben je verplicht om de arbeidsvoorwaarden in het contract op te nemen die in de branche gelden
Bij een uitzendovereenkomst voldoen de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Zoals opgenomen in de inlenersbeloning
Werving en selectie
Bij payroll blijft de werving & selectie grotendeels in handen van de inlener
Bij uitzenden speelt het uitzendbureau een belangrijke rol
Flexibiliteit
Bij payroll geldt de ketenregeling: maximaal 3 contracten in 3 jaar tijd
Bij uitzenden geldt de faseregeling: 4 jaar lang flexibele contracten
Vervanging
Bij payroll zal de inlener zelf vervanging moeten regelen bij bijvoorbeeld vakantie of ziekte
Bij uitzenden kan je het uitzendbureau om een vervanger vragen
Exclusiviteit
Bij payroll is de werknemer exclusief aan het werk voor de inlener. Hij mag dus nergens anders aan de slag
Bij uitzenden mag de werknemer ook bij andere bedrijven aan de slag
CAO
De meeste payrollers hanteren de cao van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) of NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen). Bij Maqqie hanteren we de NBBU. In deze NBBU staat een boel informatie, waaronder de inlenersbeloning. Deze inlenersbeloning bestaat uit een aantal onderdelen:
Periodeloon in de schaal
Arbeidsduurverkorting
Toeslagen voor bijv. overwerk of onregelmatigheidswerk
Initiële loonsverhoging
Kostenvergoeding zoals bijv. reiskosten
Periodieken
De beloning van een payrollwerknemer is dus gelijk aan die van een werknemer in loondienst bij de inlener.
De kosten van payroll
Deze verschillen nogal. Dat zit 'm in de fee die payrollers hanteren. Deze fee komt bovenop het salaris van de werknemer. Bij Maqqie hebben we standaard een fee van 7%. En daarmee hanteren we een haarscherp tarief voor onze klanten.
Zekerheid
In het landschap van payroll zijn er veel aanbieders. Het is dus belangrijk om te weten welke partijen betrouwbaar zijn, of niet. Het gaat tenslotte om jouw mensen. Je kan daarvoor kijken naar de certificeringen. Beschikt de payroller over een NEN-4400 certificering? Dan kan je ervan uitgaan dat deze betrouwbaar is en zijn zaakjes goed op orde heeft :-)
Deze certificering garandeert namelijk dat een payroller de regels naleeft en alle personeelszaken goed geregeld heeft. Stichting Normering Arbeid (SNA) toetst bedrijven hiervoor en houdt een register bij.
Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.
Wat doet Maqqie?
Maqqie heeft een combinatie gemaakt tussen payrolling en uitzenden. In een mooi jasje. Zo kunnen we gebruik blijven maken van 4 jaar flexibiliteit. Wil je weten hoe? Check onze pagina over payroll en de WAB.
Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.