Navigeer naar content

1 op de 4 Nederlanders voelt zich belemmerd in talentontwikkeling op het werk

06 november 2023

Bijna de helft (47%) vindt dat salaris moet afhangen van prestaties.

In een wereld waar de focus vaak ligt op het afvinken van taken, kan persoonlijke groei aanvoelen als een extra taak op een al overvolle to-do-lijst. Toch is het in de huidige arbeidsmarkt van belang om meer aandacht te besteden aan talentontwikkeling en zelfontplooiing. Dit verhoogt niet alleen het werkgeluk, maar zorgt er ook voor dat de unieke vaardigheden van medewerkers worden benut. Maqqie deed onderzoek* naar werkgeluk en manieren om dit te vergroten onder Nederlandse werknemers, en deelt de drie belangrijkste inzichten.

1. Onvoldoende focus op talentontwikkeling

Talentontwikkeling en zelfontplooiing zijn cruciaal voor persoonlijk groei, maar ook voor zakelijk succes. Ze stimuleren niet alleen individuele vaardigheden, maar ook innovatie, motivatie en groei in de gehele arbeidsmarkt. Helaas denkt 1 op de 4 Nederlanders dat ze binnen hun huidige baan onvoldoende kansen krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Zonder geldzorgen zou dan ook bijna een derde (31%) ander werk willen doen, en 26 procent zou de vrijheid willen hebben om meer dan één baan te hebben om zichzelf verder te ontwikkelen.

2. Salaris moet afhangen van prestaties

In sommige organisaties, zoals de overheid, zijn vaste loonschalen nog steeds de norm en vaak bij een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) geregeld. Toch kan een beloningsysteem op basis van prestaties motivatie en groei stimuleren. Vaste loonschalen kunnen individualiteit en inzet beperken. Bijna de helft van de Nederlanders (47%) vindt dan ook dat salaris moet afhangen van prestaties, niet van vaste loonschalen. Bovendien pleit meer dan twee derde (69%) voor transparante salarissen binnen een bedrijf om ongelijkheid op de werkvloer te verminderen. 

3. Meer werken is mentaal zwaar

Hoewel sommige mensen bereid zijn om harder te werken voor hun droombaan of een hoger inkomen, kan overmatige mentale belasting een obstakel vormen. Steeds vaker ervaren werkenden uitval als gevolg van stress gerelateerde klachten en burn-out als gevolg van een hoge werk- en sociale druk. Zo geeft 1 op de 4 Nederlanders aan dat ze graag meer zouden willen werken om meer te verdienen, maar dat dit mentaal te zwaar is.

“Flexibele inzetbaarheid vanuit het comfort van inkomenszekerheid kan een oplossing bieden om de focus te leggen op talentontwikkeling en prestaties: het juiste talent op de juiste plek voor een optimaal rendement, niet belemmerd door contractvorm of cao-regeling. Waarom zou iemand vastzitten aan één enkele functie binnen in één organisatie? Werknemers zijn geen eigendom van bedrijven”, aldus Pieter Jacob Leenman, CEO en oprichter van Maqqie. “Het toenemende personeelstekort, deels veroorzaakt door de vergrijzing, vraagt om optimale allocatie van talent. Flexibele inzetbaarheid is van groot belang voor een goed functionerende arbeidsmarkt.”

* Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van Maqqie onder 1.000 Nederlanders. 

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.