Payrolling en de 4 meest voorkomende misvattingen.

Door: Anne van der Rest
Payrolling misverstanden
20 september 2021
6 minuten lezen

Er bestaan helaas nog veel vooroordelen over het fenomeen payrolling: “duur”, “minder verdienen” en “oneerlijk” zijn enkele voorbeelden. Terwijl de eerste gedachte misschien wel zou moeten zijn: “wat fijn dat er zoveel mensen via payrolling aan de slag kunnen”. Dat er nog steeds negatieve associaties bestaan over het begrip payrolling vinden wij natuurlijk erg jammer! In de regel komt dat doordat de feiten over payrolling niet duidelijk zijn. In deze blog bespreken én weerleggen we de meest voorkomende misvattingen over payrolling.

1 - Mijn werknemers gaan erop achteruit

Een goede werkgever wil natuurlijk dat zijn personeel goed behandeld wordt. Veel ondernemers hebben het idee dat werknemers iets moeten inleveren bij payrolling. De payroller moet er immers toch ook aan verdienen? Dat is dus een misvatting. Maar hoe zit het dan wel?

Voor alle payrollbedrijven is al langere tijd wettelijk vastgesteld dat zij de inlenersbeloning moeten volgen. Deze beloning is erop gericht dat flexibele werknemers hetzelfde moeten verdienen als vaste werknemers. Op 1 januari 2020 is de WAB-regeling ingegaan. Payroll personeel heeft vanaf dit moment ook recht op alle arbeidsvoorwaarden zoals die gelden bij de opdrachtgever. De misvatting dat jouw personeel erop achteruitgaat bij payrolling kan dus worden tegengesproken.

En niet geheel onbelangrijk: wij zorgen heel goed voor jouw werknemers :-)

2 - Ik ben duurder uit met payrolling

"Payrolling is duur.” Veel ondernemers denken dat met een eigen salarisadministratie zij goedkoper uit zijn dan wanneer zij dit uitbesteden aan een payroller. Maar dat is niet áltijd het geval. Het klopt: payrolling is niet gratis. Als inlener betaal je een vergoeding voor de dienstverlening van het payrollbedrijf. Maar de dienstverlening van een payroller is niet anders dan andere vormen van dienstverlening: ook voor een accountant moet je betalen. Daar staat tegenover dat payrolling een behoorlijke tijdsbesparing en minder risico levert.

De misvatting ontstaat als je appels met peren vergelijkt. Eenvoudig gezegd kan je niet zomaar de directe loonkosten vergelijken met de payrollkosten. Dit komt namelijk omdat de payrollaanbieder kosten dekt als verzuimverzekering, loonbetaling en juridische ondersteuning bij arbeidsconflicten enzovoorts. Dit moet je dan natuurlijk wel meetellen wanneer je een vergelijking maakt. En als je echt alles meetelt, is payrolling in de meeste gevallen de goedkopere optie.

platformeconomie_

Wanneer moet een platform met werknemers werken?

Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.

3 - Payrolling tast de betrokkenheid van mijn werknemers aan

Verlies ik dan niet de band die ik heb met mijn personeel? Dit is een veel voorkomende andere misvatting die bij een groot deel van de ondernemers leeft. Ze zijn voor bang voor de reactie van de werknemers. Deze drempel kan ervoor zorgen dat ondernemers de stap richting payroll nog lastig vinden. Maar vergeet niet dat jij nog steeds leiding en toezicht houdt. Wij verzorgen alleen het regelwerk rondom jouw personeel ;-) Jouw organisatie blijft nog steeds de baas op de werkvloer – je werknemers houden gewoon nog met hun leidinggevende contact.

Tips voor een goede werkrelatie bij gebruik van payrolling

Maak gebruik van onze kennis. Mochten je werknemers vragen hebben over bijvoorbeeld hun contract, loonstroken of jaaropgaven staan wij altijd klaar om ze te helpen. Wij zijn gespecialiseerd in dit soort vraagstukken. Dit zorgt dat er minder irritaties en onduidelijkheden zullen zijn. Een win-win situatie dus. Je hoeft minder te regelen en je werknemers zijn nog even happy! Mocht je nog vragen hebben over hoe je jouw personeel betrokken houdt – bekijk dan onze blog over bedrijfscultuur.

4 - Alleen voor de grote spelers

“Payrolling is alleen voor grote ondernemingen”. Nou... Integendeel zelfs: payrolling is door aangepaste wet- en regelgeving juist super geschikt voor de iets kleinere ondernemingen. Zij halen er namelijk meer voordelen uit. Wat die voordelen zijn?

Al jouw regelwerk geregeld!

Voordeel nummer 1: wij verlossen jou van die vervelende administratieve rompslomp. Zo houden wij het verlof voor je personeel bij en betalen de salarissen. Veel grote organisaties hebben dit soort zaken in eigen beheer en beschikken vaak ook over een eigen HR-afdeling. Voor de kleinere ondernemingen is zo’n afdeling vaak niet rendabel. Wij bieden hiervoor een extra oplossing: een externe HR-afdeling. Wij helpen je werknemers namelijk graag over alle vragen die zij hebben.

Minder risico

Payroll voordeel nummer 2: je loopt als werkgever minder risico. Van tevoren weet je namelijk precies wat de loonkosten voor een werknemer zullen worden. En word je werknemer ziek of arbeidsongeschikt? Dan is dit voor rekening van de payroller. Jij als inlener hoeft dus niet op te draaien voor verzuimkosten of doorbetaling van loon bij arbeidsongeschiktheid.

Payroll ‘a la Maqqie’

Alle voordelen van payroll, gecombineerd met alle andere voordelen van Maqqie. Omdat deze payroll-dienst is gekoppeld aan onze matchmaking-diensten, valt deze wettelijk onder het fasensysteem. En dat betekent meer flexibiliteit voor langere tijd, voor zowel jou als je werknemers. Wat hebben wij jou te bieden? Neem voor meer informatie of een vrijblijvend advies nu contact op

Payroll ‘a la Maqqie’

Door: Anne van der Rest
20 september 2021
6 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder