Navigeer naar content

Flexwerkers en vrouwen in de laagst betaalde banen

30 augustus 2024

bouw ik pensioen op als uitzendkracht

Flexmarkt publiceerde deze week dat in 2023 mensen in de laagst betaalde beroepen vaker een flexibel contract hadden dan een vast contract. Ook werkten er opvallend veel vrouwen in deze beroepen.

Managers in productie en gespecialiseerde dienstverlening verdienden het meest, met gemiddeld €44,20 per uur. Hulpkrachten in transport en logistiek verdienden het minst, met gemiddeld €12 per uur. Meer dan 70% van deze hulpkrachten werkte flexibel, vaak als oproepkracht. Voor velen is dit een bijbaan, omdat 62% van hen nog studeert.

Ook in andere laagbetaalde banen, zoals bij verkopers, schoonmakers en keukenhulpen, is flexwerk normaal. Meer dan de helft van deze werknemers werkte in 2023 flexibel. In de bouw en industrie hadden net iets meer dan de helft van de hulpkrachten een vast contract.

Mannen verdienen het meest

In de best betaalde beroepen, zoals managers in productie en gespecialiseerde dienstverlening, zijn mannen in de meerderheid. Maar liefst 68% van deze functies wordt door mannen vervuld. In andere goedbetaalde banen, zoals juristen en docenten, zijn vrouwen juist vaker aan het werk.

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.