Navigeer naar content

Meer vaste contracten, minder flexwerkers

29 augustus 2024

wat zijn flexwerkers

In het eerste kwartaal van 2024 had 28 procent van de werkenden in Nederland een flexibel contract. Dit komt neer op 2,7 miljoen mensen, 30 duizend minder dan een jaar eerder. Vooral het aantal tijdelijke contracten zonder uitzicht op vast daalde, terwijl het aantal tijdelijke contracten met uitzicht op een vast contract juist toenam. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Openbaar bestuur en zorg als koplopers

De trend naar meer zekerheid is duidelijk zichtbaar. In het eerste kwartaal van 2024 steeg het aantal vaste contracten met 98 duizend. Sectoren zoals openbaar bestuur en zorg zijn hierin koplopers. De overheid zag een toename van 71 duizend vaste werknemers, terwijl de zorgsector 60 duizend medewerkers een vast contract gaf.

Ook zzp'ers nemen toe

Naast de groei van vaste contracten blijft ook het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) toenemen. In het eerste kwartaal van 2024 kwamen er 40 duizend nieuwe zzp’ers bij, vooral in de zorgsector. De grootste groei is te zien bij 55-plussers, die steeds vaker kiezen voor zelfstandig ondernemerschap.

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.