Navigeer naar content

Salariskloof groeit

03 oktober 2023

Mannen verdienen in 2023 gemiddeld 7,4 procent meer dan vrouwen voor hetzelfde werk. Twee jaar geleden was de kloof 5 procent, volgens het Nationaal Salaris Onderzoek van carrièreplatform Intermediair en Nyenrode Business University. Sinds die tijd ontving 70% een salarisverhoging, maar mannen profiteerden meer met gemiddeld 16% verhoging versus 9% verhoging bij vrouwen.

Verschil in lonen

Volgens onderzoeker Jaap van Muijen starten mannen vaak hoger in dezelfde salarisschaal dan vrouwen. Daar bovenop komen de forse loonstijgingen van afgelopen tijd. Van Muijen: "Als je al iets lager bent ingeschaald als vrouw dan de man en iedereen krijgt er 10 of 14 procent bij, dan groeit die kloof. Want stel, je verdient 100 euro en je loon gaat 10 procent omhoog dan ga je er 10 euro op vooruit. Maar verdien je 150 euro dan ga je er 15 euro op vooruit." Daarnaast zouden mannen steviger onderhandelen en hebben vrouwen minder salarisverhogingen doordat ze een periode niet of minder werken vanwege kinderen of mantelzorg.

CBS: geen groei in loonkloof

Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoekt jaarlijks het loonverschil tussen mannen en vrouwen. Voor 2023 zijn nog geen resultaten, maar sinds 1995 loopt het loonverschil gestaag terug met 0,5 procentpunt per jaar.

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.