Navigeer naar content

Handhaving wet DBA vanaf 1 januari 2025

Met de Wet DBA wil de Belastingdienst schijnzelfstandigheid aanpakken. Oordeelt de Belastingdienst dat jullie samenwerking op een dienstbetrekking lijkt? Dan loop je als opdrachtgever risico op boetes en het alsnog afdragen van sociale premies en belastingen. Weten hoe je dit kunt voorkomen?

3300+ bedrijven groeiden met Maqqie

4.7

Alles over de wet DBA

  • Wat is de wet DBA?

    De wet DBA is bedoeld om opdrachtgevers en zzp’ers duidelijkheid te geven over hun arbeidsrelatie. De volledige naam van de wet is Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. De wet DBA bepaalt of de relatie tussen werkgever en werknemer zelfstandig is of een dienstverband betreft.

  • Wanneer is er een arbeidsrelatie?

    De wet DBA identificeert drie kenmerken om te bepalen of een arbeidsrelatie als dienstverband kan worden beschouwd. Is er werkgeversgezag? Is er verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid? Is er een beloning? Vooral de vraag over werkgeversgezag is belangrijk. Wanneer jij invloed uitoefent op het werk en de werktijden van iemand, dan is de kans groot dat de Belastingdienst vindt dat er sprake is van een dienstverband. Dat heet dan schijnzelfstandigheid.

  • Hoe gaat de wet DBA gehandhaafd worden?

    Er zijn nog wel veel vragen over wat wel en niet een arbeidsrelatie is. Daarvoor is weer een nieuwe wet in de maak: de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden. Maar dat is nog geen officiële wet. Het is dus op dit moment nog onduidelijk hoe de Belastingdienst gaat handhaven. Waarschijnlijk wordt er vooral gekeken naar de kenmerken die de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest noemt. Wat wel duidelijk is, is dat er vanaf 1 januari 2025 verandering komt.

  • Hoe bereid ik me voor?

    Een hulpmiddel om schijnzelfstandigheid te voorkomen is door modelovereenkomsten te gebruiken. De overheid heeft verschillende modelovereenkomsten opgesteld. Je kunt ze kiezen voor een bepaalde branche of beroepsgroep.  Voor zzp'ers is het belangrijk te kunnen bewijzen dat ze echt ondernemers zijn. Dit kan bijvoorbeeld door te laten zien dat je meerdere klanten hebt en actief nieuwe klanten werft. Het is belangrijk hoe de freelancer zichzelf presenteert: is een website? Of wat staat er op LinkedIn?

Oplossing via payroll- of uitzendconstruct

Gelukkig heb je als opdrachtgever via Maqqie een oplossing. Je kunt jouw zzp'ers inhuren op payroll- of uitzendbasis. Daarmee voorkom je schijnzelfstandigheid en het risico op een zzp-boete.

Payroll en uitzenden lijken misschien op het eerste oog op elkaar maar verschillen op een aantal voorwaarden. Het grootste verschil is dat het bij payroll verplicht is om alle arbeidsvoorwaarden die in de cao gelden op te nemen in het contract. Bij een uitzendovereenkomst voldoen de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Deze zijn opgenomen in de inlenersbeloning.

''Ik heb met zzp'ers maximale flexibiliteit en geen risico, hoe zit dat met payroll en uitzenden?"

Ook met payroll en uitzenden heb je flexibiliteit. Bij payroll kun je 3 tijdelijke contracten in 3 jaar tijd bieden en bij uitzenden heb je tot 4 jaar flexibiliteit.

Daarnaast nemen wij bij beide vormen de financiële en juridische risico's van je over. Wordt een werknemer ziek of arbeidsongeschikt? Dan zijn deze kosten voor ons.

  • Contracten en uitbetaling

    Door in te huren op payroll- of uitzendbasis kun je jouw personeelszaken, waaronder zzp-administratie uitbesteden aan ons. Dit betekent dat Maqqie juridisch werkgever wordt en jij niet langer risico loopt op naheffingen of boetes voor schijnzelfstandigheid. Daarnaast regelen we ook alles rondom de contracten en uitbetalingen.

    Ik wil een adviesgesprek
  • Voordelen van maqqie

    • Tot 28% goedkoper dan andere aanbieders

    • Voor elke cao beschikbaar

    • Werknemers, contracten, uren, verlof en salarisadministratie in één online oplossing

    • Aanhaken bij hét platform wat als missie heeft om de arbeidsmarkt de digitaliseren

    Ik wil een adviesgesprek
  • Oplossing voor de zpp'er

    Ook de zpp'ers zelf lopen risico als schijnzelfstandigheid geconstateerd wordt. Werken via payroll of uitzenden kan een manier zijn om de voordelen van zelfstandig ondernemerschap te combineren met de zekerheden van een arbeidsovereenkomst. Zo hebben je zzp'ers bijvoorbeeld dezelfde sociale voorzieningen die normale werknemers ook hebben. Daarnaast ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte voor de uren die ze in dienst zijn.

    Ik wil een adviesgesprek

Jouw situatie vóór en na Maqqie

Wat is maqqie?

  • Contracten

    Stel eenvoudig een contract op volgens jouw cao. Onderteken, beheer en houd het overzicht volledig digitaal. Zo kun je eenvoudig op- en afschalen met werknemers.

  • Uren en declaraties

    Werknemers houden eenvoudig uren online bij. Ook is het mogelijk automatisch uren te herhalen. Na jouw goedkeuring wordt het doorgevoerd in de wekelijkse of 4-wekelijkse betaling.

  • Verlof en verzuim

    Registreer eenvoudig online verlof en verzuim. Werknemers vragen eenvoudig online verlof aan. Na goedkeuring wordt dit direct doorgevoerd in de salarisadministratie.

  • Uitbetaling

    Je werknemers ontvangen hun uitbetaling per week of 4 weken. Ook loonstroken en jaaropgaves zijn direct beschikbaar. Jij ontvangt al je loonkosten op één overzichtelijke factuur.

  • Werving & selectie

    Direct exclusieve toegang tot 50.000+ werknemers. Van vast tot tijdelijk, van uitzendkracht tot zzp'er. Deel vacatures voor nog meer bereik via bijvoorbeeld Google of Indeed.

  • Plannen

    Werk je in meerdere projecten of evenementen? Dan plan je eenvoudig je werknemers per project of evenement.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Werk jij met zzp'ers en twijfel je of de Wet DBA verandering gaat betekenen voor jouw bedrijf? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.