Clichés op de werkvloer

Door: Anne van der Rest
cliches_op_de_werkvloer
2 november 2022
5 minuten lezen

Werkclichés vind je in allerlei vormen, lengtes en breedtes terug op kantoor. Neem bijvoorbeeld je zeer gewaardeerde directeur die alleen maar in clichés praat. Na verloop van tijd zou je hem bijna niet meer serieus nemen. Of ben je er zelf zo één? Misschien heb je wel collega’s met typische gewoontes van de druktemaker tot de shopverslaafde en van de bemoeial tot aan de vragensteller. Omdat het op 3 november Wereld Cliché Dag is zetten we wat clichés voor je op een rijtje.

platformeconomie_

Wanneer moet een platform met werknemers werken?

Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.

10 kantoor termen die je nooit meer wilt horen

“Wil je dat voor mij nog even dubbelchecken?” Kantoortermen. Grote kans dat ook jij ervan gruwelt, maar je er tegelijkertijd ook wel eens aan schuldig maakt.

  1. Ergens een klap op geven – “Zullen we daar volgende week definitief een klap op geven?”
  2. Ik hoor wat je zegt, maar... – “Ik hoor wat je zegt, maar we gaan het toch op mijn manier doen.”
  3. Ergens op schieten – “Als je je voorstel tijdens de meeting presenteert, kunnen we er allemaal even op schieten.”
  4. Alle neuzen dezelfde kant op – “Het is cruciaal voor dat project dat alle neuzen dezelfde kant op staan.”
  5. Agile – “Ons bedrijf is tegenwoordig volledig agile.”
  6. Inschieten – “Wanneer zullen we die bila inschieten?”
  7. Een lijntje uitgooien – “Ik heb al wat lijntjes uitgegooid voor dat interview."
  8. Vertaalslag – “We moeten die vertaalslag nu maken.”
  9. Aanjagen – “Het gaat me er vooral om hoe we dat traject gaan aanjagen.”
  10. Sparren – “Voor we een beslissing nemen zou ik graag met je willen sparren.”

Typische collega’s

Op ieder kantoor lopen er minimaal wel een paar rond: die wel heel bijzondere collega’s. Het lijkt net ze van een filmset zijn geplukt. Maar niets in minder waar: het zijn gewoon mensen van vlees en bloed. Ze worden ook wel collega’s genoemd. Het zijn soms clichétypes. De een werkt zich volledig uit de naad en de ander belaagt zijn collega’s de hele dag met flauwe grappen. Maar wat moet je zonder hen? Herken jij deze clichécollega’s

De out-of-office collega

Het is geen verrassing dat deze collega niet op zijn plek zit wanneer je hem of haar nodig hebt. Deze collega is namelijk bijna altijd weg, afwezig of op vakantie. Waar een normale collega ongeveer vijf weken per jaar afwezig is, lijkt het bij deze collega vaak andersom. Hoe deze het doet blijft een groot raadsel. Elke feestdag wordt slim gebruikt voor een minivakantie. De zomervakantie duurt minimaal drie weken en het liefst plant hij of zij nog een paar keer een city trip. Van deze collega krijg je dus meer out of office-mails dan een werkmail.

De luiaard

Hans Klok is er niks bij, want deze collega kan behoorlijk goed toveren met haar to-do-lijstje. Op een of andere slimme manier weet ze altijd alle taken op een ander af te schuiven. Haar stapeltje met werk blijft altijd het kleinst van iedereen. Op vrijdag klapt ze haar laptop dan ook op tijd dicht. Heb je met deze collega een project lopen, dan ben je de Sjaak. Jij moet de kar trekken én uiteindelijk al het werk doen.  Vooral YouTube-filmpjes kijken, webshops afstruinen en haar app-gesprekken bijwerken behoren tot haar takenpakket.

De prater

Wat ben jij blij dat je niet met deze collega aan hetzelfde blok zit. Deze collega zit immers behoorlijk op de praatstoel. Werkroddels, het weekend, dagelijkse sores of de laatste updates die op social media verschijnen. Bijna iedere dag vraag jij je weer af hoe deze collega haar werkt afkrijgt. Wanneer je tijdens de lunch een gesprek begint met deze collega, krijg je amper de kans om je bord leeg te eten. Een vergadering, waar een uur voor ingeroosterd staat, verdubbelt automatisch naar twee uur. Want begint deze collega te praten, dan houdt het niet meer op.

De wandelende Privé

Deze collega weet echt alles over iedereen. Zij weet als geen ander hoe ze het vertrouwen van haar collega’s moet winnen en komt op deze wijze alles te weten. Zeg nou zelf: dat is eigenlijk best slim. Want omdat ze alles weet, kan ze ook meer voor elkaar krijgen.  Is iemand plotseling een tijdje afwezig of heb je geen idee waarom je collega zo in de put zit de laatste tijd? Ga naar je persoonlijke roddeltante en je komt erachter.

De hiërarchie koning

Deze collega zit graag bovenop zijn troon over het volk uit je kijken. Het volk zijn de collega’s. Hij werkt er langer dan jij, dus hij heeft meer te zeggen. Hij is ouder dan jij, dus hij weet het beter. Hij heeft meer ervaring dan jij, dus hij hoeft niet met zijn handen in de modder. Deze collega zou het liefste in de vorige eeuw geboren zijn.

De dwarrel

Deze collega is heel erg lief, maar heeft het geheugen van een zeef. Vraag je haar wat en schrijft ze het niet op? Dan weet je dat het niet gebeurt. Ook al vraag je het nog een tweede of derde keer. Iedere keer zegt ze dat ze het echt gaat doen. Maar jij weet: zo lang het niet wordt genoteerd dan kun je het wel vergeten.

3 november is het dus Wereld Cliché Dag. Dat is wellicht hét moment om nog eens flink te lachen om die bijzondere kantoorclichés en -typetjes én om afscheid te nemen van alle overbodige dooddoeners en misplaatste metaforen, waaraan we ons allemaal toch wel storen.

 

Door: Anne van der Rest
2 november 2022
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder