Het eerste gesprek: waar moet je op letten (in coronatijd)?

Door: Bram van Lent
Het eerste sollicitatiegesprek
16 februari 2021
3 minuten lezen

Het is voor veel mensen een spannend moment: het eerste gesprek bij een potentiële werkgever. Stel: je hebt jouw stip op de horizon bepaald en een bedrijf gevonden dat bij jou past, en nu mag je langskomen op gesprek. Hoe zorg je dat je zelfverzekerd voor de dag komt en die onuitwisbare indruk achter laat? Met onze tips wordt jouw eerste kennismaking een makkie – ook als je het online moet regelen vanwege Corona.

1 - Wees uitgerust en relaxed

Goede nachtrust heeft talloze voordelen, maar de belangrijkste is dat je je ’s morgens lekker fris en fit voelt voor de dag. Ook sta je vaak positiever op als je uitgerust bent, en dat straal je natuurlijk weer uit tijdens je gesprek. Zorg dat je de avond van tevoren een ontspannen programma hebt, zodat je rustig en op tijd je bed in kan. Sta ook net iets eerder op dan normaal, zodat je de tijd hebt om je voor te bereiden zonder stress.

2 - Kies de juiste outfit

De allereerste indruk is al gemaakt voordat je ook maar één woord hebt gezegd. Je uitstraling valt als eerste op, en daar hoort je kleding zeker bij. Kies voor je gesprek een outfit die aanspreekt, maar niet afleidt. Hoewel kleding een bepaalde indruk kan achterlaten, gaat het natuurlijk vooral om jouw skills en kennis als persoon. Trek iets aan dat ook lekker zit, zodat je je comfortabel voelt tijdens het gesprek.

Is je gesprek online? Kies een goed verlichte ruimte en zorg voor zo weinig mogelijk achtergrondgeluid. En als je je camera goed afstelt hoef je alleen de bovenste helft van je outfit maar te plannen ;-)

3 - Toon enthousiasme en nieuwsgierigheid

Ben jij enthousiast aangelegd en vind je het leuk om te weten waar mensen mee bezig zijn? Wees niet bang om dat uit te dragen. Vraag naar wat er binnen het bedrijf speelt, en hoe jouw gesprekspartner daar een rol in vervult. Misschien is er een leuk project om naar uit te kijken, of een andere ontwikkeling die je enthousiast maakt. Belangrijk: wees niet té nieuwsgierig, en stel geen talloze vragen aan je potentiële collega’s bij de eerste kennismaking. Dat kan een beetje overkomen als een overhoring.

Een goede balans hierin doet veel voor een positieve indruk bij de mensen die wellicht jouw collega zullen worden. Online? Dan zal je waarschijnlijk niet veel mensen ontmoeten behalve de gesprekspartner. Toch kan je diegene alsnog vragen wat er speelt en waar je naar kan uitkijken binnen het bedrijf!

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

4 - Blijf bij jezelf

Als laatste, en zeker het belangrijkste: blijf bij jezelf! Uiteindelijk heeft de werkgever je uitgenodigd omdat jouw sollicitatie hem of haar aanspreekt. Dit is een goede reden om te vertrouwen op jezelf, en vooral natuurlijk te zijn bij de kennismaking. Ben jij een rustig iemand? Probeer dan niet om het hoogste woord te hebben. Vertel je graag vol passie? Steek je enthousiasme niet onder stoelen of banken.

Blijf dicht bij wie je bent – dat voelt voor jezelf het best, en zal ook voor de gesprekspartner natuurlijk overkomen. Je bent immers niet voor niets uitgenodigd: ze zijn geïnteresseerd in jou, de échte versie van jou.

Meer tips

Alles leuk en aardig, die tips voor het eerste gesprek… Maar hoe kom je daar? Lees onze vorige blogs vol tips voor de zoektocht naar je droombaan, en voor het vinden van een bedrijf dat perfect bij jou past. Maak het een beetje Maqqelijker voor jezelf!

Door: Bram van Lent
16 februari 2021
3 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder