Succesvol veranderen

Door: Anne van der Rest
3 voordelen flexcontract
2 mei 2022
5 minuten lezen

Of je nu enorm wilt groeien met je bedrijf, meer digitaal wilt worden of meer (jong) divers talent wilt aantrekken: om deze doelen te behalen zal je organisatie moeten veranderen. Een begrip dat maar al te vaak gepaard gaat met weerstand. Mensen houden van nature nou eenmaal niet van veranderingen. Maar waarom is dat? Waarom gaat de ene werknemer wel direct mee in de verandering en de ander niet? Wat is het geheim van bedrijven bij wie de verandering wel lukt? En hoe activeer je anderen om mee te bewegen?

Waarom roept verandering weerstand op?

Dat is simpel gezegd omdat ons brein geprogrammeerd is om niet te veranderen. Het brein is namelijk geneigd om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Het doet alles om je handelingen te automatiseren, dat is wel zo efficiënt en kost dus vrij weinig brandstoffen. Maar wanneer we moeten veranderen dan kunnen we niet meer leunen op onze gewoontes. Op dat moment neemt een ander deel van het brein het over, de prefrontale cortex. In dit deel van je brein worden keuzes gemaakt en problemen opgelost.

De prefrontale cortex vreet veel energie en is daarom ook snel uitgeput. Je kunt namelijk bij veranderingen niet handelen op de automatische piloot. Je moet juist bewust strategischer nadenken en meer gecontroleerd bezig zijn. En dat kan onzekerheid en stress veroorzaken. Ons brein houdt dus grote veranderingen tegen, maar kleine stapjes kan het zeker wel aan. Als je weet hoe dat in zijn werk gaat, kan je ook een veranderingen voor elkaar krijgen. Een verandering hoeft niet in één keer heel groot te zijn. Als je de kleine stapjes blijft herhalen, zal het uiteindelijk leiden tot een grote verandering.

Omgaan met veranderingen

Er zijn twee belangrijke verschillen hoe mensen omgaan met veranderingen:

  • Je kan een verandering zien als een uitdaging of
  • Je kan een verandering zien als een bedreiging

De meeste ondernemers zien een verandering als een echte uitdaging. Hierdoor zijn ze ook vaak beter in staat om met veranderingen en tegenslagen om te gaan. Dat hoort natuurlijk ook wel bij het ondernemersvak. In veel gevallen hebben ondernemers kenmerken waardoor zij beter tegen veranderingen kunnen, bijvoorbeeld flexibiliteit, creativiteit, eigenaarschap nemen en kritisch denken. Dit zijn competenties die je kunnen helpen om op een andere manier tegen veranderingen aan te kijken: wat kan er in plaats van niet?

platformeconomie_

Wanneer moet een platform met werknemers werken?

Uber en Deliveroo worden gevloerd door de Europese Commissie. Als het aan de Europese Commissie ligt krijgen platformwerknemers zoals maaltijdbezorgers of koeriers meer rechten. Ze moeten behandeld worden als gewone werknemers. De reacties zijn over dit advies zijn behoorlijk verdeeld. Ook wij hebben een visie over het advies van de Europese Commissie. Daarom hebben wij vanuit Maqqie een beknopt alternatief advies uitgewerkt.

Veranderingen in je bedrijf

We lieten het al even vallen: veranderen is nodig wil je bepaalde doelen behalen. Daar komt bij dat elke verandering maar één stap is in de totale levenscyclus van een bedrijf. Het is een doorlopend proces dat je telkens weer moet (her)vormen. Je zal in deze wereld, die zo snel verandert, moeten blijven bewegen en misschien zelfs wel rennen om mee te gaan met de veranderingen. Misschien één voordeel: ieder bedrijf en iedere instelling heeft er mee te maken. Nieuwe wet- en regelgeving die verplicht is, aandeelhouders die meer rendement eisen, nieuwe markten die opkomen waar oude verdwijnen: het is aan de orde van de dag.

Wat goed is om in je achterhoofd te houden: verandering gaat niet zonder slag of stoot. Naarmate je bedrijf aan het groeien is, moet je er ook een andere inrichting aan geven. Zo moet je nadenken over je structuur, moeten er misschien managementlagen bij komen? Zoals gezegd is dat een continu veranderproces waar je doorheen moet. Het is letterlijk trial & error. Uiteindelijk haal je dat doel waar je zo keihard voor gewerkt hebt, maar daar horen ook 106 fouten bij, die je blijft oplossen. Daarom is het zo jammer dat 70% van de organisatieveranderingen mislukt. Waarom?

Bedrijfscultuur en management

Waarom krijgt het ene bedrijf het wel voor elkaar om keer op keer verandering met succes door te voeren en het andere bedrijf niet? Eén van de factoren die daar een rol inspeelt is de bedrijfscultuur. Slaagt een verandering wel of niet, dan ligt dit vaak aan het gedrag van je werknemers. Zien zij de verandering als één grote bedreiging, dan kan je het wel vergeten.  

Is de cultuur binnen je organisatie te veranderen? Zeker kan dat met de volgende punten:

  • Voorbeeld doet volgen
  • Creëer een veilige omgeving

Voorbeeld doet volgen

Ieder bedrijf heeft een bepaalde cultuur, en die ontstaat veelal vanzelf. In die zin is het best makkelijk om een bedrijfscultuur te creëren: neem een aantal mensen aan, stel ze aan elkaar voor als collega’s, en voilà: de bedrijfscultuur zal beginnen te vormen. Een interessantere vraag is: hoe zorg je dat die cultuur groeit zoals jij het wilt? Hoe creëer je de juiste bedrijfscultuur?

Het belangrijkste bij het aanpassen van je bedrijfscultuur: voorbeeld doet volgen. Het management zal dus echt het goede voorbeeld moeten geven. Alleen dan krijg je het voor elkaar dat het gewenste gedrag zich als een olievlek binnen de organisatie verspreidt. Doe je dit niet dan zal elk initiatief om te veranderen zinloos zijn. Als jij bijvoorbeeld als manager altijd om 5 uur de deur uit marcheert, dan zullen de werknemers zich hetzelfde aanwennen. Iedereen houdt het management namelijk nauwlettend in de gaten.

Dus zit je met het management in een conservatieve mindset, dan zal een nieuw initiatief om een verandering te stimuleren weinig zoden aan de dijk zetten. Je kan dus niet zomaar iets roepen terwijl je het zelf niet uitdraagt. Je werknemers zullen daar doorheen prikken. Zorg er dus voor dat je eerlijk bent over wat voor soort organisatie je bent en laat dat ook zien, ook in het gedrag van directie en managers. Meer weten? Check dan dit artikel over het creëren van een goede bedrijfscultuur.

Creëer een veilige omgeving

Wil jij de bedrijfscultuur van jouw bedrijf aanpassen, dan moet je ervoor zorgen dat je een veilige omgeving creëert. Het is belangrijk dat je werknemers kunnen ‘wennen’ en ‘oefenen’ aan bepaald gedrag, zonder dat dit direct vergaande gevolgen heeft. Van nature vinden mensen verandering spannend en eng, omdat ze niet kunnen overzien wat de gevolgen zijn. Als er dan meteen consequenties of doelen aangekoppeld zijn, dan passen ze liever. De keuze voor de veilige weg is dan veel makkelijker. Een veilige sfeer/omgeving is dus van belang. Je werknemers zullen dan inzien wat een verandering hen kan opleveren. En heb je dat helder, dan zal de verandering adopteren nog maar een kleine stap zijn

Maar, zoals gezegd: je zal altijd moeten veranderen. Je bedrijf ontwikkelt, verschuift en groeit, én dat moet je dus wel in de gaten houden. Met wat sturing kan je bewaken dat het ontwikkelt zoals jij wilt. Op die manier werk je stapje voor stapje naar de veranderingen op jouw werkvloer! 

Door: Anne van der Rest
2 mei 2022
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder