Navigeer naar content
Maqqie logo

Verstrekt Maqqie een NIWO vergunning?

Nee, Maqqie verstrekt jou geen NIWO-vergunning, maar wel een verklaring ter beschikkingsstelling. Die verklaring vervangt de NIWO-vergunning in het geval van een uitzendorganisatie. Hiermee voldoe je dus als chauffeur ook aan de wettelijke eisen.

Waarom deze verklaring?

Vanwege de regelgeving 'Wet wegvervoer goederen' (Wwg) is het voor een transportbedrijf (cao Beroepsgoederenvervoer) verboden om vracht te laten vervoeren door chauffeurs die niet in dienst zijn bij het bedrijf. Om aan te tonen dat er een dienstverband is moet de chauffeur een NIWO-verklaring kunnen tonen. Als er sprake is van zzp/freelance of uitzenden gelden andere voorwaardes. 

De uitzendkracht / Open Payroll®-werknemer

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van het inlenen van chauffeurs is het belangrijk dat de uitzendorganisatie erkend is door de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Maqqie heeft deze erkenning - dit is terug te vinden in het KIWA-register. De chauffeur ontvangt van ons een verklaring ter beschikkingstelling. De chauffeur bewaart deze verklaring in het voertuig. Mocht de chauffeur gecontroleerd worden, kan er met deze verklaring aangetoond worden dat de chauffeur aan de wet- en regelgeving voldoet.

De freelancer

Het is mogelijk om een freelancer goederen te laten vervoeren. Een freelancer is echter een zelfstandige, en heeft daarom met andere voorwaardes van doen. De freelancer moet zelf beschikken over een vergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg. Daarnaast moet de freelancer zelf beschikken over een vrachtwagen waarmee de goederen vervoerd worden (koop, huur & lease zijn toegestaan). Ook is de freelancer verplicht een vergunningsbewijs op eigen naam te hebben en niet van het transportbedrijf waarvoor goederen vervoerd worden. De freelancer rijdt namelijk op eigen risico en heeft geen loondienst-verhouding met het transportbedrijf.

Uitzondering van laadvermogen < 500kg

Wanneer het vervoersmiddel van de chauffeur een laadvermogen heeft van minder dan 500 kg heeft de chauffeur geen vergunningplicht. Het laadvermogen is terug te vinden op het kentekencard. Dit gewicht van maximaal 500 kg geldt ook als er een aanhangwagen gebruikt wordt.

Heb je nog meer hulp nodig?

We staan graag voor je klaar!