Navigeer naar content

Het fasensysteem: dit moet je weten als medewerker

Het fasensysteem: dit moet je weten als medewerker?

In de wereld van flexibele arbeid is het fasensysteem een belangrijk begrip. Waarbij medewerkers te maken hebben met de ketenregeling, geldt voor uitzendkrachten het fasensysteem. Hier volgt een korte uitleg van de verschillende fasen en wat ze voor jou betekenen.

Fase A (1 + 2): 52 Gewerkte Weken

Begin je net met werken als uitzendkracht, dan start je in fase A. Deze duurt 52 gewerkte weken. Elke week, waarin je werkt, telt mee. Of dat nou één uur of veertig uur is. Bij een onderbreking van meer dan zes maanden begint de telling zelfs opnieuw.

Gedurende deze fase heb je meestal te maken met kortlopende contracten en is er sprake van veel flexibiliteit. Je kunt relatief eenvoudig van werkplek wisselen en jouw werkgever kan de samenwerking ook sneller beëindigen.

  • Pensioen: in fase A geldt de basisregeling. Heb je gewerkt en ben je ouder dan 21 jaar? Dan heb je recht op opbouw van het basispensioen.

  • Uitzendbeding: dit mag alleen in fase A opgenomen worden en betekent dat de overeenkomst eindigt wanneer er geen werk meer is, of je wilt stoppen met werken.

  • Loon: dit gaat volgens de inlenersbeloning en betekent dat uitzendkrachten evenveel moeten verdienen als personeel op eigen loonlijst.

Fase B (3): 6 Tijdelijke Arbeidsovereenkomsten in 3 Jaar

Na het succesvol afronden van Fase A kom je in Fase B terecht. Deze fase duurt maximaal 3 jaar, waarin je tot 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten kunt ontvangen. In deze periode heb je meer zekerheid en stabiliteit.

  • Pensioen: vanaf 52 gewerkte weken is de plusregeling van kracht. Dus ben je ouder dan 21 jaar en heb je meer dan 52 weken gewerkt, heb je recht op de plusregeling.

  • Doorbetaling van loon: mocht er (tijdelijk) geen werk zijn, dan heeft dan heb je in deze fase recht op doorbetaling van loon. Is er wel ander (passend) werk? Dan moet je dit accepteren. Wanneer je dit weigert, dan vervalt het recht op doorbetaling van loon.

  • Ziekte, wanneer je ziek bent in fase B, moet het uitzendbureau je het eerste jaar 90% van het loon doorbetalen en het tweede jaar 80%.

Fase C (4): Onbepaalde Tijd

Na het succesvol doorlopen van Fase B kom je in Fase C, oftewel de fase van de onbepaalde tijd. Dit is het moment waarop je een contract voor onbepaalde tijd krijgt. Je geniet nu van de hoogste mate van werkzekerheid. Een vast contract betekent dat jouw werkgever jou niet zomaar kan ontslaan en jij dus een stabiele basis hebt voor jouw toekomstplannen. De arbeidsvoorwaarden zijn vaak nog gunstiger en je kunt meer rechten opbouwen.

  • Pensioen: vanaf 52 gewerkte weken is de plusregeling van kracht. Dus ben je ouder dan 21 jaar en heb je meer dan 52 weken gewerkt, heb je recht op de plusregeling.

  • Doorbetaling van loon: als er (tijdelijk) geen werk is dan moet de werkgever je doorbetalen.

  • Vervangend werk: is er tijdelijk geen werk voor je, maar wel ander (passend) werk? Dan moet je dit accepteren.

  • Ziekte: wanneer je ziek bent in fase C, moet het uitzendbureau in het eerste jaar 90% van het loon doorbetalen en in het tweede jaar 80%.

Met deze kennis over het fasensysteem kun je beter inschatten wat jouw rechten en mogelijkheden zijn naarmate je langer werkt via als uitzendkracht. Bij Maqqie staan we altijd klaar om jou te begeleiden en te ondersteunen, ongeacht in welke fase je je bevindt. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

Heb je nog meer hulp nodig?

We staan graag voor je klaar!