Navigeer naar content
Maqqie logo

Payroll cao: Hoe fixt Maqqie dat?

De payroll cao: hoe zit dat nou eigenlijk? Bestaat er überhaupt zoiets als de payroll cao? En hoe zit het dan met de arbeidsvoorwaarden van werknemers die op de payroll-lijst staan? Heel logisch als deze vragen jou als ondernemer bezighouden. Maar niet alleen voor jou spelen deze vragen. Sta jij op het punt van het tekenen van een payrollcontract, dan zullen ook je werknemers deze vragen hebben. En die onzekerheid snappen we best wel. In deze blog vertellen we je alles over de payroll cao en hoe wij dit bij Maqqie fixen.

Bestaat de payroll cao?

De simpele versie: nee, er bestaat geen payroll cao. De moeilijke versie: sinds de invoering van de WAB vallen payrollwerknemers van ‘traditionele payrollbedrijven’ niet meer onder de cao voor uitzendkrachten. Dit betekent dat de ketenregeling weer van toepassing is en dat payrollwerknemers maar drie tijdelijke contracten in drie jaar mogen krijgen. En daarmee verlies jij als ondernemer weer flexibiliteit. En dat wil je natuurlijk niet!

Geen eigen cao?

Door het unieke concept van Maqqie (payroll in een uitzendjasje) vallen wij nog steeds onder de cao voor uitzendkrachten. Valt jouw onderneming niet onder een eigen of branche cao, dan geldt deze cao. Hierdoor ontstaat er voor jou als ondernemer een voordeel, namelijk meer flexibiliteit. Je kan namelijk meer contracten aanbieden over een langere periode.

Daarnaast moeten wij ons ook houden aan de zogenaamde inlenersbeloning. Wat betekent dat? We leggen het je uit aan de hand van een voorbeeldje. Verdienen je werknemers, die niet op de payroll-lijst staan, méér dan in de cao is aangegeven? Dan moeten je payrollwerknemers even veel verdienen. Zij hebben zogezegd dezelfde rechten op goede arbeidsvoorwaarden. Wel zo eerlijk, toch?

Wel een eigen cao?

Oké, dus even terug naar het begin. Cao’s zijn collectieve afspraken tussen organisaties van werkgevers en werknemers in een bepaalde sector of bedrijfstak. Een goede zaak, want zo worden de rechten van werknemers beschermd en zijn afspraken helder. Het kan dus zijn dat jouw onderneming onder een cao valt. Deze zal je dan dus ook moeten naleven.

Er is alleen één dingetje dat het lastig maakt: cao’s zijn ingewikkeld. Want hoe weet je als werkgever of je alle regeltjes in dat document van 60 kantjes hebt nageleefd? En dan nog iets: cao’s veranderen met enige regelmaat.

Bij Maqqie hebben we dat probleem ook ingezien en er een oplossing voor bedacht. In onze app hebben we inmiddels ruim 50 van de meest voorkomende cao’s doorgespit en versimpeld tot hapklare vragen. De app regelt met behulp van een algoritme op basis van die vragen áltijd een cao-proof contract voor jouw nieuwe samenwerking. En dat is uniek in Nederland!

Onze cao-specialisten updaten waar nodig de algoritmes wekelijks. Wij zitten er bovenop, zodat jij dat zelf niet hoeft te doen. En... we zijn constant bezig om nieuwe cao's te verwerken, zodat we het voor steeds meer werkgevers een makkie kunnen maken.

Heb je nog meer hulp nodig?

We staan graag voor je klaar!