6 factoren die belangrijk zijn voor sollicitanten

Door: Bram van Lent
6 factoren die belangrijk zijn voor sollicitanten
26 januari 2021
5 minuten lezen

Waar de werkloosheid halverwege vorig jaar hard opliep, is sinds oktober weer herstel zichtbaar. De arbeidsmarkt wordt weer snel krapper, en het aantal openstaande vacatures groeit. Daarmee wordt het wellicht lastiger om de juiste versterking voor jouw bedrijf te vinden, en hem of haar aan je bedrijf te binden. In deze blog bespreken we welke factoren werkzoekenden belangrijk vinden bij het kiezen voor een nieuwe carrièrestap. Met deze tips maak je de kans zo groot mogelijk dat die ideale kandidaat voor jou kiest!

1 - Beloning

Het is nauwelijks een verrassing: de beloning is, over de hele beroepsbevolking genomen, nog steeds een heel belangrijke factor bij de zoektocht naar werk. Toch betekent dat niet dat de hoogste bieder wint. De babyboomers, geboren tussen 1946 en 1964, vinden hun salaris nog altijd het zwaarst meewegen. Maar vooral de jongere generaties vinden verdiensten gemiddeld minder belangrijk dan andere zaken. De beloning zal altijd relevant blijven, maar voor veel jonge werkenden zijn de volgende aspecten eigenlijk nog belangrijker. Zorg wel dat je altijd een zo precies mogelijke indicatie geeft van het salaris in je vacatures.

2 - Kansen om door te ontwikkelen

Bijna tweederde van de werknemers vindt de mogelijkheid om zich te blijven ontwikkelen belangrijker dan een hoog salaris. Zij kiezen liever een iets minder hoog salaris, als ze opties kunnen benutten om zich te verbeteren. Denk dan bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot (bij)scholing.

Een groot deel van de werknemers hecht dus veel waarde aan kansen om zich verder te ontwikkelen: bied ze die! Het levert je bedrijf ook winst op, want op die manier blijven je medewerkers gemotiveerd om kennis en kunde op te doen en leren ze regelmatig iets nieuws.

3 - Baanzekerheid

Hoewel de arbeidsmarkt veel flexibeler is geworden de afgelopen jaren, is baanzekerheid toch nog steeds een belangrijke factor voor werknemers. Geef perspectief op een dienstverband voor langere tijd als je merkt dat de kandidaat daar behoefte aan heeft, en laat merken wat daar voor nodig is.

Dit is extra belangrijk voor de oudere generaties, maar blijkt ook voor ‘generatie Z’ (geboren in de periode 1996-2010) zwaar mee te wegen. Voor generatie Y (geboren 1980-1995) is baanzekerheid een wat minder belangrijk aspect: zij vinden dingen als vrijheid en verantwoordelijkheid gemiddeld belangrijker dan baanzekerheid.

werkgeluk_vergroten-_de_vier_pijlers

Werkgeluk vergroten: de vier pijlers

Aangezien een groot deel van ons leven in het teken staat van werk, zijn werkplezier en werkgeluk zeer belangrijk aspecten. Geluk op het werk is dan ook een van de meest uitdagende gebieden waarmee managers worden geconfronteerd. Lange tijd werd aangenomen dat een bevredigend salaris ook een hogere productiviteit voor werknemers betekent, maar het is aangetoond dat er een veel nauwere relatie is tussen productiviteit op het werk en werknemersgeluk. En op de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig is het belangrijk om mensen aan je organisatie verbonden te houden, anders vertrekken medewerkers nog voordat ze echt bijdragen aan de organisatie.

4 - Een aantrekkelijke werkplek

Klinkt logisch: een werkzoekende hecht veel waarde aan de plek waar hij of zij aan de slag gaat. Toch is het belangrijk om te noemen: vooral generatie Y vindt bijvoorbeeld woon-werkafstand een bepalende factor bij de keuze voor een nieuwe baan. Toch is dat niet het enige dat meetelt: goede wifi, een fijne vergaderruimte, en bijvoorbeeld een tafeltennistafel voor tijdens de lunch helpen ook mee aan het creëren van een aantrekkelijke werkplek.

En heel actueel: probeer, als het kan, flexibel om te gaan met thuiswerken. Onder de jongere generaties is dat vooral waardevol – iets wat weer neerkomt op een stukje zelfstandigheid. Als jouw medewerkers thuiswerken, zorg dan dat zij daarvoor goed materiaal (denk aan een werk-laptop) kunnen gebruiken.

5 - Eerlijke en regelmatige feedback

Wij Nederlanders staan in het buitenland bekend als “recht door zee”. Dat is niet voor niets: veel Nederlanders hechten waarde aan directe communicatie, en werken het liefst voor een werkgever die op een directe manier met zijn personeel communiceert. Vooral de jonge generaties horen bijvoorbeeld liever meteen wat er goed of minder goed gaat, dan te wachten op een halfjaarlijks gesprek.

Heeft jouw bedrijf de directe communicatie onder de knie? Dan kan je dat prima laten merken tijdens het sollicitatieproces. Stel directe vragen, laat de kandidaat vertellen, en wees duidelijk in het maken van een eventuele vervolgafspraak. Directe communicatie wordt bijna altijd gewaardeerd – ook als je minder goed nieuws te melden hebt.

6 - Inspireer

Veel mensen halen hun energie uit het feit dat ze met hun baan meewerken aan iets moois, belangrijks, of innovatiefs. Daar kan je op inspelen door duidelijk te maken wat de ambities zijn van je onderneming. Schilder dat vergezicht, deel die ambitieuze doelstelling, vertel hoe het bedrijf ooit begon. Naar welke mijlpaal werken jullie toe als geheel?

Met name generatie Z vindt het inspirerend om bezig te zijn met grote projecten van belang. Wees niet bang om jouw zakelijke ambities op tafel te gooien: de kans is groot dat jouw ideale kandidaat er meteen enthousiast van wordt.

Sollicitatie-processen blijven maatwerk

Nu je weet wat sollicitanten belangrijk vinden bij het zoeken naar een nieuwe baan, kan je vast wat dingen meenemen richting jouw eerstvolgende sollicitatiegesprek. Wees je er ook van bewust dat er per generatie dus flinke verschillen zijn. Maar het belangrijkste: luister naar de individuele vragen, zorgen, en ambities van de persoon tegenover je. Uiteindelijk is natuurlijk iedereen anders, en zegt de persoon en zijn/haar verhaal zelf het meest over hoe de match is voor jouw bedrijf. En als je die match gevonden hebt, dan regel je alle formaliteiten natuurlijk goed én bliksemsnel in de Maqqie-app ;-)

Wil je ook tips voor het schrijven van een topvacature, zodat je die ideale kandidaat nog beter kan aanspreken? Lees hier meer!

Door: Bram van Lent
26 januari 2021
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

rvc_maqqie

Maqqie krijgt Raad van Commissarissen

De groei van online werkplatform Maqqie is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. De organisatie expandeerde in zowel productaanbod, medewerkers als in omzet. Grote groei vraagt om een breder kijkveld en daarom is er per september 2022 een Raad van Commissarissen (RvC) aangesteld om de onderneming te ondersteunen, inspireren en te toetsen. Per 15 september vormen Kjeld Cornelissen, Bjorn Stolte en Wim Stuij de Raad van Commissarissen van Maqqie.

Lees verder