Hoe weet ik of een bedrijf bij mij past?

Door: Bram van Lent
Hoe weet ik of een bedrijf bij me past?
2 februari 2021
5 minuten lezen

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Sommige dingen zijn makkelijk met elkaar te vergelijken, zoals de werktijden en het salaris bij verschillende bedrijven. Maar hoe weet je bijvoorbeeld of een bedrijf goed bij jou als persoon past (en jij bij het bedrijf, natuurlijk)? In deze blog geven we je verschillende handvatten om dit te bepalen. Zo kan je beter inschatten om wat voor soort bedrijf het gaat en hoe goed je bij die partij past. Op naar die perfecte match voor jouw volgende baan!

Commercieel of juist niet?

Voor de meeste bedrijven geldt dat ze commercieel zijn ingesteld. Hun doelstelling is om winst te maken met de bedrijfsvoering, en om met die winst nieuwe mogelijkheden te creëren voor de onderneming. Maar er zijn ook bedrijven waar winst maken minder hoog in het vaandel staat, of zelfs helemaal geen belangrijke rol speelt. De belangrijkste daarvan is de overheid. De overheid werkt in het ‘publiek belang’, en is daarbij niet uit op geld verdienen.

Een baan bij de overheid of een andere niet-commerciële werkgever is natuurlijk anders dan bij een bedrijf met een winstdoelstelling. Als jij energie haalt uit commerciële targets behalen, persoonlijke doelstellingen najagen, of het verbeteren van processen, dan is de commerciële sector wellicht de betere optie voor jou. Haal jij je werkgeluk uit het verder helpen van mensen, en vind je het prettig om volgens vaste processen te werken? Dan kan de niet-commerciële sector maar zo geschikt zijn voor jou. Natuurlijk zijn er ook bedrijven die winst proberen te maken met een product of concept dat de medemens tegelijkertijd helpt. Zo kan je de twee kanten ook combineren! Bepaal in ieder geval voor jezelf wat je belangrijk vindt, en waar je jouw energie uithaalt op een werkdag.

Hoe is de bedrijfscultuur?

Bedrijfscultuur laat zich niet makkelijk omschrijven, en dat is ook juist de belangrijkste eigenschap van het begrip. Cultuur heeft alles te maken met gedeelde normen en waarden. Een bedrijfscultuur omschrijft dus de gedeelde belangen, ambities en mentaliteit binnen een onderneming. Bedrijfscultuur is dat wat wordt gezien als ‘normaal’ binnen het bedrijf, en hoe dat wordt uitgedragen door de medewerkers. Een goede manier om daarachter te komen is door aan huidige medewerkers te vragen om het bedrijf in een paar kernwoorden te beschrijven. Hoor je woorden terugkomen? Beschrijven ze een gevoel of een sfeer? Grote kans dat die 'toverwoorden' gaan over de bedrijfscultuur. 

Sommige bedrijven maken een speerpunt van hun bedrijfscultuur – een bekend voorbeeld is Coolblue – waar andere bedrijven misschien niet eens precies weten wat hun bedrijfscultuur is. Of die nu moeilijk of makkelijk te ontdekken is, bedrijfscultuur heeft veel invloed op de dagelijkse gang van zaken, en dus is het fijn als de bedrijfscultuur goed matcht bij jou als persoon.

Hoe groot is het bedrijf?

Bedrijven en organisaties zijn er in alle soorten en maten. Het is goed om daar over na te denken en te bepalen wat voor bedrijfsgrootte goed bij jou past. Vind je een hechte groep collega’s belangrijk, en werk jij het beste in een stabiele omgeving? Dan is een lokaal bedrijf met een vaste kern iets dat bij jou kan passen. Misschien ben je juist ambitieus, wil je verschillende dingen leren, en ben je op zoek naar doorgroeimogelijkheden. In dat geval is een groter bedrijf met verschillende afdelingen en vestigingen wellicht meer jouw ding. Ben jij avontuurlijk, en zou je graag eens (tijdelijk) in een ander land werkervaring op doen? Dan is een bedrijf met buitenlandse vestigingen een goede optie.

Natuurlijk zegt de bedrijfsgrootte lang niet alles: ook bij grote bedrijven zijn veel banen te vinden die regelmaat en structuur bieden. Bepaal in ieder geval goed hoe je jouw pad het liefst zou uitstippelen, en of het bedrijf goed in dat straatje past.

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Hoe dynamisch is het?

De dynamiek binnen een bedrijf speelt ook een belangrijke rol voor jou als werknemer. Hiermee bedoelen we de mate waarin er veranderingen en verschuivingen plaatsvinden binnen de organisatie. Mikt jouw potentiële werkgever op groei, het aanboren van nieuwe markten, of zijn er serieuze plannen voor een nieuwe locatie? Dan kan je erop rekenen dat je te maken krijgt met veranderingen. Voor sommige mensen geeft dat veel energie, maar voor anderen verstoort het juist een ritme waardoor het lastiger is om te presteren.

Als jij bij die tweede groep hoort, is het goed om bedrijven te overwegen die hun organisatie stabiel willen houden. In zo’n omgeving kom je dan zelf vaak ook beter tot je recht. Wees bewust dat de dynamiek van het bedrijf invloed heeft op jouw werk. En belangrijker: wees niet bang om er vragen over te stellen als het niet duidelijk is hoe dynamisch een bedrijf in elkaar steekt.

Meer tips?

Het is geen makkelijke opgave om te bepalen of een bedrijf bij je past. Toch kan je een goed beeld krijgen door de genoemde zaken voor jezelf na te gaan. Dat is natuurlijk nog geen garantie voor een perfecte match, maar maakt de kans wel veel groter! Het helpt ook om verschillende opties te vergelijken. Soms is het makkelijker om op die manier te bepalen wat wel en niet matcht bij jou. Oh, en als je op zoek bent naar meer inspiratie voor een succesvolle baanzoektocht, check dan onze andere blog-items met nog veel meer praktische tips!

Door: Bram van Lent
2 februari 2021
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder