Je eerste sollicitatie: tips & tricks

Door: Pieter Jacob Leenman
Je eerste sollicitatie
1 maart 2020
5 minuten lezen

Dus je mag op sollicitatiegesprek komen? Nice! Dan begint nu het echte werk. Tips & tricks nodig? Check onze blog en ga goed voorbereid op pad!

Type sollicitatiegesprek

Eerste sollicitatiegesprek

Het meeste van wat je hieronder leest, gaat over het eerste sollicitatiegesprek, ook wel kennismakingsgesprek of intakegesprek genoemd. Een eerste sollicitatiegesprek gaat vooral om jouw persoonlijkheid, je achtergrond en de indruk die je maakt. Het is dus bedoeld om je te leren kennen.

Tweede sollicitatiegesprek

Zoek je meer informatie over een tweede sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd, je bent dus door naar de volgende ronde! Nu wordt het tijd om je inhoudelijk goed voor te bereiden. Want in het tweede sollicitatiegesprek ga je dieper in op de functie. Verderop lees je meer info over het tweede sollicitatiegesprek.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Krijg je de baan? Gefeliciteerd! Door naar de salarisonderhandeling, want dat is wat een arbeidsvoorwaardengesprek is.

Goede voorbereiding

Je voorbereiding op je sollicitatiegesprek maakt het verschil. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen en je komt er geïnteresseerd door over. Hoe doe je dat?

Check de website en social media van het bedrijf. Google het bedrijf ook, dat levert andere informatie op. Bedenk hier relevante vragen bij, waar je online geen antwoord op kunt vinden. Zo laat je zien dat jij er moeite voor doet om deze baan te krijgen.

Als je dat voorbereiden helemaal goed wilt doen, kijk je ook nog even met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Leer zijn of haar naam uit je hoofd en zoek je gesprekspartner op in Google en op LinkedIn.

“Maar dan kunnen ze zien dat ik hun profiel heb bekeken!” Ja, en dat is in dit geval niet supercreepy, maar super goed voorbereid. Misschien heb je wel aan dezelfde hogeschool gestudeerd, zetten jullie je in voor dezelfde goede doelen of heb je een gezamenlijke kennis. Daar kun je het ijs mee breken.

werkgeluk_vergroten-_de_vier_pijlers

Werkgeluk vergroten: de vier pijlers

Aangezien een groot deel van ons leven in het teken staat van werk, zijn werkplezier en werkgeluk zeer belangrijk aspecten. Geluk op het werk is dan ook een van de meest uitdagende gebieden waarmee managers worden geconfronteerd. Lange tijd werd aangenomen dat een bevredigend salaris ook een hogere productiviteit voor werknemers betekent, maar het is aangetoond dat er een veel nauwere relatie is tussen productiviteit op het werk en werknemersgeluk. En op de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig is het belangrijk om mensen aan je organisatie verbonden te houden, anders vertrekken medewerkers nog voordat ze echt bijdragen aan de organisatie.

Eerste indruk

Hoe je zit, hoe je kijkt, hoe je praat en hoe je je gedraagt: het is allemaal belangrijk voor die eerste indruk bij je sollicitatie. Hieronder staan de belangrijkste tips voor een goede eerste indruk bij je sollicitatie. Sommige doe je vast van nature al goed. Andere zijn nieuw voor je. Pik er één of twee uit waar je op let, dat is al genoeg.

  • Smile! Met een leuke glimlach sta je 1-0 voor.
  • Wees beleefd. Stel jezelf netjes voor, zeg ‘u’ als je denkt dat de situatie daarom vraagt en vergeet ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ niet.
  • Je kunt het ijs breken met een gemeend compliment. Een neutraal compliment, bijvoorbeeld over het kantoor of de sfeer, is veiliger dan over het rokje van je gesprekspartner.
  • Door hulp aan te bieden laat je zien dat je attent bent. De deur openhouden is een mooie.
  • Ook attent: namen onthouden. Je moet natuurlijk wel weten met wie je een gesprek hebt. Als je in het gesprek subtiel iemands naam gebruikt, kun je sympathie opwekken. Subtiel, met een grote S. Anders wordt het creepy.
  • Rust en zelfvertrouwen zijn top, maar arrogantie gaat te ver.
  • Neem een actieve houding aan. Dus niet met je hoofd op je hand leunen of achterovergezakt zitten. Dat komt ongeïnteresseerd over.
  • Goed luisteren naar je gesprekspartner, heel belangrijk. Je komt er sympathiek mee over. Luister dus goed naar wat er gevraagd wordt, zonder direct al een antwoord in je hoofd te bedenken en uit te tunen. Laat je gesprekspartner rustig uitpraten.
  • Begrijp je iets niet? Vraag het gewoon. Je kunt niet alles weten, dat verwacht niemand van je.

Succes!

Door: Pieter Jacob Leenman
1 maart 2020
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

rvc_maqqie

Maqqie krijgt Raad van Commissarissen

De groei van online werkplatform Maqqie is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. De organisatie expandeerde in zowel productaanbod, medewerkers als in omzet. Grote groei vraagt om een breder kijkveld en daarom is er per september 2022 een Raad van Commissarissen (RvC) aangesteld om de onderneming te ondersteunen, inspireren en te toetsen. Per 15 september vormen Kjeld Cornelissen, Bjorn Stolte en Wim Stuij de Raad van Commissarissen van Maqqie.

Lees verder