6 goede voornemens om je in 2021 écht aan te houden

Door: Nico de Jong
6 voornemens om je in 2021 écht aan te houden
5 januari 2021
4 minuten lezen

2021: nieuw jaar, nieuwe kansen. En waar 2020 een eeuwigheid leek te duren, gaan we in 2021 weer knallen. En hoe kan je dat beter doen dan met een paar mooie voornemens voor op je werk? Check ze in deze blog. En dit keer wel aan houden, hè? ;-) 

1 - Plannen maar!

Begin je dag of werkweek met een planning. Bedenk wat je die dag of week af wilt krijgen en zorg voor een realistische doelstelling. Maar wees ook ambitieus. Een beetje druk op jezelf leggen mag zeker.

Begin ook eens met de dingen die je minder leuk vindt. Vaak hebben we de neiging om werkzaamheden aan te pakken die ons motiveren, maar soms moet er ook iets af wat minder leuk is. Doe die als eerst. Dan is dat alvast mooi afgerond en hik je daar niet steeds tegenaan!  

2 - Weet wat er speelt!

Je eigen werk is belangrijk. Maar.. wat je collega’s doen is minstens zo belangrijk. Betrokkenheid en communicatie zijn essentieel en helpt het hele bedrijf een stapje verder. Stel eens wat vragen aan een collega waarmee je dagelijks minder te maken hebt. Of kijk mee met collega’s die met een nieuw project bezig zijn. Een mooie win-win: jij weet meer over wat er speelt binnen het bedrijf, en je collega’s voelen zich gewaardeerd.

3 - Ga voor een nieuwe baan

Je bent een groot gedeelte van je week aan het werk. Dus waarom zou je iets doen waar je je niet betrokken bij voelt? Maar liefst 60% van de Nederlandse medewerkers is in meer of mindere mate niet betrokken bij hun baan. En bij Maqqie staan we voor werkgeluk , dus vinden we dat natuurlijk zonde.

Ga dus voor een nieuwe baan als je merkt dat je daar aan toe bent. Wil je liever niet switchen? Misschien kan je eens met je werkgever in gesprek over een groeipad of een andere functie. Want al die uren die je per week werkt, kan je toch beter besteden aan iets waar je 100% voor gaat?

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

4 - Elke dag een beetje beter worden

Dat is nog eens een mooi voornemen: elke dag een beetje beter worden. Klinkt mooi, maar hoe doe je dat? Dat kan op meerdere manieren. Je kan bijvoorbeeld je kennis uitbreiden door cursussen te volgen, boeken te lezen of webinars bij te wonen. Maar je kan ook elke dag een doel voor jezelf stellen waarin je beschrijft waar je beter in wilt worden die dag. Dat mag best een kleine verbetering zijn. Want 365 dagen een kleine verbetering is aan het einde van het jaar één grote sprong vooruit!

5 - Positiviteit

Positiviteit is super belangrijk in je werk. Ben je positief? Dan ben je waarschijnlijk veel lekkerder bezig dan al die mopperaars. Niks is zo vervelend als het aanhoren van gemopper of geklaag van je collega's. En vóóral als het vaak om hetzelfde gaat. Jouw positieve instelling zal daarentegen anderen motiveren om lekker positief te blijven. Betekent dit dat je dan nooit negatief mag zijn? Natuurlijk niet, maar probeer dan wel kritisch of opbouwend te zijn. Gemopper zonder oplossing - daar heeft niemand wat aan ;-)

6 - Je voornemens volhouden

Dit is de belangrijkste. Want hoe vaak heb je wel niet voornemens gehad en konden ze na een week al weer in de prullenbak? Dit jaar niet! En dat heb je zelf in de hand. Want de grootste invloed op je voornemens zijn niet je collega’s, vrienden of familie. Nee, dat is je brein. Je hersenen zijn namelijk onbewust al jaren bezig om routines in stand te houden. Routines die jij misschien graag wilt veranderen. Schrijf je routines dus eens op papier en zet daar ook bij wat je kan veranderen om je voornemens te laten slagen.

Gooi ook niet al je goede voornemens aan de kant wanneer het even niet gaat zoals je wilt. We hebben allemaal wel eens een mindere dag. Dat betekent echter niet dat alles gelijk is mislukt. Pak de draad weer op en je zal zien dat je het dit jaar gaat redden.

De voornemens van Maqqie

Ook als bedrijf hebben wij natuurlijk een aantal voornemens. We hebben voor onszelf daarvoor een aantal spelregels op papier gezet die helpen om ons als platform te verbeteren.

Kan het makkelijker?

Niet alleen in taal, maar ook onze diensten, contracten, alles!

Kan het eerlijker?

We blijven uitdagen. ”Zo gaat het nou eenmaal” bestaat niet.

Biedt het genoeg zekerheid?

Alles wat we doen biedt jou een solide basis.

Is het slim & menselijk?

We bieden slimme inzichten / oplossingen vanuit menselijke motivatie.

Creëert het (keuze)vrijheid?

We bieden altijd handelingsperspectief en verdieping. Wij openen deuren!

Is het leuk?

Vrijer werken doe je voor je plezier, daar zorgen wij wel voor!

Door: Nico de Jong
5 januari 2021
4 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder