Navigeer naar content

Hoe wordt er gehandhaafd op de Wet DBA?

Hoe wordt er gehandhaafd op de Wet DBA? 

Tot nu toe heeft de Belastingdienst de Wet DBA niet actief gehandhaafd. Maar daar gaat verandering in komen. De Belastingdienst heeft namelijk gezegd dat die het handhavingsmoratorium Wet DBA gaat opheffen. Handhavingsmoratorium betekent handhavingsuitstel. De Belastingdienst stopt met uitstel van handhaving van de Wet DBA. 

Wat betekent dit voor de praktijk? 

-       Tot 1 januari 2025 

Tot deze datum verandert er niet veel. De Belastingdienst heeft namelijk aangegeven de Wet DBA vanaf 1 januari 2025 te gaan handhaven. 

-       Na 1 januari 2025 

Vanaf 1 januari 2025 verandert er wel wat. Vanaf die datum heft de Belastingdienst het handhavingsmoratorium, het handhavingsuitstel, op. Vanaf die datum controleert de Belastingdienst actief of zzp'ers echt zelfstandig werken of toch in dienst zijn. De Belastingdienst gaat dus op schijnzelfstandigheid controleren. De Belastingdienst kan denken dat iemand in dienst is en niet een zzp'er is. Als dit het geval is, kan de Belastingdienst actie ondernemen. De Belastingdienst kan de volgende maatregelen nemen: 

  • Directe correctieverplichtingen en boetes zonder dat je daarvoor eerst een waarschuwing krijgt 

  • Naheffingen met terugwerkende kracht over een periode van vijf jaar. 

Er zijn nog wel veel vragen over wat nou wel en niet een arbeidsrelatie is. Daarvoor is weer een nieuwe wet in de maak: de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden. Maar dat is nog geen officiële wet. Het is dus op dit moment nog best onduidelijk hoe de Belastingdienst gaat handhaven. Waarschijnlijk kijken ze vooral naar de kenmerken die de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest noemt. Wat wel duidelijk is, is dat er vanaf 1 januari 2025 wat gaat veranderen. Daar moet je je op voorbereiden. 

Hoe bereid je je voor op de handhaving van de Wet DBA? 

Je kunt je voorbereiden op de handhaving van de Wet DBA door de Belastingdienst. Dat kun je op verschillende manieren doen. Check of bij de persoon die voor jou werkt sprake is van schijnzelfstandigheid. Dus zzp'ers of freelancers die werk doen dat ook door mensen in loondienst gedaan wordt.  

Een hulpmiddel om schijnzelfstandigheid te voorkomen is door modelovereenkomsten te gebruiken. De overheid heeft verschillende modelovereenkomsten Wet DBA opgesteld. Je kunt kiezen voor een modelovereenkomst voor een bepaalde branche of beroepsgroep.  

Voor zzp'ers is het belangrijk te kunnen bewijzen dat ze echt ondernemers zijn. Dit kan bijvoorbeeld door te laten zien dat hij meerdere klanten heeft en actief nieuwe klanten werft. Het is belangrijk hoe de freelancer zichzelf presenteert: is een website? Wat staat er LinkedIn? 

Werk jij met zzp’ers of freelancers? Dan kan het ook interessant zijn om ze op basis van payroll bij jou te laten werken. Voor jou betekent dat het beste van twee werelden.  

Met payroll kun jij namelijk kiezen wie bij jou komt werken. Daarnaast heb je ook nog het voordeel van flexibiliteit. Jij bepaalt namelijk wanneer en hoeveel ze voor jou werken, zonder het risico van schijnzelfstandigheid. Plus betere voorwaarden voor de medewerkers.  

Ik wil meer weten
Benieuwd naar de oplossing?

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.