Navigeer naar content

Payrolling voor zzp. De verschillen én oplossing

Freelancers en zzp'ers werken regelmatig via een payroller. Dat biedt voordelen, maar kan ook nadelen hebben. En daarbij is het wettelijk een groot verschil tussen een freelancer die zelfstandig onderneemt en een payroller die mensen in dienst heeft. In deze blog leggen we je uit wat de verschillen tussen payroll en zzp zijn, wat de voor- en nadelen van payroll + zzp zijn en welke oplossing Maqqie biedt.

Hoe werkt payroll en zzp?

Sommige freelancers / zzp'ers kiezen ervoor om een gedeelte van hun opdrachten via een payroller te laten verlopen. In dat geval ben je dan niet meer als zzp'er aan de slag, maar als werknemer die in dienst is bij de payroller. Dit biedt een aantal voordelen:

  • Je krijgt sneller je geld

  • Je krijgt via een payroller een sociaal vangnet (denk aan WW, ZW en WIA)

  • Minder administratie, want dit ligt bij de payroller

Kortom, meer zekerheid en meer tijdsbesparing. Het kan dus zeker interessant zijn om ook via een payroller aan de slag te gaan.

Zijn er nadelen aan payroll voor zzp'ers?

Absoluut ;-) Want werk je in een jaar minder dan 1225 uur aan je eigen onderneming (dus merendeels via een payroller)? Dan kom je niet meer in aanmerking voor de ondernemers- en startersaftrek. En dus profiteer je niet van fiscale voordelen. Goed om te onthouden dat het werken via een payroller vaak makkelijker is, maar dus ook gevolgen heeft voor je financiën als zelfstandig ondernemer.

Wat past het beste bij je: payroll of zzp?

Of je via payroll of via zzp aan de slag moet, is dus afhankelijk van je persoonlijke situatie en de relatie tussen jou en je werkgever/opdrachtgever. Iets dat je zelf zal moeten nagaan. Daarbij is het belangrijk dat je nadenkt over de voor- en nadelen van het werken via een payroller of als freelancer / zzp'er. Gelukkig hebben we bij Maqqie allebei! Je kan zowel als payroll-werknemer en freelancer / zzp'er aan de slag met onze payroll-dienst.

Hoe werkt payroll en zzp bij Maqqie?

Bij Maqqie hebben we voor alle vormen van samenwerken een oplossing. Of je vast in dienst bent, een flexibele kracht bent, als freelancer te werk gaat of een combinatie van die drie. Wij zorgen ervoor dat je met één app alles hebt geregeld op één plek. Solliciteren, contracten, urenregistratie, administratie… alles! En allemaal gewoon via je online account. Zodat jij vrijer en flexibeler kunt werken dan ooit. 

Ik wil een offerte
Binnen 30 minuten in je mailbox

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.