Navigeer naar content

Wat is de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta)?

De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) is een nieuwe wetgeving die een toelatingsstelsel invoert voor uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen. Het doel is om de positie van werknemers te verbeteren, vooral van migrantenwerkers. Ook wil men oneerlijke concurrentie tussen bedrijven verminderen. Bedrijven mogen alleen werknemers uitlenen als ze toestemming hebben van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). 

Welke vereisten gelden er voor intermediairs?

Om toegelaten te worden tot het nieuwe stelsel moeten intermediairs aan deze 3 eisen voldoen: 

  1. De onderneming voldoet aan het normenkader (artikel 12q Waadi); 

  2. De onderneming stort een waarborgsom van € 100.000 (artikel 12p Waadi); 

  3. Er wordt een Verklaring Omtrent Gedrag voor rechtspersonen overlegd (artikel 12o Waadi). 

Als je de backoffice dienstverlening gebruikt van Maqqie, profiteer je automatisch van de Wtta voorwaarden en certificeringen. Maqqie is NEN 4400-1 gecertificeerd, opgenomen in het SNA-register en lid van de NBBU. 

Welke tijdslijn geldt er voor de Wtta?

·       6 oktober 2023: Wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. 

·       2024: Verwachting dat de wet wordt aangenomen. 

·       1 januari 2026: Verwachte ingangsdatum van de wet. 

·       1 juli 2026: Deadline voor intermediairs om toelatingsaanvraag in te dienen. 

·       1 januari 2027: Start handhaving van de toelatingsplicht. 

Toelatingsproces 

Wanneer je als intermediair zelf toegelaten wil worden onder de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta), dan ziet het proces er als volgt uit: 

Stap 1: Aanvraag Indienen 

Intermediairs moeten een aanvraag indienen voor toelating bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze aanvraag omvat het overleggen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en het storten van een waarborgsom van honderdduizend euro. 

Stap 2: Inspectierapport 

De aanvrager moet een inspectierapport overleggen waarin wordt aangetoond dat zij voldoen aan de eisen in het normenkader. Dit rapport moet opgesteld zijn door een erkende inspectie-instelling. 

Stap 3: Beoordeling en toelating 

De aanvraag wordt beoordeeld door de toelatingsinstantie. Als de aanvrager voldoet aan alle gestelde eisen, wordt de toelating verleend. Deze toelating is noodzakelijk om arbeidskrachten te mogen uitlenen. 

Stap 4: Periodieke controle 

Om ervoor te zorgen dat de intermediairs blijven voldoen aan de eisen, worden er periodieke controles uitgevoerd. Intermediairs moeten aantonen dat zij nog steeds voldoen aan alle voorwaarden om de toelating te behouden. 

De oplossing van Maqqie 

Maqqie biedt een oplossing voor intermediairs die moeite hebben om zelf aan de Wtta te voldoen. Door gebruik te maken van de backoffice dienstverlening van Maqqie, kunnen je als intermediair profiteren van het feit dat Maqqie voldoet aan alle verplichtingen die voortvloeien uit de Wtta. Dit bied jou de mogelijkheid om je bedrijf voort te zetten zonder dat je de last van de nieuwe regelgeving volledig zelf hoeft te dragen.

Heb je nog meer hulp nodig?

We staan graag voor je klaar!

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.