Locatie

Hoe is de ligging van het bedrijf ten opzichte van jouw woonplek? Het is belangrijk om van tevoren te kijken naar hoeveel tijd jij bereidt bent te besteden aan woon-werkverkeer en of de reistijd naar de werkplek binnen deze grens ligt. Ben je bijvoorbeeld bereidt om twee uur per dag te reizen, of wil niet langer dan een half uur onderweg zijn? Daarnaast is het handig om te kijken hoe goed het bedrijf te bereiken is met de fiets, auto en/of openbaar vervoer.

Omvang

Ga bij jezelf na waar jij de voorkeur aan geeft wat betreft bedrijfsgrootte. Zou jij graag voor een grote multinational willen werken of zet je je juist liever in voor een kleine onderneming? Werken bij een klein bedrijf heeft vaak het voordeel dat de lijnen korter zijn en het onderling contact vaak wat relaxter en informeler is. Aan de andere kant heeft werken voor een multinational mogelijk als voordeel dat je kans het op een carrière in het buitenland.

Bedrijfscultuur

Probeer onderzoek te doen naar de normen, waarden en omgangsvormen zijn van het bedrijf waar je wilt werken en of deze bij jou passen. Wordt er veel vergaderd? Hoe is het dagelijkse contact op de werkvloer? Heerst er een strikte ‘negen tot vijf’ mentaliteit of zijn werknemers vaak bereidt wat over te werken? Daarnaast kun je ook kijken naar hoe het bedrijf opereert wat betreft maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Arbeidsvoorwaarden

Dit is iets om rekening mee te houden wanneer je door de sollicitatieprocedure heen bent en bezig gaat met het tekenen van contracten. Zorg dat je duidelijk krijgt wat de werktijden zijn en hoeveel vakantiedagen je per jaar mag opnemen. Ook is het belangrijk om te kijken naar je salaris; is dit marktconform? Daarnaast zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden van belang. Krijg je bijvoorbeeld een auto van de zaak? Hoe zit het met pensioenregeling, reiskosten, bonussen, kinderopvang, etc.?

Loopbaanmogelijkheden

Hoe zijn de doorgroeimogelijkheden bij het bedrijf? Als het bedrijf opleidingen aanbiedt, moet jij die betalen of zijn de kosten voor de werkgever? Vaak bieden ondernemingen een variëteit aan doorgroeimogelijkheden en het is handig om daar naar te vragen.

Functie

Natuurlijk draait het vooral om de functie zelf. Doe daar daarom ook veel onderzoek naar. Kijk naar de functieomschrijving en ga bij jezelf na of deze voldoet aan jouw wensen. Wat zijn de bijbehorende taken en verantwoordelijkheden? Op welke ervaring en kennis wordt een beroep gedaan en bezit jij deze? Onder wiens verantwoordelijkheid val je? Wie zijn je collega’s? Heeft de functie uitdaging?