Wat is de Wkb voor de bouw?
Wat is de Wkb voor de bouw?
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Hierdoor is er meer toezicht en controle op de kwaliteit van gebouwen. Dit moet zorgen voor bijvoorbeeld minder constructiefouten en brandonveilige situaties.
Waarom is de Wet kwaliteitsborging geïntroduceerd?
De Wkb is geïntroduceerd om de kwaliteit van gebouwen te verbeteren. Hierdoor moeten er minder bouwfouten en gebreken ontstaan bij nieuwbouw en verbouw. Ook moet het ervoor zorgen dat bouwbedrijven minder vaak fouten hoeven te herstellen. Dit scheelt hen geld.
Wat houdt de Wet kwaliteitsborging in?
In de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen staan onder andere de volgende maatregelen:
Er zijn kwaliteitsborgers gekomen. Zij controleren of een gebouw voldoet aan de bouwtechnische regels. De kwaliteitsborger toetst het bouwplan voorafgaand aan de bouw. En kijkt achteraf of dit goed is uitgevoerd.
De aansprakelijkheid van de aannemer is aangescherpt. Als er een fout is gemaakt in de bouw, dan is de aannemer hiervoor verantwoordelijk. De klant kan de aannemer dan dwingen om dit te herstellen.
Waarom is de Wkb voor jou als werkgever in de bouw van belang?
Als werkgever in de bouw is de Wkb van belang omdat hierdoor de regels voor het krijgen van een vergunning veranderen. Daarnaast kun je als aannemer eerder aansprakelijk worden gesteld voor gebreken in de bouw.
Hoe zit de Wet kwaliteitsborging in elkaar?
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen bestaat uit twee delen:
Een deel met maatregelen die gaan over de relatie tussen de vergunningsverlener, kwaliteitsborger en de opdrachtgever. Het gaat hier bijvoorbeeld om de regels voor het krijgen van een vergunning. Dit wordt ook wel publiekrecht genoemd.
Een deel met maatregelen die gaan over de relatie tussen de opdrachtgever en de aannemer. Denk aan de aanscherping van de aansprakelijkheid van de aannemer bij gebreken. Dit wordt ook wel privaat recht genoemd.
Voor wie geldt de Wet kwaliteitsborging?
De Wkb geldt voor bouwondernemers of aannemers van allerlei soorten bouwwerken. Het verschilt wel welk deel van de wet voor welke bouwwerken geldt. Het publiekrechtelijke deel van de Wet kwaliteitsborging geldt alleen voor bouwwerken waarvoor je een vergunning moet hebben.
Ook wordt dit deel van de wet gefaseerd ingevoerd. In 2024 geldt dit deel van de Wkb alleen voor de nieuwbouw van eenvoudige bouwwerken. Denk aan eengezinswoningen en kleine bedrijfspanden. Later gaat dit deel van de wet ook gelden voor de verbouw van eenvoudige bouwwerken.
Het privaatrechtelijke deel van de wet geldt voor alle bouwwerken. Dus ook voor de bouwwerken waarvoor je geen vergunning hoeft te hebben. Dit deel van de wet wordt niet gefaseerd ingevoerd. Het geldt meteen voor alle bouwwerken en zowel nieuwbouw als verbouw.
Hoe om te gaan met aansprakelijkheid aannemer binnen de Wkb?
Door de Wkb kun je als aannemer eerder aansprakelijk worden gesteld bij fouten in de bouw. Dit kan ook nog achteraf, na de oplevering van het bouwwerk.
Als aannemer kun je alleen bewijzen dat de fouten niet jouw schuld zijn. Bijvoorbeeld omdat de opdrachtgever voor een bepaald gedeelte van de bouw een andere partij had ingeschakeld.
Voor een aannemer is het onder de Wkb extra belangrijk om een goed opleveringsdossier bij te houden. De aannemer bewaart hier informatie over wat er is gebouwd. Ook houdt hij bij wat er nodig is voor het onderhoud van het gebouw, zoals bouwtekeningen.
Welke actie moet ik ondernemen nu de Wkb is ingegaan?
Als bouwondernemer moet je informatie over het voldoen aan de kwaliteitseisen vastleggen. Dit doe je in een borgingsplan. Dit plan moet je aanleveren bij de kwaliteitsborger.
Aan welke eisen moet een kwaliteitsborger voldoen?
Kwaliteitsborgers moeten in elk geval onafhankelijk zijn. Ze mogen niet betrokken zijn bij het bouwwerk dat zij keuren. Daarnaast moet een kwaliteitsborger een door de overheid erkend instrument toepassen. In dit instrument staan de eisen die aan de kwaliteitsborger worden gesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bepaalde opleiding en werkervaring. In dit register vind je een overzicht van kwaliteitsborgers.
Wie is verantwoordelijk voor het inschakelen van de kwaliteitsborger?
Degene die het initiatief neemt voor de bouw is verantwoordelijk voor het inschakelen van de kwaliteitsborger. Vaak is dit de opdrachtgever of projectontwikkelaar.
Wie betaalt de kwaliteitsborger?
De initiatiefnemer voor de bouw betaalt de kosten van de kwaliteitsborger. Een aannemer kan ook de kwaliteitsborger regelen en betalen, zodat de opdrachtgever hier geen werk aan heeft. Hij zal deze kosten dan wel doorrekenen aan de opdrachtgever.
Wat zijn de gevolgen als de kwaliteitsborger problemen ziet?
Als de kwaliteitsborger problemen ziet bij de bouw, geeft hij dit door aan de gemeente. De gemeente kan op basis van deze informatie de bouw stilleggen.
Heb je nog meer hulp nodig?
We staan graag voor je klaar!