Re-integratie in het 1e en 2e spoor: wat houdt dit in?
Als een medewerker ziek is en (tijdelijk) niet kan werken, dan moet je samen met de medewerker bekijken hoe die weer kan gaan werken. Dat heet re-integreren. De wet noemt re-integratie in het 1e spoor en re-integratie in het 2e spoor. Wat houdt dat in? En wat wordt van jou als werkgever verwacht?
Wat is re-integratie in het 1e spoor?
Re-integratie in het 1e spoor is re-integratie van de zieke medewerker in jouw bedrijf. Je bekijkt dan of:
de medewerker de eigen functie weer kan gaan doen
je in jouw bedrijf ander passend werk hebt voor de medewerker
je het werk kunt aanpassen zodat het wel passend is voor de medewerker. Bijvoorbeeld met andere werktijden of hulpmiddelen.
Bij het re-integreren heb je veel contact met de medewerker en de bedrijfsarts. Samen maken jullie een plan van aanpak. Daarin staat wat jullie gaan doen zodat de medewerker kan terugkeren naar het werk.
Wat is re-integratie in het 2e spoor?
Re-integratie in het 2e spoor is re-integratie van de zieke medewerker bij een andere werkgever. Je zoekt dan naar passend werk voor die medewerker bij een andere werkgever.
In de Wet verbetering poortwachter zijn de regels opgenomen voor hoe je moet omgaan met een zieke medewerker. Daarin staan de stappen die je samen met je medewerker zet om de medewerker weer terug te laten keren naar het eigen werk in jouw bedrijf.
Maar soms is het niet mogelijk voor de medewerker om terug te keren naar werk binnen jouw bedrijf. Dat is bijvoorbeeld als de medewerker zijn oude werk niet meer kan doen en je ook geen ander passend werk hebt. In zo’n situatie start je met de re-integratie in het 2e spoor. Je helpt de medewerker dan om om werk te vinden bij een andere werkgever.
In een groot bedrijf is het natuurlijk makkelijker om passend werk te vinden dan in een klein bedrijf. In een groot bedrijf kun je namelijk ook naar mogelijkheden op andere afdelingen kijken.
Wanneer begint de re-integratie 2e spoor?
Re-integratie 2e spoor begint als duidelijk is dat re-integratie 1e spoor niet gaat lukken. Vaak is dat na ongeveer 1 jaar ziekte. Maar re-integratie 2e spoor kan ook al eerder starten. Dat is als duidelijk is dat de medewerker niet kan terugkeren in jouw bedrijf. De bedrijfsarts of een arbeidsdeskundige geeft hierover advies.
Is het 2e spoor verplicht?
Re-integratie 2e spoor is verplicht als re-integratie binnen jouw bedrijf niet lukt. Doe je dit niet, of te laat? Dan kun je een sanctie krijgen van het UWV. Die kan bijvoorbeeld beslissen dat je het loon van de medewerker langer moet doorbetalen. Het is dus belangrijk dat je alle re-integratiemogelijkheden goed onderzoekt.
Er is een uitzondering op de verplichting om jouw medewerker bij een andere werkgever te laten re-integreren. Dat is het geval als de bedrijfsarts adviseert dat re-integratie 2e spoor niet nodig is. Het UWV legt dan geen sanctie op.
Dus alleen als de bedrijfsarts zegt dat re-integratie 2e spoor niet nodig is, dan is re-integratie 2e spoor niet verplicht.
Wat wordt bedoeld met ‘passende arbeid’?
Passende arbeid is werk dat past bij wat de medewerker kan en waarmee je rekening houdt met de ziekte of de beperking van de medewerker. Wat passend werk is, hangt af van:
wat de medewerker lichamelijk en psychisch kan,
welke opleiding en werkervaring de medewerker heeft,
hoe lang de medewerker al ziek is.
Van jou als werkgever wordt veel gevraagd als het gaat om passend werk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de werkplek moet aanpassen voor de medewerker of dat de medewerker minder uren laat werken. Als de medewerker onder die voorwaarden het werk kan doen, dan is dat passend werk.
Verzuimbegeleiding via Maqqie
Voor een medewerker is het vervelend om ziek te zijn, maar voor een werkgever ook. Tijdens de ziekteperiode moet je als werkgever bijvoorbeeld het loon doorbetalen. De kosten die je moet maken voor een zieke medewerker zijn verzuimkosten. Als je personeel aanneemt, is het belangrijk om daarmee rekening te houden.
Er is een oplossing voor het risico dat je het loon moet doorbetalen van zieke medewerkers. Wist je dat je bij payroll geen financiële zorgen hoeft te hebben over zieke medewerkers? Je kunt bij Maqqie het verzuim namelijk meenemen in de afspraken voor payrolling.
Maak je gebruik van payroll bij Maqqie? Dan is extra prettig dat het contact met de arbodienst ook via Maqqie loopt. Zo leg je het hele proces rondom een zieke medewerker in gespecialiseerde handen.
Jouw verzuimkosten gedekt krijgen via Maqqie?
Maqqie helpt je goed voor je mensen te zorgen, automatisch conform cao en wet- en regelgeving. En zonder financiële en juridische werkgeversrisico's.