Welke personeelsvragen kun je als werkgever verwachten?
Als werkgever kun je heel wat vragen verwachten van je personeel. Denk aan vragen over het salaris, loonstrookjes of vakantiedagen. Maar je kunt ook vragen krijgen over complexere zaken, zoals wetgeving.
Het beantwoorden van deze personeelsvragen is belangrijk. Het kost je tijd om dit zorgvuldig te doen én je moet beschikken over de benodigde kennis. Ben jij hierop voorbereid?
Veelgestelde personeelsvragen over werkzaamheden en bedrijfsvoering
Als werkgever kun je vragen krijgen over je bedrijfsvoering en de werkzaamheden van je medewerkers. Dit zijn vaak zaken die je als werkgever zelf inricht. Jij bepaalt bijvoorbeeld welke taken medewerkers moeten verrichten en wanneer dit moet gebeuren. Hieronder een aantal voorbeelden van vragen die je van je medewerkers kunt verwachten:
werkgerelateerde vragen, bijvoorbeeld over specifieke taken, deadlines en doelstellingen
vragen over loopbaanontwikkeling, bijvoorbeeld over carrièremogelijkheden
vragen over communicatie, bijvoorbeeld over interne communicatieprocessen
vragen over arbeidsomstandigheden, bijvoorbeeld over de werkprivébalans of flexibele werktijden
vragen over de bedrijfscultuur, bijvoorbeeld over teambuilding, bedrijfsuitjes en de waarden en normen van je onderneming.
Veelgestelde personeelsvragen over salaris en arbeidsvoorwaarden
Je kunt als werkgever ook te maken krijgen met complexere zaken. Denk aan (wijzigingen in) wet- en regelgeving en arbeidsrechtelijke regels waaraan je je moet houden. Ook hier kunnen medewerkers vragen over hebben.
Hieronder een aantal vragen die je op dit gebied van je medewerkers kunt verwachten:
vragen over ziekteverzuim, vakantiedagen en andere soorten verlof (denk bijvoorbeeld aan ouderschapsverlof, zwangerschapsverlof, zorgverlof etc.)
vragen over salaris, bonussen en een reiskosten- of thuiswerkvergoeding
vragen over secundaire arbeidsvoorwaarden zoals de pensioenregeling, een auto van de zaak of een fietsregeling.
Beantwoorden van personeelsvragen uitbesteden
Het beantwoorden van al deze personeelsvragen kan je behoorlijk wat tijd kosten. Bovendien is het goede antwoord geven op deze vragen soms best complex. Je kunt er daarom ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een payrollbedrijf.
Bij payrolling neemt het payrollbedrijf de volledige salarisadministratie én alle andere personeelszaken bij je uit handen. Dit betekent ook dat het payrollbedrijf dan de vragen kan beantwoorden die jouw medewerkers hebben over hun salaris, arbeidsvoorwaarden en gewijzigde wet- en regelgeving op personeelsgebied. Hiermee voorkom je juridische fouten en weet je zeker dat de juiste wetgeving en cao wordt toegepast.
Daarnaast heeft payrolling ook nog een heleboel andere voordelen. Zo bespaar je hiermee de kosten van het aannemen of opleiden van een HR-medewerker. Ook hoef je je niet meer bezig te houden met een hoop administratieve rompslomp, wat veel tijd scheelt. Dat geeft jou meer tijd om te doen waar je goed in bent: ondernemen!