Navigeer naar content

Wat is een G-rekening?

Een G-rekening is een geblokkeerde bankrekening. Je kunt een G-rekening gebruiken om geld opzij te zetten voor de betaling van loonheffingen en btw aan de Belastingdienst. Dit is handig als je regelmatig werkt met een payrollbedrijf, uitzendkrachten of detacheringspersoneel. Ook aannemers kunnen een G-rekening gebruiken. Het doel van een G-rekening is om belastingrisico’s te verminderen.

Wat is het verschil tussen een zakelijke rekening en een G-rekening?

Het belangrijkste verschil tussen een normale zakelijke rekening en een G-rekening is het doel waarvoor de rekeningen worden gebruikt. Een zakelijke rekening gebruik je voor dagelijkse zakelijke transacties, zoals het ontvangen van inkomsten en het betalen van facturen. Een G-rekening gebruik je voor het reserveren en apart zetten van geld voor belastingen. Geld op een G-rekening kan alleen gebruikt worden voor het betalen van loonheffingen en btw aan de Belastingdienst, terwijl je met een zakelijke rekening veel meer betalingen kunt doen.

Ondernemers maken vaak gebruik van een G-rekening om het risico op inlenersaansprakelijkheid en ketenaansprakelijkheid te beperken. Inlenersaansprakelijkheid houdt in dat de Belastingdienst jouw onderneming aansprakelijk kan stellen als het uitzend- of detacheringsbureau waarmee je werkt geen of onvoldoende loonheffingen en btw afdraagt. Je kunt het risico hierop beperken door een deel van het factuurbedrag te storten op de G-rekening. Het uitzend- of detacheringsbureau kan de loonheffingen en de btw dan vervolgens vanaf de G-rekening aan de Belastingdienst afdragen. Maar het bureau kan het geld dan dus niet ergens anders voor gebruiken.  

Ketenaansprakelijkheid houdt in dat de Belastingdienst jouw onderneming aansprakelijk kan stellen als een onderaannemer waarmee je werkt geen of onvoldoende loonheffingen en btw afdraagt. Ook dit risico kun je dus beperken door een deel van het factuurbedrag te storten op de G-rekening.

Is een G-rekening verplicht?

Het hebben van een G-rekening is niet verplicht. Wel kun je dit als voorwaarde stellen voordat je gaat samenwerken met een uitzend- of detacheringsbureau. Ook in de bouwsector komt het regelmatig voor dat aannemers een onderaannemer verzoeken om een G-rekening te openen.

Hoe open je een G-rekening?

Het openen van een G-rekening doe je niet zelf. Je dient hiervoor een verzoek in bij het uitzend- of detacheringsbureau of de onderaannemer waar je mee samenwerkt. Op de website van de Belastingdienst staat een aanvraagformulier voor een G-rekening.

Hoeveel geld stort je op een G-rekening?

Je stemt met het uitzend- of detacheringsbureau of de onderaannemer af welk deel van het factuurbedrag je overmaakt op de G-rekening. Dit bedrag moet overeenkomen met het bedrag aan loonheffingen en btw dat het uitzend- of detacheringsbureau of de onderaannemer moet afdragen aan de Belastingdienst. Het is aan te raden om 25% van het verwachte factuurbedrag op de G-rekening te storten. Het exacte percentage kan echter verschillen per branche, type bedrijf en de specifieke afspraken die gelden.

Voordelen van een G-rekening

De voordelen van het gebruik van een G-rekening zijn:

  • Je bent minder snel aansprakelijk voor niet-afgedragen loonheffingen en btw.

  • Het geeft vertrouwen aan alle betrokken partijen, inclusief de Belastingdienst. Het geeft meer zekerheid dat belastingen op tijd en correct worden voldaan.

Nadelen van een G-rekening

De nadelen van het gebruik van een G-rekening zijn:

  • Geld op een G-rekening kan alleen voor betalingen aan de Belastingdienst gebruikt worden en niet voor andere zakelijke doelen.

  • Het beheren van een G-rekening kan voor extra administratie zorgen.

Ben je nog aansprakelijk als je geld stort op een G-rekening?

Ja, alleen geld storten op een G-rekening is niet voldoende om helemaal niet meer aansprakelijk te zijn. De Belastingdienst stelt aanvullend ook nog een aantal eisen aan de facturen en kan je vragen om een urenadministratie te laten zien. Als je aan deze voorwaarden voldoet, ben je niet aansprakelijk voor het bedrag dat je op de G-rekening hebt gestort. De precieze voorwaarden vind je op de website van de Belastingdienst.

Wil je helemaal gevrijwaard zijn van aansprakelijkheid? Dan zijn er nog een aantal aanvullende voorwaarden. Het uitzend- of detacheringsbureau moet dan bijvoorbeeld zijn opgenomen in het register van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Op de website van de SNA zie je welke uitzend- en detacheringsbureaus en aannemers aan deze eisen voldoen.

G-rekening openen: wel of niet doen?

Het kan verstandig zijn om een G-rekening te laten openen wanneer je:

  • regelmatig werkt met uitzendkrachten of gedetacheerden. Dit verkleint het risico op inlenersaansprakelijkheid.

  • gebruik maakt van een payrollbedrijf, waarbij het payrollbedrijf de salarisadministratie bij je uit handen neemt. Ook dan verkleint de G-rekening het risico op inlenersaansprakelijkheid.

  • werkt met onderaannemers. Dit komt bijvoorbeeld veel voor in de bouw, scheepsbouw, metaalconstructie of confectie-industrie. Een G-rekening verkleint dan het risico op ketenaansprakelijkheid.

Voor advies op maat is het verstandig om contact op te nemen met een financieel adviseur of de Belastingdienst. Je kunt dan samen bepalen of het openen van een G-rekening geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Heeft Maqqie een G-rekening?

Ja, Maqqie heeft een G-rekening. De gegevens van onze G-rekening vind je onderaan onze facturen. We vermelden hierbij per factuur het bedrag dat we je adviseren over te maken. Dit is over het algemeen 25% van het factuurbedrag. Door dit bedrag op de G-rekening te storten verklein je het risico op inlenersaansprakelijkheid.

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.