Wat is het verschil tussen eigen salarisadministratie en payroll?
Wat is salarisadministratie? Veel zullen wel een antwoord paraat hebben. En dat is ergens wel logisch. Zeker als je personeel in dienst hebt. Je betaalt toch iedere maand weer de euro’s die je werknemers toekomen. Misschien klinkt dit als een makkie, maar bij een goede salarisadministratie komt er meer bij kijken dan alleen het overmaken van salaris. Zo moet je bijvoorbeeld ook:
Loonheffing premie afdragen
Loonstrookjes versturen
Aangifte doen
Verwerken van gewerkte uren
Verlof- en ziektedagen bijhouden en
Declaraties verwerken.
Hoe je het ook ziet: salarisadministratie is een tijdrovende en ingewikkelde klus. Dat terwijl jij eigenlijk gewoon wilt ondernemen. Want dat waar je als ondernemer het meeste plezier en energie uithaalt.
Maar er is ook nog een andere optie: je salarisadministratie uitbesteden aan een payroll bedrijf. En dus komt de vraag naar voren: hoe doe ik dat dan? Wanneer je oog valt op een loonadministratiekantoor wordt alleen de salarisadministratie uit handen genomen. Maar payroll organisaties doen meer! Wij verzorgen namelijk al het regelwerk rondom jouw personeel. Voordat we alle voor- en nadelen voor je opsommen, is het op z’n plaats je iets wijzer te maken wat betreft payroll in het algemeen.
Voordelen uitbesteden salarisadministratie
Het uitbesteden van de salarisadministratie heeft zeker een aantal voordelen. Zeker ook voor middelkleine ondernemingen die geen eigen HR- en salarisafdeling hebben. Wat zijn de belangrijkste voordelen van het uitbesteden van je salarisadministratie? Dat zullen we je nu vertellen.
Het bespaart je enorm veel tijd - Wil je zelf je salarisadministratie beheren, dan vereist dit onder andere veel kennis. Misschien kennis die je ook niet altijd paraat hebt. Tijd is een zeer kostbaar begrip. En in het zelf regelen van je salarisadministratie gaat veel tijd zitten. Daarnaast is het ook nog eens een maandelijks terugkerende bezigheid.
Je hoeft je niet telkens opnieuw te verdiepen in complexe leerstof - Nee waarschijnlijk zit je niet meer in de schoolbanken. Maar wil je de salarisadministratie zelf doen, dan zal je zeker de boeken weer open moeten slaan. De wet- en regelgeving rondom dit thema verandert namelijk continu. En dan is het vaak nog complexe leerstof ook. Dat wordt dus blokken ;-) Nee, even zonder dollen: valt jouw keuze op het zelf beheren van de salarisadministratie? Dan zal je serieus moeten omgaan met deze veranderingen. Je wilt natuurlijk niet eventuele subsidies mislopen of juist een boete pakken, omdat je fouten hebt gemaakt.
Je hoeft niet te investeren in salarissoftware - Zijn je software skills niet helemaal top? Dan ben je niet de enige. Namelijk niet iedereen is zo handig met software; en uiteindelijk dus ook niet met het voeren van een administratie. Wil je alles zelf regelen, dan zal je ook hier echt even aan moeten wennen en tijd investeren om bepaalde systemen te begrijpen.
Kosten van payroll vallen vaak enorm mee - In veel gevallen zijn de kosten voor payroll vaker lager dan je had verwacht. Weten hoeveel je kwijt bent met Payroll? Check dan onze omrekenfactor.
Nadelen uitbesteden salarisadministratie
Je hebt nu dus kunnen lezen dat er een tal van voordelen zijn voor het uitbesteden van je salarisadministratie. Misschien kijken wij wel door een roze bril. Maar ook wij weten, elk voordeel heeft z’n nadeel. Dat geldt dus ook hiervoor.
Er zitten kosten aan verbonden - Payroll kost geld. Wil je zelf je salarisadministratie beheren kost het vooral jouw eigen tijd.
Je bouwt geen kennis op - Kennis is macht. Ook in dit geval kan het handig zijn om kennis in huis te hebben op vlak van boekhouden en belasting. Kies je voor het uitbesteden van je administratie, ontwikkel je dus in mindere mate je kennis op dit gebied.
Je hebt niet meer de volledige controle - Ben jij een echte control freak? Dan zal je met het uitbesteden toch iets meer moeite hebben. Je bent namelijk in bepaalde mate afhankelijk van de payroll organisatie. Bij sommige payrollbedrijven kun je bijvoorbeeld niet even snel een wijziging doorvoeren, daar moet je dan contact voor opnemen.