Navigeer naar content

Bouwen uitzendkrachten pensioen op?

Pensioen.. Zorgen voor later, toch? Nou, niet helemaal! Je pensioen is namelijk enorm belangrijk. Het is tenslotte de spaarpot voor je oude dag. En juist dan willen we allemaal gaan genieten. Maar hoe is het pensioen geregeld voor uitzendkrachten?

Wat is pensioen?

Je pensioen is, kort gezegd, de spaarpot voor je oude dag. Deze spaarpot ga je gebruiken wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt (op dit moment is dat 67 jaar). Het is je inkomen voor later, belangrijk dus. Je pensioen bestaat uit 3 onderdelen. 

1 - Algemene Ouderdomswet (AOW)

Dit is de uitkering die je sowieso van de overheid krijgt wanneer je de pensioenleeftijd bereikt.

2 - Pensioen via je werkgever

Het kan ook zijn dat je pensioen via je werkgever opbouwt. Je werkgever legt een bepaald bedrag voor je in, dat je later kan gebruiken. Maar let op, niet alle werkgevers maken gebruik van een pensioenregeling. In dat geval zal je zelf moeten sparen.

3 - Zelf sparen

Je kan dus ook zelf sparen. Dat kan op meerdere manieren zoals op een spaarrekening of met een lijfrentepolis.

Maar hoe zit het dan met uitzendkrachten? Bouwen die pensioen op via hun werkgever? Zéker weten! 

StiPP pensioen

De uitzendbranche heeft namelijk een cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Dat is een overeenkomst waar alle bedrijven binnen de uitzendbranche zich aan moeten houden. Hier staan bijvoorbeeld salarisschalen, opzegtermijnen en dus ook pensioenen in vastgelegd. In de cao voor de uitzendbranche staat dat uitzendbureaus een pensioenregeling moeten aanbieden voor hun uitzendkrachten. Er is hiervoor een vast pensioenfonds waar elk uitzendbureau verplicht bij aangesloten moet zijn. Dit pensioenfonds heet Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP).

De pensioenpremie wordt door de werkgever betaald aan StiPP. StiPP beheert dit geld vervolgens en doet hier allerlei ingewikkelde dingen mee die ervoor zorgen dat jij op je oude dag een goed bedrag krijgt. Welke voorwaarden zitten hier dan aan? De enige voorwaarde is dat je ouder dan 21 moet zijn om pensioen op te bouwen. 

Er zijn twee ‘smaken’ in de pensioenregeling, namelijk de Basisregeling en Plusregeling. Vanaf 2024 valt iedereen in Plusregeling die 18 jaar of ouder is en binnen de NBBU cao start via Maqqie.

Basisregeling

Je valt onder de Basisregeling als je werkzaam bent voor één uitzendbureau en 18 jaar of ouder bent. De premie die wordt afgedragen aan StiPP bedraagt binnen deze regeling 2,6% over het bruto loon. Als je voor 2024 bent gestart via Maqqie, val je onder Basisregeling tot en met je 52e werkweek.

Plusregeling

De Plusregeling geldt voor uitzendkrachten die meer dan 52 weken werkzaam zijn voor hetzelfde uitzendbureau. Ook hierbij geldt dat je 18 jaar of ouder moet zijn. De premie is hiervoor een hoger dan bij de Basisregeling, namelijk 12%. Hiervan wordt 8% betaald door de opdrachtgever en 4% ingehouden op je loon. Je legt in de Plusregeling dus zelf ook een bedrag in. De Plusregeling is voor iedereen van toepassing die vanaf 2024 start via Maqqie in de NBBU cao.

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Tja. Dat is een lastige. Dat hangt natuurlijk veel af van je persoonlijke situatie en wat je plannen zijn voor je pensioen. Ben je van plan om een wereldreis te gaan maken na je pensioen? Of wil je nog een keer je huis verbouwen? Dan heb je waarschijnlijk meer pensioengeld nodig. Heb je iets minder wilde plannen? Dan kom je waarschijnlijk wel uit met wat minder pensioengeld. Je zal daarnaast ook rekening moeten houden met wel/geen partner, je hypotheek en maandelijkse uitgaven. De hoeveelheid pensioen is dus voor iedereen verschillend. 

Hoe krijg je je pensioen uitgekeerd?

Je pensioen krijg je uitgekeerd wanneer je de pensioenleeftijd bereikt. Op dit moment is dat 67 jaar. Je krijgt vanaf die leeftijd dus je AOW-uitkering + je opgebouwde pensioen. Daarnaast kan het zijn dat je zelf spaargeld hebt opgebouwd wat je gaat gebruiken voor je oude dag. Heb je pensioen opgebouwd bij meerdere werkgevers? En wil je zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en bij welke pensioenfondsen? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.